You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dripdrop efter flere pivoteringer: ”Jeg ville ønske, vi havde vidst det, vi ved i dag, for fem år siden”

Til daglig udvikler Mattias Edström (til venstre) og Andreas Søgaard paraply-konceptet fra et kontor på Culture Workspace i Aarhus. I forgrunden ses prototypen af deres stander til 16 paraplyer, som i efteråret blev testet 20 steder i Aarhus.

En deletjeneste for paraplyer har altid været kernen i startuppet Dripdrop. Men siden starten for fem år siden har virksomheden været adskillige produkter og forretningsmodeller igennem – inden de sidste efterår ramte en model, som de nu sætter alt ind på. 

En deletjeneste for paraplyer har altid været kernen i startuppet Dripdrop. Men siden starten for fem år siden har virksomheden været adskillige produkter og forretningsmodeller igennem – inden de sidste efterår ramte en model, som de nu sætter alt ind på. 

Der kom lynhurtigt gang i salget af deleparaplyerne, da Mattias Edström og Andreas Søgaard for fem år siden havde udtænkt en modellen: Butikker kan få standere med paraplyer til kunderne til at stå gratis, og Dripdrop tjener penge ved at sælge reklameplads på paraplyerne.

Den simple model fik navnet Abrella, og var snart at finde i både Silkeborg, Herning og hjembyen Aarhus. Og så fik det store udland øje på modellen.

“Efter mindre end et år, bliver vi kontaktet fra både Norge og Irland, hvor flere partnere vil gøre det samme som os. Vi skabte hurtigt en franchise-model, hvor de betaler et beløb på forhånd for at få brand, hjemmeside og adgang til alt materiale, de skal bruge for at komme i gang,” fortæller Mattias Edström, som er medstifter af Abrella.

Sådan så den første iteration af låneparaplyer fra startuppet Abrella ud - finanseret ved reklameplads på paraplyerne. Og det blev grundlaget for startuppet Dripdrop.
Sådan så den første iteration af låneparaplyer fra startuppet Abrella ud finanseret ved reklameplads på paraplyerne Og det blev grundlaget for startuppet Dripdrop

I stedet for at bruge tiden på at sælge reklameplads til lokale annoncører, kunne de pludselig tjene en stor sum penge på én gang ved at eksportere modellen og samtidig få en løbende franchise-indkomst. Inden længe var modellen også et franchise i Sverige, Schweiz og endda Danmark.

“Transformationen til franchise tog et år – og så var der ikke så meget operationelt tilbage til os. Men det var også her, vi indså, at hvis det med paraplydeling skal skaleres stort, skal der teknologi ind over,” siger Mattias Edström.

Startuppet Dripdrop blev født. Ligesom Abrella skulle brugerne dele paraplyer – bare med teknologi og en lejemodel i stedet for reklame som indtægtskilde. Men det er først efter to års udvikling – og med indkomst fra franchise-virksomheden – at de nu fundet det produkt og den model, der skal tage Dripdrop til næste niveau.

Hardware er bare svært

Butikker har faldende omsætning på regnvejrsdage. Det har hele vejen igennem været udfordringen, der gav Dripdrop et sellingpoint. En tech-baseret satsning var nødvendig, hvis problemet skulle løses med en leasingmodel til paraplyerne i stedet for finansiere den med reklamer.

“Vi er lidt modstræbende blevet et tech-startup. Vi prøver ikke at være det, men man kan nærmest ikke lade være. Teknologi giver en masse fordele og bliver billigere, så det giver mest mening at løse det med tech,” siger Mattias Edström.

Printplader og programmering er med tiden blevet en lige så indgroet del af Dripdrop som paraplyerne

Men satsningen – som ud over paraplyer også krævede hardware og software – blev også et langt, sejt træk mod markedet.

”Det viste sig jo at være sindssygt svært at udvikle. Det tror jeg, alle kunne have fortalt os. Men vi fandt en datalog på Aarhus Universitet, som kunne programmere og han blev sat til at lave hardware, software og backend,” fortæller Mattias Edström.

For et meget lille beløb udviklede programmøren løs i et år, før de indså, at opgaven var for stor. Og først efter endnu et år med to Innobooster-bevilinger, et samarbejde med udviklerhuset Makeable, der fik softwaren på ret køl, og en investering fra fem business angels, blev prototypen klar til egentlig test.

”Det er en klassisk undervurdering af, hvor svært hardware er,” siger Mattias Edström.

20 prototyper afslørede markedet

Efter to års udvikling og et hav af prototyper kunne Dripdrop i slutningen af sidste år teste sin endelige prototype i Aarhus. 20 paraplyholdere med tilhørende app blev sat op forskellige steder – fra stormagasiner og lokale butikker til streetfood-markedet og på hoteller.

Paraplykonceptet fra Abrella og Dripdrop har været mange iterationer igennem men startuppet regner med have fundet det endelige produkt når den seneste udgave bliver klar i år

Selvom det tog fire timer at samle en enkelt stander manuelt, og de fleste i øvrigt ikke performerede ret godt, blev øvelsen vendepunktet for Dripdrop. De fandt ud af, at deres løsningen i den grad vandt indpas på de tilknyttede hoteller.

”Vi havde sat en stander op på et hotel som test, hvor vi havde 3D-printet en scanner til nøglekortet. Scanneren var en dummy, der ikke kunne trække penge for udlejningen, men det var den model, der virkede. 30 mennesker havde lånt paraplyer den første morgen vi tjekkede og vi kom hurtigt op på samme volumen på vores to hoteller, som på alle vores andre lokationer,” siger Matties Edström.

Den magiske ingrediens: Stædighed

Med de gode tal fra hotellerne har Dripdrop nu et samarbejde med en større hotelkæde på vej. Først skal standeren redesignes til hotellerne, så den kan rumme flere paraplyer på mindre plads og har mindre teknik, der kan gå i stykker. Og så er virksomheden ved at lukke endnu en investeringsrunde, så produktet kan skaleres.

“Det er ret vildt, at vi har været igennem snart fem år. Vi har tjent penge, vi har brugt penge og ikke vidst hvor vi skulle tjene flere penge fra. Jeg ville ønske, vi havde vidst det, vi ved i dag, for fem år siden. Men nu kan vi se vækstcasen forude,” siger Mattias Edström.

I dag lejes paraplyerne fra Dripdrop for 20 kroner gennem en app der til forveksling minder om brugeroplevelsen fra Donkey Republics cykler eller Vois el løbehjul

Timingen med platforme som Airbnb, Donkey Republic og Voi betyder, at markedet er mere vante til at leje produkter, end da Dripdrop startede for fem år siden. Men i sidste ende tror stifteren ikke, at hverken timing, den bedste ide eller det helt rigtige team er mest afgørende for succes.

”Det er stædigheden, der gør forskellen. Jeg kender ingen, der har ramt den rigtigt i første forsøg. Så dem der tror, de får succes fra den ene dag til den anden, de giver op. Det handler om, hvorvidt man giver op eller ikke giver op. Det er ikke, hvor dygtig man er. Hvis man bare bliver ved, bliver man dygtigere – og så må man sørge for at have det sjovt undervejs,” siger Mattias Edström.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY