Foto: Odense Robotics
Fem anbefalinger fra robotindustrien skal give 16.500 nye robot-jobs
Fem anbefalinger fra robotindustrien skal give 16.500 nye robot-jobs

Danmark er blevet en førende robotnation de seneste 20 år, og nye tal viser, at potentialet for fortsat vækst, eksport og bekræftelse i industrien er stort. Men det kommer ikke af sig selv, og derfor har roboinstrueien lanceret fem anbefalinger til det nyvalgte Folketing.

Danmark er blevet en førende robotnation de seneste 20 år, og nye tal viser, at potentialet for fortsat vækst, eksport og bekræftelse i industrien er stort. Men det kommer ikke af sig selv, og derfor har roboinstrueien lanceret fem anbefalinger til det nyvalgte Folketing.

8500 personer er i dag beskæftigede i den hurtigtvoksende, danske robotindustrien. Det tal kan stige til 25.000 bekræftigede i 2025 og en samlet omsætning på 52 milliarder kroner. Tæller man afledt omsætning og beskæftigelse med – underleverandører, supportvirksomheder osv. – er det samlede potentiale 55.000 beskæftigede og 80 mia. kroner.

Dét potentiale ønsker robotindustrien at realisere. Men både analyser og virksomhedernes egne erfaringer viser, at der er betydelige udfordringer, som lige nu står i vejen:

”Det er helt afgørende, at vi løfter i flok og står sammen om at fastholde og udbygge Danmarks rolle som en af verdens førende robotnationer. Vi investerer alle i vores virksomheders forskning, udvikling og medarbejdere, men det er langt fra nok, hvis Danmark og danske virksomheder også̊ i fremtiden skal være førende. Vi virksomheder kan ikke løfte opgaven alene. Derfor er der behov for politisk opbakning og konkrete initiativer, hvis det skal lykkes, og derfor peger vi nu på fem konkrete tiltag til det nye Folketing, der kan bidrage til en vækstskabende robotindustri i fremtiden,” siger Jürgen von Hollen, adm. direktør i Universal Robots, som er en af de 68 robot-, drone- og automationsvirksomheder bag anbefalinger.

De fem anbefalinger:

Selvom industrispecifikke klynger er spiret op over det ganske land, har få – hvis nogen – været lige så succesfulde som robotklyngen på Fyn.

Læs også: Odense Robotics: – Man kan ikke bare skabe en klynge

Derfor kommer det da også med en hvis vægt, når robotindustrien kommer med 5 bud på indsatsområder, som skal opretholde den imponerende vækst.

Skab adgang til kvalificeret arbejdskraft: Mangel på kvalificeret arbejdskraft udgør en af de største udfordringer for fremtidig vækst i den danske robotindustri. Udfordringen foreslås både løst gennem tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft og investeringer i uddannelse og opkvalificering.

Investér i forskning og udvikling: Ny viden og forskning er en altafgørende konkurrenceparameter for den danske robotindustri på det globale marked. Klyngen er i høj grad sprunget ud af samarbejdet mellem industri og universiteter. Derfor er ny viden også afgørende for både etablerede robotvirksomheder og nye startups.

Fokusér de offentlige indsatser: Samarbejdet mellem universiteter, GTS’er, innovationsmiljøer og virksomheder med en understøttelse fra offentlige netværks- og klyngeorganisationer er en hjørnesten i at skabe en vækstskabende robotindustri. Den nye erhvervsfremmestrategi for Danmark ses som en oplagt mulighed til at skabe større sammenhæng og sætte yderligere blus under de indsatser, som bidrager til at skabe yderligere vækst i robotindustrien og beskytte Danmarks position i den globale robotsektor.

Styrk eksporten: Roboteksporten udgør i dag 10,6 mia. kroner, og har potentiale til at vokse til 30,8 mia. kroner frem mod 2025. Men der er brug for en fokuseret organisering af adgang til internationale markeder og relationer med fokus på robotteknologi, der understøtter udviklingen af “global born startups”.

Øg anvendelsen af robotter i Danmark: Danmark er i top 10 når det kommer til anvendese af robotter i industrien, men stadig langt fra lande som Sydkorea, Singapore og Tyskland. Derfor er der behov for konkrete initiativer, der effektivt fremmer automatisering og anvendelse af robotter i industrien herhjemme.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.