Grandhood: Hvordan rejser man 20 millioner uden et færdigt produkt?
Grandhood: Hvordan rejser man 20 millioner uden et færdigt produkt?

Det danske startup Grandhood bygger en digital pensionsløsning, og har til det formål rejst 20 millioner kroner. Det usædvanlige er, at de har gjort det før produktet har ramt markedet. Vi har spurgt, hvordan de bar sig ad.

Det danske startup Grandhood bygger en digital pensionsløsning, og har til det formål rejst 20 millioner kroner. Det usædvanlige er, at de har gjort det før produktet har ramt markedet. Vi har spurgt, hvordan de bar sig ad.

Verdens første 100 procent digitale pensionsløsning. Sådan lyder løftet fra det danske startup Grandhood, der vil skræddersy løsningen til selvstændige og små virksomheder.
Grandhood giver et nemt, hurtigt og helt digitalt overblik over pensionsopsparingen gennem en app. Her har brugeren fuld kontrol over, hvor meget man vil spare op.

”Vi leverer en såkaldt frivillig firmapensionsopsparing, hvor der ikke stilles krav til antal ansatte og minimumsbidrag fra virksomheden eller fra den ansatte. Desuden unbundler vi forsikring fra opsparing. Dermed leverer vi altså en markant mere simpel, fleksibel og transparent løsning, end det man møder i den klassiske obligatoriske firmapensionsordning, hvor virksomhederne ofte mødes af en lang række rigide krav og uigennemskuelige pakkeløsninger,” siger Jon Lieberkind, CEO og co-founder af Grandhood.

Fremtidens arbejdsmarked bevæger sig i retning af en gig-økonomi med flere freelancere, der arbejder fleksibelt og med varierende arbejdstid og indtægt. Og det ujævne opsparingsmønster vil Grandhood tage højde for.

”I første omgang vil vi gerne levere en attraktiv pensionsløsning til dem der ikke sparer op til pension i dag. Der er omkring 308.000 selvstændige og ansatte i mindre virksomheder, der ikke sparer op til pension. Det er på trods af at de faktisk tjener penge nok til at kunne spare op. Vores markedsundersøgelser peger på, at det bl.a. skyldes, at der i dag ikke findes simple, fleksible og transparente pensionsløsninger, der imødekommer deres behov,” siger Jon Lieberkind.

Selvom produktet endnu kun er ude til en lille, inviteret brugerskare, har Grandhood allerede rejst 20 millioner kroner i en seedrunde fra Sunstone Captal, Seed Capital og østrigske Speed Invest.

Jon Lieberkind giver her tre gode bud på, hvordan det er lykkes Grandhood at rejse så mange penge som en pre-launch virksomed i en verden, hvor traction og succesfulde KPI’er typisk er det, der driver investeringsrunder.

Et parameter over dem alle: Team

Når der ikke er en imponerende indtjening eller brugerskare, må venture kapitalisterne læne sig op ad andre parametre, når de investerer. Og ifølge Jon Lieberkind, er den vigtigste faktor her teamet.

”De fleste VCs vil hellere investere i et A-team med en B-ide end omvendt. Grandhood har dog både et A-team og en A-ide. Med et seriøst og professionelt founder-team kan vi tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft fra både fra ind- og udland. Vi har et utrolig stærkt team, hvilket er helt afgørende for investorerne, da der endnu ikke er så mange tal at analysere på,” siger han.

Selv har Jon Lieberkind en cand.polit med speciale i finansiering og værdifuld erfaring fra Wall Street – blandt andet som Vice President & Investment Strategist for Global Wealth & Investment Management i New York – og de to medstiftere Jens Kam og Mathias Bredkjær kommer fra stillinger i Danske Bank, mens Mathias Bredkjær også har været machine learning ekspert hos SaS Institute.

Markedspotentialet: Et efterspurgt produkt i et stort marked

Markedspotentialet afgør om der er tale om en venture case, hvor investestorerne kan sætte flere nuller på deres investering. Gerne en faktor ti, som det hedder. Og sådan en case er pension: Markedet er enormt – det danske pensionsmarked er omtrent dobbelt så stort som landets BNP.

”Vi har internationale ambitioner, og alene i Europa kigger man ind i et pensionsmarked med 7 trillioner euro i aktiver. Så markedet er enorm stort, og der er plads til mange forskellige aktører,” siger Jon Lieberkind.

Markedsstørrelsen gør det dog ikke alene. Der skal også være efterspørgsel på den løsning startuppet tilbyder. Grandhood har forsøgt at finde deres product-marked-fit uden at bruge en masse markedsføringskroner ved at invitere en lille brugerskare.

”Vi har omkring 400 virksomheder på, der tilsammen tæller mere end 3000 ansatte, og dermed er der gode indikationer på, at de mindre virksomheder efterspørger en mere digital, simpel og transparent pensionsløsning,” forklarer han.

Design og branding: Livsvigtigt for kundeoplevelsen

Grandhood har ikke bare tiltrukket store investeringer men også designpriser allerede inden lanceringen. Men de har også fra start satset benhårdt på design og branding af løsningen, mener Jon Lieberkind.

”Vi tror på, at et vigtig parameter for succes i en digital verden er evnen til at skabe tillid gennem gode kundeoplevelser. Her spiller design en central rolle. Vi har fra start gjort en dyd ud af at have et super stærkt narrativ omkring vores vision om at bygge fremtidens digitale pensionsløsning. Vores narrativ og branding spiller en central rolle i vores evne til at rejse penge og skabe hype omkring vores koncept.”

Grandhoods markante satnings på design og branding i forhold til andre startups har da også betalt sig. Prisen ‘Best Startup ‘under fintech-konferencen Money20/20 i Amsterdam gik til Grandhood foran 100.000 andre ansøgere. Og sammen med Designit vandt startuppet en RedDot pris – en pris der ofte kaldes ”The Oscar of Design.”

”Vi har prioriteret udviklingen af brandet enormt højt. Vi befinder os i en konservativ branche. Den er præget af nogle kolossalt store spillere, der har uanede ressourcer sammenlignet med os. Derfor er det en målrettet strategi for os at etablere et brand, der taler til vores fremtidige kunders ønsker og behov og repræsenterer noget radikalt andet, end hvad man ofte mødes med hos de store etablerede pensionsselskaber,” forklarer Jon Lieberkind.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.