You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Lunar Way med banklicens kan blive nye fintech-virksomheders nye bedste ven

Lunar Way, Pleo og Nordic Api Gateway/Spiir er blandt de tre danske fintech-startups, der de seneste år for alvor er begyndt at udfordre den etablerede finanssektor. Måske kan Lunar Ways banklicens åbne op for endnu flere udfordrere. De tre stiftere fra venstre: Ken Villum Klausen (Lunar Way), Jeppe Rindom (Pleo) og Rune Mai (Spiir/Nordic Api Gateway). Foto: Kasper Løftgaard.

Fintech-iværksættere har i årevis været afhængige af partnerskaber med etablerede banker, som kun konservativt har lukket dem ind. Derfor kan Lunar Ways digitale og åbne strategi kombineret med en banklicens ændre spillereglerne for innovation i finanssektoren.

Fintech-iværksættere har i årevis været afhængige af partnerskaber med etablerede banker, som kun konservativt har lukket dem ind. Derfor kan Lunar Ways digitale og åbne strategi kombineret med en banklicens ændre spillereglerne for innovation i finanssektoren.

Udfordrerbanken Lunar Way har på rekordtid nået 25.000 brugere i Sverige, og næsten 15.000 nye strømmer ind hver måned på tværs af de nordiske markeder. Kronen på den accelererede brugervækst er en investering på 195 millioner kroner, som i sidste uge sikrede den regulatorisk kapital til at få en rigtig banklicens fra Finanstilsynet.

Læs også: Danmark får ny bank: Lunar Way får banklicens efter investering på 195 mio.

Den aarhusianske udfordrerbank – der nu snart for alvor kan kalde sig en bank – har altså i den grad vind i sejlene. Men banklicensen kan også få stor betydning for andre danske fintech-virksomheders adgang til markedet.

“Vi lægger op til samarbejder på tværs, og samarbejder allerede med blandt andet Saxo Bank, Dinero og Billy. Partnerskaber ligger jo i hele vores model og DNA. Vi har ikke en monopol-tankegang som klassiske banker, og når vi selv bliver en bank, kan vi kigge ind i en masse fintech-samarbejder,” siger Ken Villum Klausen, der er medstifter og CEO for Lunar Way.

Selv med den store kapitalindsprøjtning vurderer CEO og stifter Ken Villum Klausen ikke at det er Lunar Ways sidste investeringsrunde Vi er jo en vækstvirksomhed så der skal meget kapital til Vi har store ambitioner med mange kunder i hele Norden og skal vi indfri dem så skal vi nok også finde mere kapital på et tidspunkt Men det er selvfølgelig et spørgsmål om hvor hurtigt vi vil vækste siger han

Hårde gatekeepere udfordres

Når en fintech-virksomhed udvikler et nyt produkt til kunderne, skal løsningen mange gange kunne fungere sammen med de digitale bankløsning, som kunderne i forvejen har. Derfor har danske fintech-iværksættere i årevis arbejdet på bankernes nåde, som har kunne styre, hvilke løsninger der for alvor eksponeres for bankens kunder.

Selvom PSD2-direktivet har åbnet op, og flere storbanker de seneste år er begyndt at satse på open banking, er det stadig en konservativ sektor, der traditionelt har været meget optaget af at eje hele kundeforholdet. Men det vil Lunar Way gøre op med.

Læs også: Lunar Way vil tilbyde bankalternativ i samarbejde med andre fintechs

“I vores optik er det kunden, der ejer kunden. Vi skal tilbyde en palette, som kunderne gerne vil have. Vi har ikke har noget imod at være bank nummer to. Kunderne kan få en Lunar Way-konto, uden de behøver at have hele deres økonomi hos os,” siger Ken Villum Klausen.

I stedet for at insistere på at have patent på alle kundens finanser, satser Lunar Way på at blive en digital kommandocentral, kunderne kan bruge til at håndtere finansielle løsninger fra forskellige leverandører.

“Selvom det kan lyde lidt cheesy, så er vi virkelig på en mission for at lave en finansiel platform, der kan give en markant anderledes oplevelse end kunderne får i dag. Det skal ikke bare være standardpakker. Og vi håber, at vi kan være den bank, der kan være med til at eksekvere mange af de fede fintech-virksomheder fra Norden, som har haft svært ved at finde en bankpartner,” siger han.

Ikke som de andre banker trods banklicens

Frem mod at banklicensen kom i hus hos Lunar Way, har virksomheden oprustet med tunge profiler fra den finansielle sektor. Men stifteren slår fast, at det er afgørende for Lunar Way ikke at ende med at blive en bank som alle de andre.

“Det ligger i vores DNA at være anderledes. Vi har fået bankkompetencer ind, fordi vi skal have styr på penalhuset for at være bank. Men vi skal fortsætte med at gøre tingene anderledes,” siger Ken Villum Klausen.

Ovenpå banklicensen kommer Lunar Way i praksis til skifte over på egen bank-infrastruktur over de kommende måneder. Det betyder blandt andet, at kunderne skal have tilsendt nye kreditkort, inden der for alvor skal accelereres i det nye år.

UGENS STARTUP: