“De ressourcefulde finder altid en vej, for der må være en vej”
“De ressourcefulde finder altid en vej, for der må være en vej”

Der er værdier i den danske kultur, der afholder mange fra at tage beslutninger og indfri deres udviklingspotentiale på deres arbejdsplads. Det mener Mik Strøyberg, der er vendt hjem til Danmark fra New York for at skabe en forretning, der skal ændre folks arbejdsliv og skabe attraktive og trygge rammer om de nye generationers ditto.

Der er værdier i den danske kultur, der afholder mange fra at tage beslutninger og indfri deres udviklingspotentiale på deres arbejdsplads. Det mener Mik Strøyberg, der er vendt hjem til Danmark fra New York for at skabe en forretning, der skal ændre folks arbejdsliv og skabe attraktive og trygge rammer om de nye generationers ditto.

Det blev på en tønde land i Brooklyn, at Mik Strøyberg skulle udleve sin amerikanske drøm.

Som direktør i Lemonsqueeze har han hjulpet mere end 55 europæiske virksomheder med at få fast grund under fødderne i det amerikanske marked. Han stiftede selv virksomheden efter han på succesfuld vis skalerede og etablerede den danske softwarevirksomheden Issuu i Guds eget land. Sidste år solgte han Lemonsqueeze til amerikanske Knotel. Efter syv år på den anden side af Atlanten er han nu vendt hjem for at starte et nyt kapitel – og en ny virksomhed.

Det nye kapitel hedder Good Monday, og sammen med sin medstifter Morten Meisner-Jensen har han skrevet på de blanke sider siden september sidste år. Ideen til Good Monday kommer fra hans tid i New York og erfaring med at drive et stort kontormiljø for skaleringsparate virksomheder. Her oplevede han, hvordan en ny generation af talenter med nye værdier fandt sin vej til arbejdsmarkedet. 

Ifølge Mik Strøyberg står virksomhederne overfor en afgørende udfordring, når den nye generation af kvikke hoveder vægter frihed over økonomisk tryghed og ikke lader sig styre af frygten for en fyreseddel.

“Fugleburet er åbent, og talenterne svæver videre, hvis de ikke kan identificere sig med de værdier og ideologier, de møder på kontoret. Er virksomhedslederne ikke indstillet på forandring, vil de sidde tilbage med de sørgelige rester af medarbejdere, som kun bliver hængende af økonomiske årsager, fordi de ikke tør eller har råd til at lade sig skille fra deres arbejdsgiver,” siger han.

Men ifølge Mik Strøyberg, så svømmer virksomhederne mod den strøm, de selv skaber. For i deres iver efter at tilgodese kunderne og positionere sig i markedet negligeres et godt arbejdsmiljø med glade mennesker, der ellers er afgørende for fremdrift og vækst. Er der god trivsel inden for virksomhedens vægge, vil det smitte af på alt, hvad den foretager sig.

Man skal risikere at tabe for at vinde

Ambitionen er, at Good Monday skal følge samfundstendenserne, som efterhånden vil få virksomhederne til at bejle til de gode medarbejdere, ved at skabe trygge rammer. Og der er behov for de trygge rammer. For det giver medarbejderne modet til at handle og skabe resultater.

Men før det kan lade sig gøre, skal vi tage kampen op mod nogle kedelige tendenser.

”Det er nedladende, når vi siger, der ikke er nogle tabere. For selvfølgelig er der tabere. Der er dem, der taber kunder til konkurrenter eller dem, der ikke opnår deres mål. Det er bare ikke den pædagogiske måde at sige det på. Derfor skal vi have trygge rammer, så vi kan kalde en spade for en spade. Så kan vi reflektere og skabe et momentum på ryggen af erfaringer,” siger Mik Strøyberg.

”Det er nedladende, når vi siger, der ikke er nogle tabere. For selvfølgelig er der tabere.”

For Mik Strøyberg er det ikke afgørende, om du vinder eller taber i momentet. Det handler om personlig udvikling. For mennesker er i konstant udvikling.

”Hvis vi ikke anerkender, at der er tabere, så anerkender vi heller ikke den personlige udvikling. Det er lovligt at fejle. Men det handler ikke om at fejle, men om at du skal være aktiv for at få erfaringer og drive din personlige udvikling fremad. Erfaringer kan gøre ondt, eller de kan skabe succeser – men summen af det hele er bevægelse og momentum,” siger Mik Strøyberg.

Han mener, at det op til lederen og organisationen, at der bliver stillet spørgsmålstegn til hver enkelt handling, der enten virkede eller ikke virkede.

