Kan man klippe klistre sig til kuren på kræft?: Ny startup vil finjustere genteknologi
Kan man klippe klistre sig til kuren på kræft?: Ny startup vil finjustere genteknologi

Startuppet TwelveBIO, der er et spinout fra Københavns Universitet, vil videreudvikle CRISPR teknologien og kurere kræft – og har fået en pre-seed investering på 3,5 millioner til det.

Startuppet TwelveBIO, der er et spinout fra Københavns Universitet, vil videreudvikle CRISPR teknologien og kurere kræft – og har fået en pre-seed investering på 3,5 millioner til det.

Alt der kan kaldes liv – planter, mennesker, dyr – har en enestående ting til fælles: De fører genetisk dagbog. Den dagbog hedder et DNA, og er et makromolekyle, der har alle vores genetiske hemmeligheder gemt i dens genetiske kode. Det er også i DNA’et, at skavanker er gemt, og hvis et gen bliver tilpas syg, kan man udvikle forskellige kræfttyper. 

Nu vil et nyt startup-spinout fra Københavns Universitet, kaldet TwelveBIO, ved hjælp af en videreudvikling af CRISPR-teknologien forsøge at identificere de syge gener, der forårsager lungekræft. 

CRISPR-teknologien kan beskrives som en gensaks, der kan klippe og klistre i DNA’et, for at fjerne et sygt gen i en celle, og gennem det forhindre udviklingen af en lang række af sygdomme. CRISPR er blevet omtalt af llustreret Videnskab, som dette årtusindes største opfindelse, og er hvert eneste år blevet spået til Nobelpris. Teknologien er blandt andet blevet brugt til at klippe arvelige sygdomme ud af fostres DNA.

En lille fun fact til alle os, hvis plantes levetid er sammenlignelig med levetiden på en juicekur: CRISPR-teknologien kan også bruges til at indsætte et gen i en plante, der gør, at den kan leve uden så meget vand.

Lungekræft som et benchmark

Stifterne af TwelveBio og frontløberne for finjusteringen af CRISPR er Lektor Stefano Stella og professor Guillermo Montoya fra Novo Nordisk Foundation Centre for Protein Research ved Københavns Universitet.

Den nye forskning vil, såfremt den lykkedes, skyde gensaks-teknologien endnu længere frem. Gennem en avanceret mikroskopi-analyse har BioTwelve opdaget en ny og endnu mere præcis og sikker måde at redigere i generne på.

“Vi forventer at kunne foretage genredigering på en mere præcis og mere sikker måde,” siger Guillermo Montoya.

Læs også: Ugens Startup: Vital Beats’ software hjælper patienter med hjerterytmen

Teknologien er blevet kaldt Ca12a-teknologien, og målet er at udvikle et diagnosticeringssystem, der i første omgang skal kunne identificere lungekræft. 

Lungekræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark. Sygdommen tager i gennemsnit 3.738 liv om året. Lungekræft er dog kun første skridt for TwelveBio. 

“Det, vi på håber på, er, at udvikle et diagnosticeringsystem til – i første omgang – at identificere lungekræft. Herefter vil vi bruge det som et benchmark til identificering af andre former for kræft også,” siger Stefano Stella. 

TwelveBio får både penge til projekt og forretning

Lykkes TwelveBio, vil det ikke bare være banebrydende, men også redde liv, og det har mødt anerkendelse. Novo Seeds og BioInnovation institute er ikke bare imponerede, men tror også på projektet som startup. Det har resulteret i en ‘pre-seed’-investering fra Novo Seeds på 3,5 millioner. Derudover har BioInnovation Institute tildelt projektet en Business Accelerator Academy-bevilling på 250.000 kroner. 

“Vi er virkelig begejstrede for denne mulighed for at afprøve vores ideer og taknemmelige for støtten fra Novo Seeds og BII til at udvikle Ca12a-teknologien og en forretningsstrategi for TwelveBIO,” siger Stefano Stella.

Men det er ikke kun Novo Seeds og BioInnovation Institute der er imponerede.

“Cas12a anses af forskergruppen for at være den næste generations redigeringsværktøj takket være dets øgede specificitet sammenlignet med Cas9-proteinet, som var det første CRISPR-enzym, der blev opdaget i 2012,” siger Stefano Stella.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.