You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Et nordisk fintech-selskab er i gang med at ændre betalingslandskabet med Open Banking

@Redaktionen

Finanssektoren har længe omtalt kontobetalinger som det næste store skift i betalingslandskabet. Nu begynder forventningerne faktisk at blive til virkelighed.

Finanssektoren har længe omtalt kontobetalinger som det næste store skift i betalingslandskabet. Nu begynder forventningerne faktisk at blive til virkelighed.

Nye teknologier har vendt op og ned på verden, siden det første moderne kreditkort blev udstedt i 1958. Alligevel har plastikkortet domineret betalingsinfrastrukturen i årtier, og det er stadig udgangspunktet, når vi betaler i en webshop eller bipper kontaktløst i supermarkedet. Men det er nu ved at ændre sig.

Buzzwords som PSD2 og Open Banking er begyndt at føre reel forandring med sig i form af kontobetalinger. Og den danske fintech-virksomhed Nordic API Gateway, der har udviklet en Open Banking-platform, har i samarbejde med en finsk partner allerede vist, hvordan kontobetalinger kan ændre betalingsflowet, når kunderne handler online.

”Når man trykker betal, er man vant til, at der kommer et betalingsvindue op, hvor man vælger kort og indtaster 16 cifre. Med PSD2-løsningen kommer der i stedet et interface op, hvor du vælger bank, logger på netbanken, vælger konto, får en kvittering, og så kommer du tilbage til webshop. Du skal altså ikke indtaste nogen oplysninger – men derimod bare logge på netbanken, som du plejer,” forklarer Rune Mai, stifter og CEO af Nordic API Gateway.

Og brugerne har været hurtige til at tage den nye mulighed til sig: Siden integrationen i starten af året er brugen af den nye mulighed steget eksplosivt, så webshops i dag modtager 200.000 kontobetalinger hver måned gennem Nordic API Gateways platform.

En ny, fleksibel betalingsmulighed

Integrationen af bankdata var det første store skridt i Open Banking, men det er betalingen, der gør forskellen. Det oplevede den norske storbank DNB efter at have lanceret kontoaggregering for et halvt år siden, hvor kunderne kan samle deres bankkonti – også dem der hører til en anden bank.

”Det tog først fart, da det også blev muligt at betale mellem de forskellige konti – så var der en reel fordel for kunderne ved at bruge det. Så kunne de ikke bare se data fra forskellige banker, men faktisk også udføre bankaktiviteter på tværs,” siger Rune Mai.

Kontobetalinger er altså ikke bare en ny mulighed for webshops. Infrastrukturen er fleksibel, så den kan blandt andet også bruges til abonnementsbetalinger eller integreres direkte i eksempelvis et regnskabssystem.

”Det giver yderligere convenience og yderligere sikkerhed – det er måske det betalingsmiddel, som burde have været der fra starten. Man logger bare ind i netbanken, som man plejer, og når der er betalt, har man ikke efterladt oplysninger. Så man skal ikke være bange for at tabe et kort eller få stjålet kort-data online,” siger Rune Mai.

Volumen er på vej

Nordic API Gateway forudser, at 10 procent af alle betalinger om 2-3 år vil være kontobetalinger.

”Kontaktløse betaling er eksploderet under covid – også i Danmark. En masse mennesker har vænnet sig til, at det med at bruge et kort og taste kode, måske er lidt på vej ud. Og det baner jo vejen for, at man i højere grad bruger mobilen. Både når du handler online, men også når du handler i en butik. Så udviklingen er accelereret væk fra fysiske kort og over i mere virtuelle løsninger,” siger Rune Mai.

Over tid, mener han, at det vil blive helt almindeligt, at man ser sin konto som den naturlige snitflade for sikre betalinger. Og som en positiv bivirkning, vil det mindske antallet af plastikkort, vi bærer rundt i pungen – i 2019 alene blev der produceret 37.1 milliarders plastikkort ifølge tal fra International Card Manufacturers Association.

”I dag har du ikke kontanter men 8-10 kort fra forskellige banker og loyalitetsklubber i din pung. At kunne komme væk fra den del og gøre det til en sikker, digital ydelse vil være en fordel for verden som helhed. Det er jo i virkeligheden en slags spildproduktion, hvis vi kan undvære det ved at bruge teknologi i stedet,” siger Rune Mai.

Faktaboks:

  • Nordic API Gateway har udviklet en Open Banking-platform, der gør det muligt at integrere direkte til alle bankernes API’er fra ét sted.
  • Integrationen kan blandt andet bruges til kontobetalinger og til at trække transaktionsdata.
  • Ved at betale gennem platformen opnår brugerne højere sikkerhed: Nordic API Gateway får aldrig betalingsoplysningerne – de skaber bare forbindelsen mellem brugeren, deres bank og den der skal modtage betalingen.
  • Fintech-virksomheden integrerer med langt de fleste banker i Norden – både med privat- og erhvervskonti – og forventes at være udrullet i hele Europa i 2021.
  • Nordic API Gateway har indgået strategiske partnerskaber med Danske Bank og DNB i Norge, som begge har investeret større millionbeløb i virksomheden.

 

Artiklen er en del af ”Copenhagen Fintech Magazine 2020”.
Du kan læse næste artikel i magasinet her:

I 2020 rimer bogholderi på intelligent automatik

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY