Iværksættere genåbner efter konkurs: Løvens Hule blev deres redning selvom de gik tomhændet derfra
Iværksættere genåbner efter konkurs: Løvens Hule blev deres redning selvom de gik tomhændet derfra

Få uger efter deres deltagelse i Løvens Hule måtte parret Morten Krause Jensen og Katja Krause Jensen lukke deres virksomhed. De fik ikke den investering, de havde håbet på og kunne nu ikke betale deres regninger på trods af store ordrer fra Danmarks største supermarkeder. Et år efter de lukkede, åbner de nu igen med en ny investor ombord.

Få uger efter deres deltagelse i Løvens Hule måtte parret Morten Krause Jensen og Katja Krause Jensen lukke deres virksomhed. De fik ikke den investering, de havde håbet på og kunne nu ikke betale deres regninger på trods af store ordrer fra Danmarks største supermarkeder. Et år efter de lukkede, åbner de nu igen med en ny investor ombord.

Det var på en ølstue i Riga, at Morten fik at vide, at han skulle i Løvens Hule. Med lige dele umiddelbar nervøsitet og begejstring erklærede han det over for sine venner, og hurtigt rakte han hånden i vejret for at bestille en ekstra omgang som fejring.

Jeg ved det, for jeg var der selv.

På det her tidspunkt har Morten og hans hustru, Katja, arbejdet hårdt for at skabe en forretning ud af deres produkt og koncept Kinoa Foods; et økologisk og bæredygtigt community om quinoafrøets sundhedsegenskaber og sammensætningsmuligheder i et køkken.

Jeg havde fulgt dem fra de startede med de første vareprøver i eget køkken i deres toværelses lejlighed i Brønshøj. Det var dengang, de ristede quinoa-müesli hele natten til klokken 05.00 om morgenen, hvorefter de pakkede deres lille Peugeot til randen og kørte ud og leverede det personligt til caféerne.

Jeg undede dem virkelig den mulighed for at komme på fjernsyn og sælge deres produkt foran fem investorer – og hele Danmarks befolkning. Vi skålede i noget halvdårlig lettisk øl og stemningen var god. Men der var alligevel lidt malurt i ølkruset.

”Løvens Hule er vores sidste skud i bøssen,” lod Morten mig dengang forstå.

For pengekassen var tom i den lille virksomhed. I dag er det to hektiske år siden.

Parret bag Kinoa er efter deres konkurs at finde på hylderne i butikker Danmark over igen.

Fra brugs til bankerot

Siden deres deltagelse i Løvens Hule er der sket meget. De fik ikke en investering med hjem, men fik i stedet kritik for ikke at have styr på deres lagertal. Og ude af stand til at tage flere lån betød det, at de måtte dreje nøglen om hurtigt efter deres medvirken.

”Det var den sværeste beslutning vi nogensinde har taget, da det var vores hjertebarn, og noget vi havde givet og satset alt på i fire år. Og det var samtidig også rigtig hårdt for os at være i en situation, hvor vi ikke kunne betale vores leverandører og samarbejdspartnere,” siger Katja Krause Jensen i dag.

Hun fik ideen under sin professionsbachelor i Ernæring og Sundhed, og tre år efter opstarten i 2015 havde de to køkkeniværksættere mange tilfredse caféer og butikker i ryggen. Konceptet tog hurtigt fart, og de lejede sig ind Kitchen Collective, der er et industrikøkken i Sydhavnen – beregnet til køkkeniværksættere som Morten og Katja.

Umiddelbart inden de skulle i Løvens Hule, landede de en stor ordreaftale fra detailgiganten Salling Group. Men succesen gjorde ikke iværksættertilværelsen mere rosenrød. Tværtimod. Produktionen af den store ordre krævede mere kapital, end de havde til rådighed, og de var allerede belånt til oppe over begge ører, og utallige møder med investorer havde endnu ikke kastet en investering af sig.

”Vi var på vej ind i de største butikker i Danmark. Men vi havde ikke penge til at lægge ud for råvarer, produktion og pakning, så vi lånte endnu flere penge for at kunne lægge ud. For vi var jo overbeviste om, at hvis vi kommer i Salling Group, så ville salget boome, og vi ville få mere kapital til rådighed,” siger Morten Krause Jensen.

Men udgifterne var alt for store til at de kunne holde deres aftaler og betale deres regninger i det lange løb. Der var behov for en større sum penge.

”Vi havde søgt efter en investor i et år, og undervejs har vi også måtte takke nej til tilbud om investeringer, for det var lige så vigtigt for os, at det var den rigtige investeringspartner og det rigtige match og ikke bare en investering,” siger Morten Krause Jensen.

Men de havde meget svært ved at finde frem til potentielle investorer i starten. For hvem kontakter man og hvordan?

”Mange af de investorer, vi holdte møder med og som ikke endte med at investere i os, begrundede det med, at det var en meget hård konkurrence på fødevaremarkedet, samt at vi ikke havde formået at lave et overskud endnu,” siger Katja Krause Jensen.

Køkkeniværksættere har det svært

Morten og Katja står ikke alene om udfordringerne. For modsat software kræver fødevarer en fysisk produktion, som betyder, at mange køkkeniværksættere har udfordringer med at skalere deres produkter ansvarligt.

”Det er ret let at komme i gang med en køkkenbords-produktion, levere til en håndfuld specialforretninger og markedsføre sig via sociale media. Men det er straks mere vanskeligt at få solgt varer nok til, at det er en reel forretning, og ikke mindst at kunne producere og levere effektivt i større skala. Det kræver lokaler og produktionsudstyr, som er dyrt, og mange iværksættere har svært ved at tage skridtet fra køkkenbord til fødevareproduktion,” siger Claus Meyer, der er en af Danmarks mest kendte mad-prædikanter og -iværksættere.

Ifølge Claus Meyer er det blevet relativt nemt at starte op i lille skala, testproducere og markedsføre inden for fødevarer i Danmark. Lovgivning har gjort det nemmere at producere i lille skala, og sociale media og webplatforme gør, at man kan markedsføre sig over for specifikke målgrupper med begrænsede midler. Samtidig er der en stor interesse blandt forbrugerne og i befolkningen.

Men der mangler bedre finansieringsmuligheder.

”Vi skal styrke mulighederne for små-skala produktion og opskalering. Man kunne godt bruge flere steder, hvor iværksætterne for relativt billig penge kunne gå fra køkkenbords-skala til egentlig produktion. Der er forskellige modeller for det, hvor både offentlige aktører, private investorer og etablerede fødevarevirksomheder kan byde ind med kapacitet, kapital og kompetence,” foreslår Claus Meyer.

Men det afgørende er incitamentet.

”Vi skal forbedrede finansieringsmuligheder, så der er bedre muligheder for lån, hvor iværksætterne ikke skal stille personlige garantier, som vil lægge deres liv i ruiner, hvis det går galt,” siger han.

For det er netop den situation, stifterne af Kinoa Foods står i. De har taget flere lån i banken, og da de ikke kunne låne mere i banken, tyede de til et virksomhedslån hos Lendino, der var den eneste mulighed for at kunne levere til Salling Group, da bestillingerne blev større.

”Alle de lån vi har taget, har vi kun kunne tage, fordi vi kautionerede for dem personligt. Men dem betaler vi stadig personligt af på den dag i dag,” siger Morten Krause Jensen.

Comebacket

Men nu virker det til, at lykken er vendt. Fire måneder efter optagelserne til Løvens Hule – efter de havde drejet nøglen om – blev programmet vist i tv. Udover at Morten blev sammenlignet med en krydsning af Post Malone og Village People, fik de også rosende ord med på vejen for selve produktet, og flere af løverne kendte Kinoa i forvejen.

De fik ingen investering, men deltagelsen resulterede i flere hundrede mails i indbakken med potentielle investeringstilbud. De havde egentlig affundet sig med, at eventyret var ovre, og de var ikke sikre på, at de ville starte op igen på økonomisk usikker grund. Men efter megen overvejelse valgte de at tage enkelte møder med nøje udvalgte investorer.

”Da de mange investorhenvendelser kom lige som vi havde fået lidt ro på efter lukningen, var det endnu en ruchebanetur. Vi havde mange følelser indblandet, og vi havde givet så meget af os selv, så vi var i tvivl om, om vi overhovedet kunne starte den motor op igen, nu hvor det hele var kommet lidt på afstand,” siger Katja Krause Jensen.

Men efter et par uger og mange lange samtaler endte de parret med at være mere end klar til på at starte op igen.

”Vi har aldrig rigtig kunne give helt slip, og ilden i os brændte stadig. Udover investorhenvendelserne modtog vi også enormt mange kundehenvendelser, hvilket bestemt også var med til at tippe vægtskålen i den rigtige retning,” siger Morten Krause Jensen.

En af de iværksættere, der skrev, er Kim Uno Mogensen. Han har selv haft stor succes med at bygge sin egen virksomhed op helt fra bunden. Han syntes at parret havde et godt produkt, og de tre fandt hurtigt kemien under de første dialoger. I dag har han investeret i Kinoa og lancerer sammen med parret deres nye webshop i denne uge.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.