Som en gimmick er der under Internet Week Denmark hængt valgplakater op for “AI Partiet”. Men perspektivet er måske reelt nok. For hvorfor ikke vælge en kunstig intelligens ind i folketinget, der kan basere alle sine beslutninger på tung data?
IWDK: Hvordan designer vi teknologi, så den arbejder til menneskers fordel?
IWDK: Hvordan designer vi teknologi, så den arbejder til menneskers fordel?

Internet Week Denmark er netop skudt i gang i Aarhus, og årets tema handler om mennesker i teknologi. Både hvordan teknologien ændrer mennesker – men også hvordan mennesker bør tage ansvar for at ændre teknologien til det bedre.

Internet Week Denmark er netop skudt i gang i Aarhus, og årets tema handler om mennesker i teknologi. Både hvordan teknologien ændrer mennesker – men også hvordan mennesker bør tage ansvar for at ændre teknologien til det bedre.

Frem på skærmen toner en 3D-version af borgmesteren dækket i et kodesprog af 1 og 0. En lille forsinkelse mellem lyden og 3D-modellens bevægelser afslører, at den digitale kopi udspiller sig live, og pointen er klar: Mennesker og teknologi er smeltet sammen.

”Som mennesker i den moderne alder, er vi nødt til at omfavne det digitale. Men nogle gange skal vi også tage et skridt tilbage og fjerne os fra den. Og det er netop hvad dette års Internet Week Denmark handler om: Digital change – change digital,” sagde Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, efter at have forladt sit digitale alterego og trådt op på scenen i kød og blod.

Den digitale revolution har allerede ændret vores alle sammens dagligdag. Den har ført arbejdspladser til den jyske hovedstad i form af spirende startups som Lunar Way og Spiir samt afdelinger for internationale tech-giganter som Airbnb, Uber, Google og nu også Tradeshift. Men udviklingen er ikke lutter lagkage.

”Samtidig med at alle de her fantastiske ting sker, er vi også blevet stadig mere bevidste om teknologiens downsides. Og det nye er, at flere og flere mennesker nægter at tage en passiv rolle i forhold til den teknologiske udvikling,” siger Jacob Bundsgaard.

Jacob Bundgaard, borgmester i Aarhus.

Han opfordrede fra scenen alle til at tage ansvar for den digitale transformation. Og den brede involvering er netop en af mærkesagerne for IWDK, som i år er vokset fra 3 til 9 byer, fra 103 til 140 events og fra 225 til 300 speakers.

”Det er ikke bare noget, der foregår i Silicon Valley eller Bangalore. Vi kan også være med til at ændre det digitale. Derfor tror vi også på, at Internet Week Denmark er mere relevant end nogensinde. Det handler alt sammen om at deltage og være klar til at tage del i den digitale verden imorgen,” siger han.

Weaponized information: Demokratiet er under pres

Når en 15 måneder gammel dreng lærer at sige ”Alexa”, før han lærer sin storebrors navn – så han kan få den stemmestyrede assistent til at spille musik – har teknologien ramt os alle. Og det var netop den anekdote Polly Mackenzie, direktør i tænketanken Demos, åbnede sit oplæg med.

Selvom hun erklærede sig tech-optimist, er hun også bekymret – særligt overfor misinformation på nettet, som hun fra scenen kaldte ’Weaponized information’.

“Det er aldeles klart, at der bruges målrettede og meget bevidste kampagner for at sprede misinformation, der deler befolkningen i de europæiske lande. Og det er med til at ændre demokratiet ved at ændre folks meninger,” siger Polly Mackenzie.

Polly Mackenzie på scenen foran en fyldt rådhussal.

Personaliserede reklamer kan have stor værdi, når vi skal lokkes til at købe det par sko, vi ikke vidste, vi stod og manglede. Men det bliver farligt, når det bliver brugt til at ramme os med politiske budskaber, vi er enige i, så vi isolerer os i bobler med folk, vi er enige med.

”Det reducerer vores behov for at forbinde os med folk, der ikke er som os selv. Og i et demokrati er vi nødt til at snakke med folk, vi ikke kan enes med. Oplevelsen med at snakke og justere dine opfattelser forsvinder, når du kun finder de mennesker, du er enig med,” siger hun.

Over 170 år har der kun været fire grundlovsændringer i Danmark – senest i 1953 – og det er stort set samme billede i Storbritannien og USA. Og det er et problem, at lovgivningen ikke kan følge med til at håndtere den nye, digitale virkelighed, mener hun.

”Hver bølge af ny teknologi skaber forandring. Det løser problemer og skaber nye muligheder, vi ikke har set før – men også udfordringer. Da man opfandt bilen, skulle man også opfinde kørekortet. Udfordringen er, hvordan vi ændrer vores institutioner hurtigt nok. For teknologi ændrer sig hurtigere end nogensinde,” siger hun.

Stine Bosse: TechDK kommission på vej med barske ændringsforslag

I sin funktion som formand for TechDK Kommissionen, der er nedsat af DJØF og vil sætte samfund før teknologi, talte erhvervskvinden Stine Bosse for første gang på Internet Week Denmark.

Arbejdet i kommissionen sagde hun ja til efter en tur til Silicon Valley, hvor hun besøgte tech-giganter i håb om at få dæmpet sin tech-frygt. Men sådan gik det ikke.

”Det var som at gå rundt i en børnehave. Der var slik over det hele, dyr, legetøj og en legeplads foran. Jeg var skrækslagen, så jeg spurgte, hvordan de vil beskytte den data, jeg leverer. Og især hos Facebook var svaret ret deprimerende. For den eneste defensive besked de kunne give, var Zuckerberg, der græd foran senatet,” siger Stine Bosse.

For at sætte mennesker i centrum i den digitale revolution arbejder hun derfor gennem TechDK kommissionen på tre rapporter, som skal komme med radikale ændringsforslag.

”Vi kan ikke overlade alt det her til politikere. Jeg tror mindst, de er 10 år bagud. Så vi skal alle sammen agere i det forskellige ansvar, vi har – lige nu. Jeg siger ikke, at det alt sammen er skidt. Der er meget godt, som redder liv. Men min generation var naive. Vi var kun begejstrede for alle mulighederne og så ikke truslerne eller kiggede de mørke sider i øjnene,” siger Stine Bosse.

Den danske erhvervskvinde Stine Bosse har været på Time Magazines top-50 over mest magtfulde kvinder, og har blandt andet en baggrund som koncernchef for forsikringsselskabet Tryg bag sig. I dag sidder hun i en lang række bestyrelser.
Den danske erhvervskvinde Stine Bosse har været på Time Magazines top-50 over mest magtfulde kvinder, og har blandt andet en baggrund som koncernchef for forsikringsselskabet Tryg bag sig. I dag sidder hun i en lang række bestyrelser.

’Den digitale revolution’ er på størrelse med ’den industrielle revolution’

Efter Tradeshift-stifteren Christian Lanng havde fået lov at byde ind med et mere opmuntrende oplæg om de digitale muligheder, tog den digitale humanist Andrew Keen over. Og det blev alt andet end opmuntrende.

”Vi er ikke for eller imod teknologi. Vi er for eller imod konsekvenserne af teknologi. Den digitale revolution er tilsvarende den industrielle revolution. Det er lige så gennemgribende som forandringen fra en landbrugsverden til en urban verden. Her ændrer den sig bare fra en urban verden til en globaliseret, digital verden,” siger Andrew Keen.

Selv har han arbejdet med tech siden 90’erne og har også flere startups på cv’et. Men drømmene om teknologi som en katalysator for en verden, der blev radikalt ændret til det bedre, har han lagt på hylden for nu. For drømmene om, at teknologi skaber mere demokrati, en fair spilleplade for alle i forretningsverdenen og mere kulturel udveksling, er ikke det, han har set de seneste årtier.

”Det er stadig muligt, men i øjeblikket er demokratiet i krise på grund af den digitale revolution. Det var meningen, at revolutionen skulle skabe muligheder for en masse som Christian Lanng, men problemer er, at det har skabt en winner-takes-it-all økonomi. Christian Lanng er sikkert god, men jeg ønsker ikke nogen skal kontrollere hele B2B-handlen på verdensplan – og det er problemet med den digitale revolution,” siger Andrew Keen.

“Vi er nødt til at kæmpe imod den dominerende forretningsmodel i Silicon Valley, som er gratis – overvågningsøkonomien. Vi har i stedet brug for iværksættere, der skaber produkter, som opmuntrer til ’human agency’.”

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.