Husker du klipsen Clippy? Den uduelige og påtrængende AI-assistent minder os om, hvor langt vi er nået
Husker du klipsen Clippy? Den uduelige og påtrængende AI-assistent minder os om, hvor langt vi er nået

Digital assistance er nærmere reglen end undtagelsen i 2020. Et af de første forsøg på en digital assistent faldt dog helt til jorden: Microsoft’s Clippit – eller bare Clippy – har i årevis stået på mål for had og latterliggørelse. 

Digital assistance er nærmere reglen end undtagelsen i 2020. Et af de første forsøg på en digital assistent faldt dog helt til jorden: Microsoft’s Clippit – eller bare Clippy – har i årevis stået på mål for had og latterliggørelse. 

Husker du den lille klips, der hoppede frem og meget insisterende tilbød sin hjælp i de tidlige version af Office-pakken?

I 90’ernes Microsoft-Office var det svært at undgå den animerede hjælper, som fik navnet Clippy. Og selvom rådene fra den smilende men påtrængende klips sjældent var til særlig stor hjælp, blev den digitale hjælper starten på, hvad vi i dag ikke kan leve uden. For uanset om det er online kundeservice eller autocorrect på telefonen, er digitale assistenter med til at gøre livet let – hvis de fungerer.

Men Clippy var et eksempel på en digital-assistent, der ikke bare var en ringe hjælper, men også påtrængende og uundgåelig. Og faktisk gik et af de første forsøg på digital robot-assistance i et mainstream-produkt så galt, at animationen er blevet latterliggjort og hadet i årtierne siden.

Klipsen blev den digitale legemliggørelse af dårlig brugerinteraktion, der ligesom dårlig wifi sætter vores tålmodighed på prøve. Men den nævenyttige attitude til trods så har Clippy serveret et vaskeægte comeback i 2019. For Clippy er tilsyneladende ikke kun hadet – men også elsket af internettets kitchede nørder.

https://www.youtube.com/watch?v=bJGSrjNoMWw

Faren ville ikke kendes ved ham 

Den originale digitale hjælper, Clippy, blev født op til Office 97 og undfangelsen skete faktisk på konkurrentens tegnebræt. Skaberen af Clippy, Kevan Atterberry, tegnede animationen på en Macintosh, og da han aldrig selv har brugt Microsoft, har han heller aldrig set sit klipse-barn i aktion. Han tegnede blot Clippy og smuttede igen, hvorefter det var op til ingeniører, der jo er kendt for sociale kompetencer, at forme hans personlighed.

Clippys far, Kevan Atteberry, var ikke imponeret. Faktisk skammede han sig i lang tid over Clippy, fjernede ham fra sin portfølje og nævte ikke assistenten ved fremtidige jøbsøgninger, siger han til Vice.

Microsoft mistede også hurtigt følelserne overfor den forældreløse Clippy.

Dræb Clippy

Trods Clippys gode intentioner samt naive og hjælpsomme smil, var det ikke kun Atteberry, der skammede sig over ham og hans formåen. Hadet til den digitale assistent nåede også Microsoft. Og Clippys chefer startede en utraditionel reklamekampagne, der appellerede til brugernes had til den lille klips: Microsoft reklamerede for deres 2001 Office XP-version med den præmis, at softwaren var så let, man slet ikke behøvede Clippy.

Lige siden har Clippy forsøgt at komme ind i varmen hos Microsoft igen. Men tilværelsen har været hård.

Foruden reklame på Clippys bekostning, florerer der også flere flash-spil på internettet, der ret basalt går ud på at tage livet af den digitale kontorbastard. I spillet ‘Dræb Clippy‘, der er udviklet af Weebly, tilbyder Clippy sin hjælpende hånd, mens man kan skyde elastikker efter den.

“Jeg kan se, at du prøver at dræbe mig, vil du gerne have hjælp til det?” siger Clippy.

Også AddictingGames har udgivet et spil, der tilbyder adskillige måder tortere Clippy på.

Foto: MensHealth.com

Sex sælger. For nogle.

I anerkendelse af sine manglende digitale egenskaber, søgte Clippy nye græsgange. Han fik hovedrollen i den erotiske sexnovelle ‘Conquered by Clippy’. Men mens en karriere i porno landede Katja K sit gennembrud i tv-serien ‘Langt fra Las Vegas’, var det ingen stor succes for Clippy.

Efter at have forsøgt sig med livet som digital assistent, og siden som frisk fyr i sexnovelle, gav Clippy op på AI-livet og slog rødder.

I 2018, havde Clippy haft besøg, og som med blomsterne og bierne blev Clippy gravid. Han-hun-hens (?) karriere har været en direkte fiasko, og cheferne nogle røvhuller. Men i det mindste kan Clippy bryste sig af både at have ageret mand i sexnovelle, og være blevet gjort gravid på Twitter.

Comeback-Clippy

Men i marts sidste år leverede internettet så et vaskeægte comeback til Clippy, da en gruppe fans startede en kampagne for at udvikle Clippy-stickers til Microsofts svar på Slack: Micosoft Teams. Opbakningen fra deres eget forum er ihvertfald ikke til at tage fejl af.

Screenshot fra TheVerge

Herefter forbarmede Microsoft sig over Clippy og hyrede klipsen til sin teamside. Men AI-assistenten blev brutalt fyret igen dagen efter ansættelsen. Kilder tæt på situationen forklarer, at Microsofts ‘brand police’ på ingen måde var tilfredse med gensynet, og ville have Clippy fjernet øjeblikkeligt.

Men måske har vi endnu ikke set det sidste til den plagsomme klips. For det er nemt at se tingenes oprindelse, men sværere at forudse hvor de slutter.

__
/
| |
T. T
@ @
| |
|| | ♡C♡L♡I♡P♡P♡Y
||__/ /
___

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.