Siden han var 18 år, har Werner Valeur stiftet mere end 10 virksomheder, men er nok mest kendt for regnskabsprogrammet Billy, som blev solgt sidste år.
Sideløbende har serieiværksætteren bygget sit eget brand som en bramfri serieiværksætter gennem blogindlæg og en række bøger. Men så skiftede han pludselig navn til Werner Valeur i foråret. Og navneskiftet ligger der i første omgang en helt personlig årsag bag.
”Det startede egentlig med, at jeg har fået et barn med min kæreste, og de har begge efternavnet Valeur. Jeg ville gerne have det samme efternavn som dem, og jeg så det som rimelig naturligt at skifte til Valeur. Men jeg synes ikke Toke passede til Valeur, og jeg ville ikke have et mellemnavn. Og så kan man jo lige så godt skifte fornavn også,” siger Werner Valeur, som iværksætteren hedder i dag.
Læs også: Valeur og Warnøe lancerer startupfabrik: Første virksomhedssalg skal ske indenfor tre år
Men i virkeligheden kan navneskiftet også forklares meget mere simpelt:
”Fordi jeg kunne. Det er jo også et signal om, at man skal gøre det, man har lyst til,” siger han.
Kunstnernavnet er droppet
Oprindeligt tænkte han, at han kunne fortsætte med at bruge Toke Kruse som kunstnernavn i forretningssammenhæng. Men det fungerede ikke for ham, og i stedet blev det hurtigt mere naturligt for iværksætteren at bruge det nye navn overalt.
”Jeg har siden navneskiftet startet en helt masse nye virksomheder med nye kolleger, som jeg først har mødt, efter jeg har fået nyt navn. Så på kontoret har det været helt naturligt, at jeg hed Werner. Der er stadig nogle – og det er typisk de gamle venner – der kommer til at sige mit gamle navn, men så irettesætter de sig selv. Og det er under et halvt år efter, så om et år er det jo det mest naturlige, at jeg hedder Werner,” siger han.
Generelt oplever han, at navneskiftet bliver modtaget på tre måder. Nogle synes, det er ubetinget sejt. Andre skal have lidt mere forklaring og spørger nysgerrigt hvorfor. Og kun en meget lille gruppe synes, at det er fjollet.
”Der er selvfølgelig også et statement i at skifte fornavn. Det er ikke noget man gør i Danmark. Men jeg synes jo, det er lidt komisk, at det er så stor en ting, for det er jo ikke underligt at skifte efternavn, men fornavnet er åbenbart helligt. Men man er jo en dynamisk størrelse. Ting ændrer sig, og lige såvel som et firmanavn kan ændre sig, kan et almindelige navn jo også skiftes,” siger han.
Det skulle ligge godt i munden
De fleste brandmanagers vil nok græmme sig en smule over, at iværksætteren fra den ene dag til den anden har sat sit veletablerede brand over styr. Men det har faktisk ikke betydet meget for serieiværksætteren selv.
”Jeg starter også nye virksomhed, og der starter man også fra scratch. Det er jo bare et spørgsmål om tid. Men det er klart, at jeg professionelt har jeg mistet noget brandværdi, men det er ligegyldigt – jeg har råd til det,” siger han.
Læs også: Flere banker vil være iværksætternes bank. Betyder det, at bankernes rolle er under forandring?
Både på blog-indlæg og bøger er forfatteren i dag Werner Valeur. Og selvom brandet ikke betød så meget for skiftet, kom hans brand-erfaring dog i spil, da han skulle finde frem til sit nye fornavn.
”Jeg tog udgangspunkt i efternavnet, og så skulle det være et navn, som mine forældre kunne have valgt for 38 år siden. Så der var lidt ledetråde. Og så er der bare noget fonetisk og grafisk pænt i Werner Valeur – det ligger godt i munden. Når man nu selv kunne bruge noget tid på det og vælge, kunne man jo lige så godt vælge noget, der stod pænt og lød godt. Og derfor blev det Werner,” siger han.