Konsolideringer kan redde en generation af vækstvirksomheder
Konsolideringer kan redde en generation af vækstvirksomheder
@Redaktionen

Konsolidering er som regel ikke noget, der ligger i kortene for opstartsvirksomheder, men det kan den komme til nu. Sammenlægninger kan være den bedste livslinje for mange opstartsvirksomheder og investorer kan spille en vigtig rolle i den disciplin i en tid hvor investor ellers afventer krisens påvirkning på de små vækstparate virksomheder.

Konsolidering er som regel ikke noget, der ligger i kortene for opstartsvirksomheder, men det kan den komme til nu. Sammenlægninger kan være den bedste livslinje for mange opstartsvirksomheder og investorer kan spille en vigtig rolle i den disciplin i en tid hvor investor ellers afventer krisens påvirkning på de små vækstparate virksomheder.

Skrevet af Thomas Sugar.

Det er skræmmende tider for opstartsvirksomheder.

Selv før coronavirussen ramte, var det begyndt at gå langsommere med finansiering af opstartsvirksomheder, og værdiansættelser var på vej mod et plateau efter flere års støt vækst.

Med COVID-19 har verden endegyldigt forandret sig, og opstartsvirksomheder må gøre det samme. Næsten alle må tilpasse sig en helt ny og anderledes situation.

Sammenlægning med eller overtagelse af en anden virksomhed kan være den mest effektive måde, en opstartsvirksomhed tilpasser sin forretning på.

Potentialet for konsolidering

En fusion er ikke det mest almindelige valg for opstartsvirksomheder, især ikke mens de stadig er på udviklings- eller vækststadiet, men besynderlige tider kræver usædvanlige metoder.

Enhver opstartsvirksomhed har konkurrenter på deres område, og der er gode chancer for, at mange har komplementerende styrker og svagheder. Mens virksomhed A måske har bedre finansiering, men et mindre modent produkt, har virksomhed B måske flere brugere og et mere modent produkt, men en kortere ”runway”.

Ved at udnytte synergier og potentialet for forenede kræfter kan stiftere lette byrden for deres virksomheder og finde innovative overlevelsesmåder, så de kan nå breakeven eller endda få overskud.

Overskud er selvfølgelig vigtigt for alle opstartsvirksomheder, men mens den globale økonomi sniger sig mod en afmatning er det nu blevet afgørende. For mange opstartsvirksomheder tager det flere år at få overskud, og indtil nu har de kunnet overleve og trives udelukkende på potentiale. Nu vil der lægges betydeligt mere vægt på breakeven eller profitabilitet.

Hvis to opstartsvirksomheder sammen har en bedre chance for at opnå dette på kortere tid, burde det være motivation til at konsolidere. Venturekapitalister eller seed investorer vil være mindre tilbøjelige til at redde opstartsvirksomheder, end de har været.

Sådan fremmes konsolidering

Der findes mange erfarne investorer i miljøet med årelang erfaring i virksomhedsopkøb, sammenlægninger og lignende transaktioner. Mange af dem bruger nu mindre tid på at gå til pitch-events eller på aktivt at se på potentielle investeringer. Denne gruppe udgør et betydeligt aktiv.

Erfarne investorer og venturekapitalister kan lette samarbejdet ved at identificere konsolideringsmuligheder, præsentere stiftere for hinanden og formidle transaktioner. Som motivation kunne de modtage et success fee, eller endnu bedre, nogle procenter i den nye virksomhed. I løbet af sådan en proces kan de måske endda blive fristet til at investere yderligere i disse nye, mere effektive og konkurrencedygtige selskaber.

Det hele står og falder dog ikke med investorer.

Vi kan alle bidrage og hjælpe opstartsvirksomheder med at navigere disse udfordrende tider. Alle i økosystemet bør overveje, hvem der burde tale sammen, og hvor der er åbenlyse synergier. Business angel netværker bør tale med hinanden og økosystemer bør være med til at fremme og formidle konsolidering.

Det er i alles interesse, at opstartsvirksomhederne overlever. I fællesskab skal vi gøre det så let som muligt for opstartsvirksomheder at finde sammen. Konsolidering er en realistisk og levedygtig mulighed, og det er en måde, hvorpå vi potentielt kan undgå tab af arbejdspladser, knowhow, IP og kreativitet.

Thomas Sugar

Udfordringerne ved konsolidering

Uanset hvor stor mening konsolidering giver i opstartslandskabet i øjeblikket, er det forbundet med store udfordringer.

En virksomhedsfusion tager almindeligvis tid og kræver omfattende og dyr deltagelse fra advokater, revisorer, eller M&A rådgivningsfirmaer. Mange opstartsvirksomheder har muligvis ikke tid eller likviditet nok til at tage denne vej, uanset hvor stor mening, det måske giver for dem.

Men til trods for det, så bør det ske, når der er åbenlyse synergier og en konsolidering giver mening for to opstartsvirksomheder. Vi er nødt til at finde nye, mere effektive og mindre dyre måder at facilitere den slags transaktioner på.

Det er ikke realistisk at forvente, at regeringer direkte understøtter den slags aktivitet, men der findes alternativer.

Lad os begynde at arbejde sammen.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.