Tilskuerne flokkedes om gaming-stjernerne til finalen i ESL Pro League Season 10 i Odense 2019. Copyright ESL | Helena Kristiansson.
Esport er blevet hurtigt voksen. I dag har sporten 500 mio. seere om året
Esport er blevet hurtigt voksen. I dag har sporten 500 mio. seere om året

På rekordtid er esport blevet en professionel industri. I år sniger den digitale sport sig ind på top ti over de mest sete sportsgrene i verden og bliver formentlig en milliardindustri.

På rekordtid er esport blevet en professionel industri. I år sniger den digitale sport sig ind på top ti over de mest sete sportsgrene i verden og bliver formentlig en milliardindustri.

Konkurrencer i computerspil er langt fra nogen ny opfindelse. Lige siden highscore blev et begreb, er der blevet konkurreret Tetris, Donkey Kong og Pacman.

Alligevel er det første indenfor de seneste år, at der er sket et skred. Pludselig var udøverne ikke længere nørder i kælderen men e-sportsstjerner som – i hvert fald i Danmark – får omtale i de store dagblade og nyhedsudsendelser, når de klarer sig godt ude i verden.

På de samme få år, er der da også sket en enorm professionalisering af esporten. Organiseringen er gået fra passionsdrevne klaner, der fandt hinanden på internetforums, til børsnoterede esports-hold, elite-uddannelser og foreninger for amatørspillere.

Og for seerne er selve udsendelserne ikke længere noget med et snusket link i grynet opløsning fra en hjemmeside i internettet afkrog. Det er udsendelser i højeste produktionskvalitet, ikke sjældent skudt på nogle af verdens største stadions og koncerthuse.

Det betyder, at esporten som helhed i år forventes at nå imponerende 500 mio. seere ifølge en ny rapport fra Newzoo. Det er stadig langt fra de 4 milliarder, der årligt ser fodbold, men nok til at overhale golf med sine 450 millioner seere, og lægger esport op på siden af baseball med 500 mio. seere, som er den 8. mest sete sportsgren ifølge World Atlas.

Esport bliver en milliardindustri i år

Den omfattende rapport fra Newzoo viser også, at pengene er fuldt med seerne: 2020 bliver formentlig året, hvor eSport for alvor kan kalde sig en billion-dollar-industry.

Indtægterne fra at vise esport forventes nemlig at overstige 1,1 milliarder dollars i 2020 – vel og mærke uden at medregne de enorme præmiepuljer og lønninger til spillerne, der ses som en udgift snarere end en indtægt for industrien.

Seerne kigger med i millioner af timer

Selvom Fifa har fået et gennembrud i Danmark med eSuperliga, der sendes direkte på TV3 Sport, er det langt fra det mest populære spil blandt esports-seere globalt.

I esports-sammenhæng (og der skelnes mellem esport og mere casual streaming af gaming-indhold) blev Fifa i 2019 set i 7,7 millioner timer, men det placerer kun spillet som nummer 18 på listen over de mest sette spil.

Til sammenligning bliver der dog stadig streamet meget mere gaming på Twitch og Youtube, som ikke er fra en esport-sammenhæng. Her blev der set 7833,2M timer blandt de 25 mest populære spil – topscoren Fortnite stod alene for 1327,9 M timer.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.