De største krypto-kup: Milliardindbrud fra computerskærmens skygge
De største krypto-kup: Milliardindbrud fra computerskærmens skygge

Kryptotyvene havde et rekordår i 2018, hvor de slap afsted med digitale mønter for 11 milliarder kroner. Vi har kigget tilbage på nogle af de seneste års mest spektakulære krypto-kup.

Kryptotyvene havde et rekordår i 2018, hvor de slap afsted med digitale mønter for 11 milliarder kroner. Vi har kigget tilbage på nogle af de seneste års mest spektakulære krypto-kup.

Bitcoin- og blockchain-teknologien lover sikkerhed, og indtil videre er det da heller ikke lykkes nogen at kompromittere teknologien. Men kæden er som bekendt kun så stærk som det svageste led, og de seneste år har mange unge kryptobørser, der opbevarer kundernes kryptovalutaer, vist sig at være det oplagte offer for cyberangreb.

I modsætning til bankerne har kryptobørserne ingen indskudsgarantier, så hvis kundernes investerings-krypto bliver stjålet, og børsen ikke har finanserne til at tilbagebetale pengene, ja så er pengene tabt.

2018 blev et rekordår for kryptotyvene, som hackede og svindlede sig til 1,7 milliarder dollars – svarende til 11 millioner – i digitale mønter, viser en ny rapport fra Ciphertrace.

Læs også: 2018 blev rekordår for krypto-hackere: 11 milliarder stjålet

De digitale indbrud er dog ingen ny opfindelse, men har stået på næsten lige så længe, som kryptovaluta har eksisteret. Vi har kigget nærmere på nogle af de største krypto-hacks for at få et overblik over omfanget og udviklingen.

2012: BitFloor – Firstmover på kryptohack

Dato: September 2012
Omfang: 24.000 bitcoins – 532 millioner kroner i dagens kurs

Da den amerikanske bitcoin-børs BitFloor så dagens lys i 2011, var den blandt de første spillere i det nye marked. Men allerede i 2012 blev den også blandt de første til at opleve et kryptohack.

Det lykkedes nemlig hackere at få fat i ukrypterede ”private keys”, som børsen opbevarede online, der kunne bruges til at stjæle kundernes bitcoins – i alt 24.000 bitcoins.
Børsen formåede at tilbagebetale sine brugere, men måtte alligevel dreje nøglen om i 2013 – ifølge stifteren Roman Shtylman af regulatoriske årsager.

2014: Mt. Gox – The Mother of All Bitcoin Heists

Dato: Februar 2014
Omfang: 750.000 bitcoins / 16.6 milliarder kroner i dagens kurs.

I begyndelsen af 2014 var japanske Mt. Gox den suverænt største bitcoin-børs i verden, og over 70 procent af alle klodens bitcoin transaktioner gik gennem børsen.

Derfor blev det også det største kup målt i antal stjålne bitcoins, da børsen i februar 2014 måtte krybe til korset og indrømme, at 650.000 af kundernes bitcoins og 100.000 af børsens egne var blevet stjålet – svarende til 6 procent af alle bitcoins i cirkulation på det tidspunkt. 200.000 bitcoins blev senere fundet – resten er ikke dukket op.

Hackerangrebet er stadig omgærdet af mystik, men historien og retssagerne mod Mt. Gox lever stadig i dag. Med de kendte detaljer fra blandt andet tidligere ansatte virker det i høj grad som en sjusket butik, der blev drevet som det vilde vesten. For ifølge et internt dokument skulle hacket af de 750.000 bitcoins have foregået ubemærket over flere år.

Efter hacket blev bitcoin-kursen halveret fra 800 dollars til 400 dollars i løbet af februar måned.

2013 + 2014: Det kriminelle mørkenet bliver hacket

Dato: 2013 + Februar 2014
Omfang: 4500 + 5400 bitcoins / 220 millioner kroner i dagens kurs.

Salg af stoffer, stjålne kreditkort og våben på det mørke nets markedspladser blev en af de første succesfulde use-cases for Bitcoin.

I 2012 udgjorde transaktionerne til darknet markets over 30 procent af trafikken på blockchainen. I dag er det under 1 procent – selvom værdien af transaktionerne til darknet markets har været stigende. Det viser en analyse fra Chainalysis.

Læs ogsåFørst narkohandel, så hvidvask: Bitcoin forbindes stadig med kriminalitet, selvom anonymiteten svinder

Efter det første store darkmarket Silk Road blev lukket af FBI – som i øvrigt beslaglagde 174.000 bitcoins fra sidens brugere og stifteren Ross Ulbricht – opstod der hurtigt nye markedspladser, som ville udfylde vakuumet.

Ironisk nok endte det dog med hackerangreb af efterfølgerne Silk Road 2, hvor brugerne mistede 4500 bitcoins, og Sheep Market, hvor det lykkedes hackerne at slippe afsted med 5400 bitcoins uden at brugerne kunne se det på deres online-balance på sitet.

Hacket på Sheepmarket blev i øvrigt foretaget af to 21-årige mænd fra Florida, som måtte levere de stjålne bitcoins tilbage, da de blev pågrebet.

2017: NiceHash: Hack på bitcoin miners

Dato: December 2017
Omfang: 4700 bitcoins / 104 millioner kroner i dagens kurs

Da Bitcoin-kursen nærmede sig 20.000 dollars i december 2017, blev den slovenske mining-markedsplads NiceHash hacket.

”Et yders professionelt angreb med sofistikeret social engineering, som resulterede i at omkring 4700 bitcoins blev stjålet, til en værdi af 64 millioner dollars på tidspunktet,” sagde Andrej P. Škraba, head of marketing, til The Guardian i forbindelse med angrebet.

Mens antallet af Bitcoins var beskedent i forhold til tidligere angreb, betød bitcoin-kursens himmelflugt, at det alligevel var et angreb i hundredemillionerkroners-klassen for hackerne.

2018: Coincheck: Historisk stort i ny kryptovaluta

Dato: Januar 2018
Omfang: 570.000.000 NEM / 134 millioner kroner i dagens kurs

Det så egentlig ud til, at udbyttet fra de store kryptohacks var faldende, indtil Coincheck i starten af 2018 fik stjålet 570 millioner af kryptovalutaen NEM. Med kursen på daværende tidspunkt svarede hackets værdi nemlig til mere end 3 milliarder danske kroner. Dermed kom den japanske børs til at overgå det historiske hack fra Mt. Gox i værdi på gerningstidspunktet.

Hvordan det lykkedes hackere at slippe afsted med så astronomisk et beløb efter så mange år med fejl, som børsen kunne lære af, har de ikke offentliggjort meget om. De har dog meldt ud, at der ikke er tale om et kup begået af insidere i virksomheden, og at de digitale wallets som NEM-valutaen blev opbevaret i, var såkaldte ”hot wallet” – altså wallets forbundet til et netværk.

2018: Bancor: Ikke bare et Bitcoin-problem

Dato: 9. Juli 2018
Omfang: Cirka 7.500.000 BNT / 23 millioner kroner i dagens kurs

Det var allerede kontroversielt, da det lykkedes Bancor at rejse 153 millioner dollars i juni 2017, til den på det tidspunkt største ICO nogensinde, som skulle bruges på protokol, der automatisk skal kunne veksle mellem forskellige kryptovalutaer, så man ikke behøver gå på børsen for at købe og sælge.

Men tidligere på måneden løb projektet ind i et voldsomt bump på vejen: En af virksomhedens wallets med egne Bancor-mønter i, blev hacket, og tyve slap afsted med Bancor-mønter svarende til 23,5 millioner dollars.

*I dag priser er regnet d. 5/2-2019 til ca. 3500 dollars pr. bitcoin – 0,03623 dollars pr. NEM – 0,47 dollars pr. BNT.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.