Artiklen er lavet i samarbejde med ‘Niras Green Tech Hub’, ‘DTU Science Park’ og ‘Contech Lab‘ – nogle af de partnere, som har gjort magasinet ‘Tech for the Planet’ muligt. Du kan læse hele magasinet online her.
Igen og igen peger spåmændene på teknologi som løsningen på klimakrisen.
Innovative startups er allerede igang med at få nye, tech-drevne løsninger på markedet, men hvor stor en del af problemet, kan de løse?
Vi har spurgt nogle af de eksperter, som har været med til at gøre temaet muligt:
Steen Donner, CEO, DTU Science Park
Hvilken rolle mener du, at teknologi og startups spiller i den grønne omstilling?
Helt fundamentalt tror jeg, at der er bred enighed om, at vi simpelthen ikke når klimamålsætningerne uden nye teknologier.
Hvad har startups så med det at gøre? De har en risikovillighed og iderighed der kombineret med viljen og evnen kan få de nye teknologier ud over rampen hurtigt. Og vi har jo ikke 10, 15 eller 20 år til at reagere på det her – det altså nu, og så er det tit og ofte startups, der er hurtigst til at finde de gode løsninger.
Hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden?
Det handler om at få skabt et stort marked og stor efterspørgsel efter teknologierne, så der er et incitament for at udvikle dem.
Mange af teknologierne skal blandt andet købes af det offentlige, så bedre offentlige indkøb er ét instrument. Et andet er CO2-afgift. Vi har jo en kæmpe vindmølleindustri i Danmark, og det havde vi ikke haft, hvis ikke man havde indkrævet afgifter for at subsidiere branchen.
Samtidig skal det gøres nemmere for startups at komme ud internationalt, og den hjælp startups får fra det offentlige i dag, er ikke helt god nok. De har brug for noget mere konkret og praksisnær hjælp på de internationale markeder.
Sophie Bech, Hub Director at NIRAS Green Tech Hub
Hvilken rolle mener du, at teknologi og startups spiller i den grønne omstilling?
Forleden mødtes vi en flok iværksættere, der alle arbejder med regenerativt landbrug for at gå Amarminoen, og i fællesskab forsøge at udtænke løsninger på problemstillinger i alt fra langsomme offentlig funding til regulering, og hvilke politikere vi skal prikke på maven. Herfra går det stærkt. Store tanker oversat til konkrete handlinger ført ud i praksis den følgende mandag. At vi kan ha’ de samtaler, og kort efter har modet og metoderne til at eksekvere og skubbe til normerne, det er det allervigtigste. Udfordringen er ikke de store mastodonters langsomhed. Det er at skabe de mest optimale rammer for at udvikle og modne flere talentfulde founders, for det er dem, der skal eksekvere på alle de vanvittigt vidunderlige ideer til grøn omstilling der er derude.
Hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden?
Der er masser af penge derude, men de ryger i nogle få specifikke cases. Og det er selvfølgelig et problem. Men hvis jeg kun må sige én ting er det: Mennesker. De mennesker der er I og omkring et team, og den adgang teamet har til internationalt netværk af viden og penge. De rigtige mennesker betyder alt.
Christina Hvid, CEO i Molio og Contech Lab
Hvilken rolle mener du, at teknologi og startups spiller i den grønne omstilling?
Teknologi og digitalisering er vigtig for bæredygtigheden i fremtidens byggeri – både i form af software og hardware, som kan strømline og forbedre processerne hele vejen gennem den fragmenterede værdikæde in industrien.
Potentialset er signifikant, da byggeriet står for 30 procent af CO2-udledningen i Danmark, og indstriens digitale transformation er i gang med en seriøs acceleration. Blandt andet takket være et diverst og stærkt økosystem af startups indenfor ConTech.
Hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden?
Den gode nyhed er, at bæredygtige og markedsparate teknologier allerede findes, men udviklingen og implementeringen af kendte løsninger sker ikke af sig selv – det kræver noget på tværs af adskillige interessenter.
En samlet indsat er afgørende. En indsats som samler alle parter i byggeriets værdikæde for at skabe en mere digital og bæredygtige industri med optimerede processer, mindre spild og øget cirkularitet. Hvis vi lykkes med dén fælles indsats, vil det sætte Danmark i front på bæredygtigt byggeri.
Mikkel Skott Olsen, Head of theHub.io og +impact.io i Danske Bank
Hvilken rolle mener du, at teknologi og startups spiller i den grønne omstilling?
Startups kommer til at være helt centrale. Vi har akut brug for løsninger, der kan skaleres hurtigt. Det Internationale Energiagentur mener at næsten halvdelen af emissionsreduktionerne i 2050 vil komme fra teknologier, der i øjeblikket kun er i demonstrations- eller prototypefasen, og det er blandt andet her, teknologi og startups kommer i spil. Agilitet, konstant validering hos kunder og fokus på eksekvering har vist sig at være en stærk opskrift på at finde innovative løsninger der passer til problemet og at komme fra prototype til skala på kort tid.
Hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden?
Den gode nyhed er, at vi kan se at impact startups ikke adskiller sig fra almindelige tech startups. Faktisk kan vi se, at impact startups har bedre succes med at gå fra seed til serie ASerie A-investeringer refererer til en tidlig finansieringsrunde, hvor en startup rejser kapital fra investorer for at skalere sin forretningsmodel. Series A er... More og de har et godt udgangspunkt for at kunne sætte et stærk hold – de får 25% flere ansøgere på deres jobopslag. Så vi kan lære rigtigt meget af, hvordan tech startups har vist de kan gøre det, og gøre brug af de samme erfaringer og kompetencer.