You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Flere starter virksomhed – men vækstforventningen falder

@sebastian

Med 20.000 nye virksomheder i 2018 er antallet steget 15 procent de seneste fem år. Til gengæld er vækstforventninger for andet år i træk faldet. Det viser nye tal fra Iværksætterbarometer 2019.

Med 20.000 nye virksomheder i 2018 er antallet steget 15 procent de seneste fem år. Til gengæld er vækstforventninger for andet år i træk faldet. Det viser nye tal fra Iværksætterbarometer 2019.

Der er stadig flere danskere der gør alvor af den iværksætter, de har i maven. Gennem de seneste fem år er antallet af nye virksomheder steget 15 procent, og med 19.800 nye virksomheder i 2018 er antallet nu på sit højeste siden finanskrisen – omend det har været højere inden krisen. Det viser analysen Iværksætterbarometer 2019.

“Antallet af nye virksomheder er i vækst, og det sker på en hel anden baggrund end tallene fra før krisen. Vi ser en generel tendens mod flere og flere selvstændige, og det er særligt vidensvirksomheder, der kommer flere og flere af,” fortæller Mads Váczy Kragh, direktør Erhvervshus Sjælland og Vækstfabrikkerne, som står bag analysen.

Til gengæld viser analysen, at forventningerne til vækst er faldende blandt iværksætterne. I 2017 angav 45 procent, at de det næste år forventede at vokse mere end 20 procent. I 2018 faldt det tal til 38 procent, og i 2019 er det kun 33 procent, der forventer vækst på det niveau. Det svarer til et fald på godt 25 procent i antallet af iværksættere med høje vækstambitioner.

“Vi må konstatere, at selvom der kommer flere iværksættere, så er forventningerne til fremtiden lavere. Det er faktisk overraskende, fordi vi befinder os midt i en højkonjunktur, hvor virksomheder generelt oplever høj vækst. Det er en udfordring, fordi vi går glip af nogle vækstmuligheder,” siger Mads Váczy Kragh.

Markedet er ikke problemet

De lave vækstforventninger skyldes mange forskellige faktorer, men umiddelbart er markedet ikke den største. 13 procent anfører hård konkurrence og 14 procent oplever manglende efterspørgsel, når der spørges om, hvorfor de ikke forventer vækst. Til sammenligning anfører 24 procent manglende kapacitet, og 28 procent at de kort og godt ikke ønsker at vokse.

“Det er interessant, at markant flere iværksættere er udfordret på kapacitet end på efterspørgsel. Det siger noget om, at vi står i en situation, hvor hjulene kører hurtigere, end man kan følge med. Og så er der også en klassisk dansk udfordring, at iværksætterne ikke ønsker at vokse. Det er ærgerligt, fordi iværksætterne bringer noget innovation og produktivitet med sig, som vi har brug for,” siger Mads Váczy Kragh.

Kapitalmanglen er faldende

I forhold til Iværksætternes udfordringer omkring kapital, er der de seneste år sket en ændring. Efter krisen var der stor mangel på kapital, men den tendens er faldende. I 2018 meldte 19 procent af iværksætterne, at de havde et kapitalbehov. I årets måling er det tal faldet til kun 11 procent.

“Der er sket meget på kapitalfronten siden krisen. Og I dag er der et langt større marked for risikovillig kapital via Business Angels, som vi fx ser det i Løvens Hule. De nye tal viser, at flere iværksættere har fået opfyldt kapitalbehovet end tidligere, og selvom mange iværksættere fortsat er udfordret, når de møder op i banken for at få en kassekredit, så det er ikke umiddelbart mangel på kapital, der hæmmer vækstforventningerne,” siger Mads Váczy Kragh.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY