You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Lunar lancerer sin egen bank: “Overskriften for 2020 bliver finansiel superapp”

@Redaktionen

Med sin egen banklicens i hånden er Lunar gået fra at være startup til digital neobank med egne kunder. Fundamentet er lagt, og i år skal den aarhusianske virksomhed indfri missionen om at blive en finansiel superapp.

Med sin egen banklicens i hånden er Lunar gået fra at være startup til digital neobank med egne kunder. Fundamentet er lagt, og i år skal den aarhusianske virksomhed indfri missionen om at blive en finansiel superapp.

Da Lunar Way fik sin banklicens i august sidste år, var virksomheden den første af en ny type digital startupbank til at lykkes med det. Med licensen kom et navneskifte til Lunar, og nu tager det aarhusianske vækstvirksomhed skridtet fuldt ud og flytter kunderne fra partnerbanken Nykredit og over i eget system.

“Selvom der er krise, er tiden bare til, at vi nu skal trykke på knappen til vores digitale bank. Vi har forberedt os i mange måneder, og på de interne linjer er der en fornemmelse af, at vi har trænet og nu er klar til kamp,” siger Morten Sønderskov, COO i Lunar.

Ved at flytte kunderne over på deres egen infrastruktur, får Lunar bedre muligheder for at bygge nye produkter i højere tempo.

Det betyder dog ikke, at Lunar har bygget hele infrastrukturen selv. For ambitionen er at blive en finansiel superapp, og det lykkes kun gennem samarbejde med de bedste på hvert deres felt.

Herre i eget hus

Siden banklicensen faldt på plads i august, er tiden hos Lunar blevet brugt på at bygge fundamentet til selv at kunne håndtere kunderne i systemet. Kunderne får altså fremover en konto direkte hos Lunar – ikke hos en partnerbank.

“Vi har brugt tid på hele setuppet – fx adgang til den danske infrastruktur, få kortprogrammet op at køre med Visa og hele AML-delen. Det er grundlæggende funktioner i banken, hvor vi indtil nu har reddet på ryggen af Nykredit, og det at få konverteret de funktioner over på vores egen side af bordet, så vi selv har adgangen, har selvfølgelig taget en rum tid,” siger Morten Sønderskov.

I praksis har Lunar indgået samarbejder med blandt andet it-partneren BEC, der leverer kontosetup og clearing, Visa og deres betalingkort og Nets på betalinger. Den unge virksomhed samarbejder altså stadig med etablerede spillere, men den væsentlig forskel er, at Lunar har indgået egne selvstændige partnerskaber med hver enkelt udbyder – ikke ét stort samarbejde gennem én bankcentral.

“Vi skal selv være i kontrol over alle de integrationspunkter vi har.”

“Vi skal selv være i kontrol over alle de integrationspunkter vi har, for det er der, vi mener, at vi bygger fremtidens bank. Det er klart, at BEC er kritisk og vigtig samarbejdspartner for os, men vi er ikke længere afhængige af konsensus med deres andre kunder, for at få adgang til nye funktioner. Udvikler Visa eller Nets nogle nye funktioner, er vi ikke afhængige af andres roadmaps for at få dem implementeret – vi er selv i kontrol,” siger Morten Søndersko.

Mange af de etablerede bankers net- og mobilbanker har næsten samme udseende og funktioner, bare i forskellige farver, fordi de arbejder syndikeret i fællesskaber omkring bankcentraler, som udvikler løsninger til mange banker på én gang, men det samlede tilbud til Lunar ikke være en del af.

“Det er noget af det, der kan begrænse innovationen i markedet, at mange spillere er bundet utroligt tæt op på deres samarbejdspartner, når det kommer til deres finansielle infrastruktur. Det giver nogle stordriftsfordele, men deres bevægelsesfrihed er indskrænket til et minimum,” siger Morten Sønderskov.

Morten Sønderskov, COO i Lunar.
Morten Sønderskov COO i Lunar

Digital first

At Lunar flytter kunderne over på egen infrastruktur betyder ikke de store omvæltninger for kunderne her og nu, men det er et fundament for den digitale bank Lunar vil skabe, og der kommer da også ny digitale tiltag allerede ved lanceringen.

“Der, hvor vi er anderledes end de konventionelle banker, er, at alt starter og stopper digitalt. Fx tilbyder vi kun digital onboarding – dvs. at vi har fundet de rigtige samarbejdspartnere for at man i onboardingflowet med det samme får lavet de tjek digitalt, der skal til for at tjekke kunderne,” siger Morten Sønderskov.

Fordi alt er bygget ud fra den digitale virkelighed idag, og ikke beror på gamle it-systemer, kan virksomheden arbejde mere effektivt ved at automatisere processer, som ældre banker har ansat mennesker til.

Og for brugerne betyder det ikke bare et anderledes design og brugeroplevelse, men også digitale finesser som det faktum, at de kan vælge deres egen pinkode, når de bestiller et betalingskort digitalt.

En finansiel superapp

Overskriften i 2020 bliver for Lunar “Finansiel Superapp”. Og med egen infrastruktur og en banklicens i hånden har Lunar nu mulighed for at bygge innovation sammen med partnere i det tempo, de vil.

“Det, der ender mod brugerne, skal være den finansielle superapp.”

“Det, der ender mod brugerne, skal være den finansielle superapp. Det giver bare mening hele tiden at tænke det ud fra en superapp, for det sætter barren så højt, at det vi har i appen bare skal være top i orden. Det betyder, at de krav vi har til vores samarbejdspartnere, skal være det bedste i markedet – fx den bedste handelsplatform eller forsikringsudbyder – så du ikke skal besøge en lang række udbydere for at få den bedste oplevelse, men kan samle det hele hos os,” siger Morten Sønderskov.

Ansvar for fintech-miljøet

Med den åbne tilgang til partnerskaber og startuprødder kan Lunar lyde som en tiltrængt partner for de fintech-startups, der har haft svært ved at rulle deres løsninger ud gennem partnerskaber med etablerede banker. Og her mener Morten Sønderskov da også, at Lunar har et ansvar.

“Jeg synes, vi skal spille en særlig rolle i den sammenhæng. Vi deler noget af deres DNA, og det tror jeg også, de vil opleve i dialogen med os,” siger han.

Men skal de samarbejde med fintech-startups er det med samme krav som til de øvrige partnere: De skal være de bedste på deres felt og passe ind i ambitionen om en finansiel superapp.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY