Green Growth: Startups der er first movers i den grønne transformation
Green Growth: Startups der er first movers i den grønne transformation

Et nyt segment af virksomheder er ved at opstå. Det er selskaber, der er first movers på denne grønne transition, og som oplever vækstrater år for år, der minder om dem i tech-startups. Sådan lyder vurderingen fra Danske Bank, som selv er i gang at tilpasse sine iværksættertilbud til de nye, hurtigvoksende og grønne virksomheder.

Et nyt segment af virksomheder er ved at opstå. Det er selskaber, der er first movers på denne grønne transition, og som oplever vækstrater år for år, der minder om dem i tech-startups. Sådan lyder vurderingen fra Danske Bank, som selv er i gang at tilpasse sine iværksættertilbud til de nye, hurtigvoksende og grønne virksomheder.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Danske Bank.

Investorer har postet tocifrede millionbeløb i danske Lithium Balances batteriteknologi over de seneste år, medarbejderstaben er vokset fra 20 til 60 og omsætningen, der forventes at runde 100 mio. i år, er steget 50 procent hvert år de seneste fire år i træk.

Med andre ord går det rigtig stærkt hos det danske selskab. Men som med mange andre iværksætter-succeser ligger der i virkeligheden mange års udvikling bag den pludselige succes. Selskabet er nemlig stiftet tilbage i 2006.

”I dag taler alle jo om elbiler, men dengang var billedet ellerten – også hos mig selv. Det var slet ikke på agendaen. Så på den måde var stifterne ret forudseende på, at der var noget på vej, som samfundet ville få brug for, hvor de kunne bidrage med teknologi. Og det har gjort os til førende på området, for vi har stort set været med fra starten,” siger Lars Barkler, CEO i Lithium Balance.

Virksomheden er måske ikke så kendt i den brede offentlighed, men deres styresystem til lithium-batterier – et såkaldt Battery Management System – bruges i dag i alt fra batteridrevne gaffeltrucks til elbiler fra Ford. Og virksomheden er netop blevet opkøbt af den amerikanske gigantleverandøren Sensata for et trecifret millionbeløb, som forventer, at Lithium Balance vokser omsætningen til mere end en milliard kroner i løbet af de næste fem år.

Et nyt, grønt vækstlokomotiv

Succeshistorien Lithium Balance har udspillet sig over de seneste 15 år og tager nu for alvor fart. Og det er bare én blandt mange virksomheder, der oplever øget momentum drevet af nye reguleringer og efterspørgsel i markedet

De grønne vækstvirksomhed – såkaldte ’Green Growth’-virksomheder – ligger et sted mellem tech-startups og traditionelle produktionsvirksomheder. De er bundet op på en blanding af teknologi og fysiske produkter, bruger skalerbare, digitale teknologier til at vokse og tapper ind i et voksende marked, hvilket alt sammen medvirker til en potentiel, eksplosiv vækst, når først gennembruddet kommer.

Det har man lagt mærke til hos Growth & Impact-afdelingen i Danske Bank, som i forvejen fokuserer på startups og scaleups. Mens startup-miljøet har haft meget fokus på software og SaaS-virksomheder, er der de senere år kommet flere Green Growth-virksomheder til. De er tungere og mere langsigtede end de digitale startups – men har et tilsvarende voldsomt vækstpotentiale.

”På mange områder er de jo ens. Det er iværksættere, som har fokus på at etablere en skalerbar og i bedste fald globalt førende forretning, som er firstmovers indenfor nye, grønne teknologier. Det der adskiller dem er, at de er meget kapitalintensive på et ret tidligt tidspunkt, at de er underlagt reguleringer og lovgivning, der ikke matcher fremtidens ambitioner endnu, og at deres kommercielle modning er langsommere,” siger Henrik Specht, Growth Advisor i Danske Bank.

Hvis man vil producere grøn gas i stor skala, udvikle en ny type atomkraft eller – som i Lithium Balance’s tilfælde – bygge en ny komponent til batteristyring, kræver det store summer kapital til både udvikling, den fysiske produktion og håndtering af regulering og subsidier. Langt større summer end andre software-startups, hvor investeringen ofte bruges til at understøtte vækst i markedet frem for udvikling.

Et billede Lars Barkler fra Lithium Balance kan bekræfte:

”Bare i vores BSM-platform (Battery Mangement System red.) har vi investeret 150 mio. kroner i ren udvikling – og det er jo slet ikke færdigt. For vi skal blive ved med at udvikle os og være i førertrøjen. Og jeg tror endda vores type teknologi er billig i den sammenhæng,” siger han.

Vejen fra idé til eksplosiv vækst vil derfor typisk være længere end indenfor software. Til gengæld er potentialet enormt og globalt. Derfor er Danske Bank i gang med at blive klogere på Green Growth-segmentet, så de kan imødekomme de særlige behov, som virksomhederne har.

”Vi vil blive endnu bedre til at forstå deres forretningsmodeller og deres særlige kendetegn, og ud fra vores netværk og økosystem – som vi hele tiden udvider – vil vi blive bedre til at hjælpe dem. Vi kan måske ikke give dem kredit indledningsvist, men vi kan føre dem sammen med dem, der har den risikovillige kapital, hjælpe med at finde talent og give sparring på den kommercielle udvikling. Måske findes den næste Vestas, Ørsted eller Grundfos blandt de her virksomheder – og det ønsker vi at understøtte,” siger Henrik Specht fra Danske Bank.


Faktaboks: Danske Bank og Green Growth-virksomheder

  • Danske Bank har siden 2015 fokuseret sin indsats overfor startups og scaleups gennem ”Growth & Impact”-initiativer – blandt andet i form af specialiserede startup-rådgivere, der forstår virksomhedernes særlige situation og behov, rekrutterings-portalen The Hub og øget kontakt til investor-netværket.
  • For nyligt begyndte afdelingen at gøre en særlig indsats for Green Growth-virksomheder, som har fokus på at løse grønne udfordringer og samtidig har et stort potentielle for eksponentiel vækst.
  • Indsatsen overfor Green Growth-virksomheder bygger blandt andet på de initiativer, som Danske Bank allerede har skabt under ”+impact”-paraplyen, som blandt andet er et acceleratorprogram og investor-platform målrettet bæredygtige startups.

Langsigtet kapital er altafgørende

Da Lithium Balance startede i 2006, var der ikke meget medvind til grønne projekter blandt investorerne. Men 300 investor-pitches og 13 år senere har virksomheden landet en række prominente investorer, og kigger i dag ind i et helt andet investormiljø, som er langt bedre gearet til grønne, risikovillige investeringer.

I 2017 fik Lithium Balance den største producent af batteripakker til elbiler i Kina med som investor, og i 2019 kom også den store amerikanske leverandør Sensata med som investor, som netop har købt majoriteten i Lithium Balance. Og ifølge Lithium Balancces CEO Lars Barkler kræver Green Growth-virksomheder som Lithium Balance netop den slags tålmodig udvikling kombineret med massive investeringer, hvis de skal slå igennem på det globale marked.

”De helt store producenter kan godt lide vores teknologi, men de køber simpelthen ikke fra små virksomheder, fordi det er for risikabelt at basere en bil på vores teknologi, hvis vi går ned. Derfor kræver det store muskler, hvis man vil sælge til de helt store producenter af biler og maskiner,” siger han.

Ifølge både Lars Barkler og Henrik Specht fra Danske Bank står investeringsfonde – både private og offentlige – i dag klar med milliarder af kroner, som skal investeres i fysiske, grønne løsninger.

Rollemodeller opstår

Green Growth-segmentet er kommet langt, siden Lithium Balance blev stiftet i 2006. Ikke mindst takket være virksomheder som Lithium Balance selv. For selvom rejsen har været lang og krævet store mængder kapital, står virksomheden nu på tærsklen til at bevise, at investeringerne i selskabet kan forrentes.

”Det er vigtigt, at vi har de her rollemodeller som lykkes, som de nye selskaber kan spejle sig i. Den hurdle er vigtig at komme over. For samtidig giver det investorerne troen på, at de kan få et konkurrencedygtigt afkast ved at investere i den grønne agenda,” siger Henrik Specht fra Danske Bank.

Lars Barkler mener stadig, at der er et stort potentiale for at skabe vækstraketter indenfor Green Growth, for branchen er stadig i sin spæde start.

”Der har været vindmøller i et stykke tid, men det er ikke en særlig gammel industri sammenlignet med mange andre. Så jeg tror stadig, at der er masser af muligheder for at lave flere virksomheder, som måske er bedre end de gamle og etablerede er villige til at tænke utraditionelt og i nye teknologier. Tesla skulle gøre ondt på bilbranchen, før de begyndte at tage elbiler seriøst,” siger han.

Og det er i virkeligheden også en stor del at begrundelsen for, hvorfor han selv har kunnet holde motivationen gennem den lange rejse for Lithium Balance: Det langsigtede mål for den nye typer virksomhed er at gøre en markant, grøn forskel.

”Virkeligheden er jo, at det for stort set alle store virksomheder tager 10 år at få et gennembrud. Så der er ikke noget i den her rejse, der er anderledes. Men for os holder det motivationen oppe, at vi tror på grøn omstilling – og at vi bidrager til den. Vi var jo nærmest missionærer til at begynde med,” siger Lars Barkler.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.