You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Lava Cheese: Den islandsk ostesnack som tog kampen op med den store fødevareindustri

Guðmundur Páll Líndal og Josep Thorhallsson som er opfinderne af ostesnacken og stiftere af virksomheden Lava Cheese.

Fra et hemmeligt laboratorium på Island har ostesnacken Lave Cheese opbygget så stort momentum, at stifterne lige nu holder igen på væksten.

Fra et hemmeligt laboratorium på Island har ostesnacken Lave Cheese opbygget så stort momentum, at stifterne lige nu holder igen på væksten.

De to islandske barndomsvenner Josep Thorhallsson og Guðmundur Páll Líndal har de seneste to årtier startet en række iværksætterprojekter sammen. Fra import af alkohol-is til en finansieringsplatform i stil med Funderbeam.

I sommeren 2016 havde de dog begge et almindeligt lønmodtagerjob, men satte sig igen sammen over et par øl og toasts, for at brainstorme ideer til nye projekter. Og netop bespisningen blev udslagsgivende.

“Vi sad begge og pillede den sprøde ost på kanten af sandwichen af – og spurgte hinanden, hvorfor man ikke bare kunne få den sprøde ost, og springe sandwichen over,” fortæller Josep Thorhalsson.

Det blev netop ideen til deres næste startup, som de valgte at kalde ”Lava Cheese”. Og da de skulle rundt og banke på butikdøre for at sælge den første version med chili-smag, fandt de hurtigt ud af, at de havde fat i noget.

”De første to butikker vi besøgte bestilte en hel del kasser, og vi tænkte bare: Oh shit! Nu er vi nødt til at lave bestillingerne hjemmefra,” siger han.

En brugt industriovn fra Ebay og et par fødevare-konferencer senere, og salget var over alle bjerge. Og nu er den lille virksomhed, der reelt blev startet i begyndelsen af 2017, i fuld gang med at ekspandere osteeventyret til resten af Norden.

Navnet Lava Cheese kommer af snackens grove form der minder om den grove størknede lava på Island Og selvfølgelig fordi det bare lyder sejt

På vej mod Norden fra en svensk ø

Selvom fødevarebranchen er notorisk berygtet for tårnhøj konkurrence og relativt lav fortjeneste, fik Lava Cheese hurtigt fat i det islandske hjemmemarked. Og stifterne selv ser det som en fordel, at de kunne eksperimentere uden opmærksomhed fra de store fødevaregiganter, ligesom det lille samfund gjorde det let at få adgang til beslutningstagerne i de lokale supermarkeder.

”Det islandske marked er ikke ligefrem det største i verden, så vi vidste fra start, at vi skulle ekspandere ud over Island på et tidspunkt. Men det var et godt sted at bevise produktet til at starte med, som gav os mulighed for at fjerne alle ujævnhederne i produktionsprocesser, indpakning og så videre,” siger Josep Thorhalsson.

I takt med at efterspørgslen på den sprøde ostesnack steg, blev det dog sværere og sværere at skaffe råmaterialer nok på Island. Og svaret på den udfordring blev en fabrik på den svenske ø Gotland syd for Stockholm.

“Vi regnede med, at det ville være meget sværere at nå så mange mennesker, men det er åbenbart bare et produkt, som folk forstår. Faktisk begyndte vi at vokse så hurtigt, at det blev et problem, fordi der skulle investeres mere i råmaterialer og medarbejdere. Og det er selvfølgelig et spændende problem – i stedet for at have svært ved at få projektet til at lette,” siger Josep Thorhalsson, som i dag er bosat i nærheden af produktionsfaciliteterne i Sverige.

Svaret på udfordringen blev en funding-kampagne på Funderbeam, og også her gik det over al forventning. I løbet af bare fem timer var minimumsfundingen på €350.000 sikret, og i løbet af en uge var €700.000 rejst, til at fortsætte ekspansionen.

Ny kategori I en ostefikseret popkultur

Den sprøde ostesnack fra Lava Cheese er en ny slags produkt, og det mener stifterne både har sine fordele og ulemper.

”Forbrugerne skal forstå, hvad det er for en ny produktkategori, og hvad Lava Cheese kan bruges til. Men samtidig er det også en stor mulighed, netop fordi det er en ny produktkategori,” siger Josep Thorhallsson.

Fordi Lava Cheese er et nyt slags produkt må virksomheden bag også selv finde på hvad snacken kan bruges til

Island er stadig hovedmarkedet, men store aftaler er på vej i både Danmark, Baltikum og Sverige. Også selvom det unge startup ikke har brugt penge på markedsføring endnu.
Forklaringen på successes mener Josep Thorhalsson skal findes i, at de turde gribe et simpelt – og måske endda temmelig oplagt – produkt, som giganterne ikke turde røre.

”Jeg tror, vi har en fordel i at være outsiders. Ingen af os har en fødevarebaggrund, så vi har fra start brudt nogle regler, vi ikke vidste var der. Vi har et par kokke i vores omgangskreds, som grinede af os, da vi startede: Normalt skal opskrifter være komplekse for at virke. Vi laver et meget simpelt og rent produkt. Det er næsten så simpelt, at folk ikke har tænkt på det. Men det virker,” siger han.

Han afviser dog ikke, at den oksefikserede popkultur, der på internettet manifesterer sig i oste-memes og flydende oste-videoer, har virket positivt på salget.

For faktisk kommer der allerede forespørgsler på Lava Cheese fra en række andre lande, end dem virksomheden er på vej ind i. Men for nu sørger stifterne for, at ekspansionen ikke går for stærkt.

”Vi får nye muligheder hver uge – fra Sydamerika, Nordamerika og Storbritannien. Der er ingen mangel på nye markeder. Den største udfordring er at vokse med kontrolleret fart – for hurtig vækst, er også en opskrift på katastrofe,” siger han.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY