I sommeren 2019 gik de to grundlæggere af fintech-virksomheden Ernit ved kanalerne i København. Virksomheden havde en nobel mission om at give børn sundere finansielle vaner med en kombination af en IoT-sparegris, app og bankkonto. Og den havde samlet millioner af euro, vundet adskillige priser og havde lavet piloter hos nogle af verdens største banker.
Læs også: Ernits IoT-sparegris endelig integreret med bankkonto fra Spar Nord
For omverdenen så virksomheden succesfuld ud. Men de to stiftere var trætte. Og på gåturen ved kanalerne besluttede de at sige de tre ord, som ingen startups må sige: Vi. Giver. Op.
“Vi var færdige. Vi troede ikke længere på visionen, og vi var trætte af at være en del af så meget innovationsteater. Vi så os selv udføre de samme innovative ritualer med potentielle kunder igen og igen, og i sidste ende var de netop det. Ritualer,” siger Søren Nielsen, medstifter og tidligere administrerende direktør for Ernit.
Et farligt mønster
Efter den fatale gåtur lukkede virksomheden endeligt i 2020. Et hårdt personligt slag for 41-årige Søren Nielsen. Han havde forladt jobbet som chefredaktør på mediet Penge & Privatøkonomi i 2015 for at forfølge startup-drømmen, og efter mange års slid endte det nu med ingenting.
Hvorfor kunne virksomheden ikke udnytte al opmærksomheden? Hvad havde han gjort forkert? Hvorfor blev Ernite ikke en succes? Spørgsmålene fortsatte med at komme, og da han begyndte at reflektere, så han et mønster.
Læs også: Ernit sætter sig selv til salg på LinkedIn: ”Det sværeste opslag i mit liv”
“Jeg så mig selv gå på scenen ved adskillige pitching-begivenheder. Jeg så holdet måle såkaldte vanity metrics som downloads og fodre dem til investorer, og jeg så os lave endeløse piloter med flere virksomheder. Mønsteret har et navn, og det er innovationsteater,” siger Søren Nielsen.
For Søren Nielsen tog det noget tid at indrømme, at det faktisk var innovationsteater, der var sket med hans startup. Istedet for at bringe ægte, markedsforandrende innovation til verden, var Ernit faldet i fælden med spotlys under pitch-events, højtprofilerede accelerator-programmer og flotte investeringer. Det så alt sammen godt ud på papiret, men det hjalp ikke Ernit stort i det, som startuplivet egentlig handler om: At gøre den gode idé til en god forretning.
Istedet var Ernit gået hen og blevet en underholdsningsform for et publikum.
5 tip til at undgå innovationsteater
1) Bliv ikke forelsket i teknologi
Innovation handler om den rigtige løsning – ikke den rigtige teknologi.
2) Stop med at måle såkaldte vanity metrics
Antallet af likes og downloads er ligegyldige, hvis ikke de bliver omsat til indtjening.
3) Lav altid en forretningsplan. Altid!
Pengene kommer ikke af sig selv bare fordi du har et flot pilotprojekt eller en masse gratis-brugere.
4) Giv plads til at lave fejl:
Også selvom du lige har stået til et pitch-event og fortalt, hvor perfekt dit product/market-fit allerede er.
5) Hold dig væk fra innovationsøerne:
De kan blive et ekkokammer for at innovationsteatret er ægte.
Personlige refleksioner blev til bog
Erkendelsen af at Ernit havde været en del af innovationsteatret betød, at Søren Nielsen blev nødt til at indrømme, at han selv var en del af problemet. Et problem der spreder sig i startupmiljøet med stadig flere events og tiltag, der ikke reelt bidrager til at gøre startup til bæredygtige forretninger.
Det fik ham til at begynde at skrive mønstrene ned, hvilket endte i 10 læringer om innovationsteatret. En indsigt han nu deler i sin nye bog kaldet ‘Death by Innovation Theater – 10 Corporate Innovation Lessons Learned by a Startup’.
Bogen går bag kulisserne i startup-miljøet, og viser hvordan man undgår innovationsteater for både startups, virksomheder og investorer ved ikke at lave de samme fejl som Ernit.
“Jeg peger ikke fingre ad andre med denne bog. Jeg kunne godt lide at være på scenen og pitche, og jeg nød at vinde diverse priser sammen med holdet, men i bakspejlet brugte vi bare for meget tid på de ting. Innovationsteater kan føles godt, men jeg håber, at jeg med min historie kan forhindre andre i at begå de samme fejl,” siger han.
Bogen ‘Death by Innovation Theatre – 10 Corporate Innovation Lessons Learned by a Startup’ er udgivet på engelsk og tilgængelig nu på Amazon.