Flere startups er begyndt at udvikle teknologi, der skal gøre det muligt at administrere og leve med det stigende antal naturkatastrofer, klimaforandringerne allerede i dag bringer med sig.
Vi skal forberede os på voldsommere og mere volatile vejrforhold i fremtiden.
For den stigende temperatur gør ikke blot kloden ubeboelig over tid, men både intensiverer og forårsager også nye naturkatastrofer som oversvømmelser, skovbrande, tørke og storme, mener forskere, som kalder fænomenet ’extreme weather’. Det vil med stor sandsynlighed betyde større ofre i form af tabte ressourcer, ødelæggelse og menneskeliv.
Særligt oversvømmelser som følge af ekstrem nedbør eller stigende havniveauer får i stigende grad katastrofepotentiale, advarer FN’s klimapanel, IPCC. Og den fremtid forbereder det danske startup RiverWorks sig på.
“Vand slider og former omgivelserne markant over tid. Det betyder, at floder ændrer sig konstant, og hvis man ikke fører et løbende overblik over tilstanden, kan det få enorme konsekvenser ved fx skybrud.”
Sådan siger Alexander Rietz Vesterhauge, den ene af to ingeniører fra DTU bag projektet RiverWorks – en drone, der kan lande på vandoverflader og foretage tværsnitsmålinger af floder og vandløb autonomt. På den måde kan lokale myndigheder kortlægge vandstrømmene og lave en model for, hvordan vandet bliver transporteret og hvor meget vand et givent areal kan rumme, før det bliver en sikkerhedsrisiko.
“En af ambitionerne er at gøre den her type måling mere tilgængelig. Ikke blot i vesten, men for de lande, der rammes hårdest af de her oversvømmelser. Derfor har vi arbejdet for, at dronen er autonom og er til at betale,” fortæller Vesterhauge.
Seneste eksempel kom i Pakistan, hvor næsten 1/3 af landet i august blev oversvømmet af den årlige monsunregn, der i år tog sig stærkere og voldsommere ud end nogensinde før – en udvikling, forskere tilskriver klimaforandringerne, varmere temperaturer og smeltende gletchere.
Derfor er det lige netop områder uden ressourcerne til, at dyre konsulenter skal sendes i marken med vaders og måleudstyr (som ellers har været den gængse metode i denne type målinger), at dronen skal bruges.
En ulykke kommer sjældent alene
I naturen hænger alt uløseligt sammen. Californien, Canada, Australien og Frankrig er blot få af de mange steder, der har mærket et stigende antal voldsomme skovbrande, der samtidig svækker jorden og gør den mindre absorberende over for fx skybrud.
Også i Danmark har man fået øjnene op for problemet. Derfor har spinoutet fra Aalborg Universitet, Robotto, udviklet en drone, der autonomt kan afsøge og rapportere i realtid om omfanget og arealet for en skovbrand, isolere områder efter brandniveau og identificerer hotspots, som er essentielle at få bugt med i efterbehandlingen.
“Selvom dronen også kan bruges til opdagelsesstadiet, består 70 procent af alt skovbrandsbekæmpelse af det kæmpe oprydningsarbejde, katastrofen efterlader. Særligt de mange hotspots, hvor der er risiko for, at ilden kan blusse op, er problematiske. Og dem hjælper vores løsning med effektivt at identificere,” forklarer CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More og medstifter af Robotto, Kenneth Richard Geipel.
Og det er særligt den kunstig intelligens, dronen er udstyret med, som gør den effektiv i bekæmpelsen af skovbrande.
“Vores kerneteknologi er den kunstige intelligens, som vi udvikler gennem op til 40.000 billeder, så dronen kan identificere de objekter og situationer, den skal kunne reagere på. På den måde handler den autonomt ud fra situationen som den opstår,” beskriver Kenneth Richard Geipel.
Otte af de 20 største brande i Californiens historie har fundet sted inden for fem år. Og kaskaderne af katastrofernes ofres og omkostninger har fået Silicon Valley-investorer til at kigge mod såkaldt fire tech-løsninger, der både skal forebygge brande og mindske de efterfølgende skader. Og den udvikling mærker man også hos Robotto.
“Det paradoksale er desværre, at jo flere katastrofer der er i verden, jo mere efterspørgsel er der efter vores drone. Og det er sigende, at teknologi forbundet med bekæmpelse af skovbrande er et af de mere hurtigtvoksende marked,” forklarer iværksætteren.
Men på sigt venter muligvis andre markeder for det danske startup.
“Vores ultimative drøm er, at vi på sigt får små dronelufthavne, der kan hjælpe med alt fra skovbrande og oliespild, til eftersøgning af mennesker og inspektioner af bygninger,” fortæller Geipel.
Indtil videre er skovbrande fokusområdet. I den sammenhæng ødelagde den mest brutale skovbrand i Californiens historie, The Camp Fire, omkring en amerikansk fodboldbane hvert 3. sekund, da den stod på, og dræbte i alt 68 mennesker i 2018. Og omkostningerne var tænkevækkende, mener Robotto-stifteren.
“Vi er gået fra at diskutere, om symptomerne overhovedet fandtes til nu at tale om, hvordan vi administrerer dem. Vi har accepteret, at vi har fejlet og at vi ikke kan udskyde den her globale opvarmning,” siger Kenneth Richard Geipel.