“En virksomheds succes afhænger af medarbejdernes evne til at videregive fiaskoer eller succeser. Det kræver at arbejdsmiljøet støtter op omkring medarbejderen. For vi er allesammen på en rejse, og vi har allesammen en rolle, vi skal udfylde.”

Vi skal ikke altid være nummer ét

Fra Henry Ford til Steve Jobs har den amerikanske drøm eksisteret siden den industrielle revolution og fulgt industrialiseringen i tykt og tyndt gennem adskillige perioder med konjunkturudsving. I dag er den drøm for det meste oversat til en amerikanske fejlkultur, hvor man først bliver rigtig succesfuld, når man har taget sine tæsk.

Kigger man på Mik Strøybergs CV, er der ikke mange fejltagelser at spore. Han blev kendt som salgschefen, der skabte Sweetdeal, efter det amerikanske forbillede Groupon, og efter to år i den danske softwarevirksomhed Issuu stiftede Mik Strøyberg Lemonsqueeze i 2013.

Men ifølge ham selv har han begået massere af fejl.

“Det er nemmere at begå fejl i USA end i Danmark. Begår du en fejl i Danmark, så ved alle det, og alle dømmer dig for det. Begår du en fejl i New York, er der næsten ingen, der ser det, og dem der gør, de glemmer det hurtigt. Du kan ofte gøre, hvad du vil. Du kan være mere barsk i din tone og din måde at lave forretning på, og du kan brænde så mange broer, du vil. Det kan du ikke i Danmark, og derfor er vi også bange for at fejle. Men dem vi roser mest, er jo stadig dem, der tør tage chancer, eller dem der fejler og rejser sig igen. Det er bevidstheden om, at vi gerne må bevæge og udvikle os,” siger Mik Strøyberg.

“Det er nemmere at begå fejl i USA end i Danmark. Begår du en fejl i Danmark, så ved alle det, og alle dømmer dig for det. Begår du en fejl i New York, er der næsten ingen, der ser det, og dem der gør, de glemmer det hurtigt”

Mik Strøyberg, co-founder af Good Monday

Kunsten er at vide, hvilke citroner man skal presse hvornår. Men den danske kultur, hvor jantelov og frygten for at falde igennem uden at vi kan finde støtte i vores arbejdsmiljø, afholder os fra at handle.

“Det er ok bare at være i bevægelse, og vi skal ikke altid være nummer ét. Dit bagland vil acceptere dig, hvis du er i udvikling, men de vil ikke acceptere, hvis du er i afvikling. Der er desværre en del, der ikke er i udvikling, fordi de er bange for at tabe – de er bange for at deres bestræbelser og bevægelse er forgæves eller i den forkerte retning. Det er ikke med ond vilje, men det kan være mangel på mod eller en anden kultur.”

Naivitet er godt brændstof

På trods af den korte levetid er Good Monday allerede nået langt. De modtog deres første investering fra Preseed Ventures i forsommeren i år, og i løbet af det første år har de rekrutteret en række virksomheder som GAN Integrity, Just-Eat, Peakon og flere andre vækstvirksomheder til platformen.

”Du skal ikke bruge flere parametre end din mavefornemmelse og en tilpas portion viden i et marked for at starte. Hvis jeg havde brugt fire måneder mere på at lave research og tale med potentielle kunder, så er der stor sandsynlighed for, at jeg ikke var startet, fordi den impact vi vil skabe, er meget svær at opnå. Nu løser vi det, og vi har kastet os ud i det,” siger Mik Strøyberg og fortsætter:

“Viden er farlig, og naivitet er et godt brændstof frem mod eksekvering. Du skal følge ting til dørs og stå ved det, du gør. Folk der er ressourcefulde, er dem, der altid finder en vej, for der må være en vej. Dem der ikke er ressourcefulde, det er dem, der altid finder en undskyldning.”

Skaberkræften og evnen til at handle hænger ifølge Mik Strøyberg i håndbremsen, fordi mange danskere ikke er parate til at tage chancen, med alt hvad det indebærer. For  konsekvenserne bliver hurtigt for store.

“Du skal kunne retfærdiggøre det, du gør, og du skal også retfærdiggøre det, hvis du ikke gør noget. Du skal kunne stå til ansvar for dine beslutninger. Det lærer vi i Danmark, fordi underlæggeren er så høj i vores samfund. Hvis alt i vores liv går galt, så sidder vi i en treværelses lejlighed med en Passat, vores børn går i skole, de har stadig moderigtigt tøj på, og vi tager kun på tre ferier om året. Hvis det går sløjt i New York, så har du mistet din kone, dine børn kan ikke gå i skole, du har ikke nogle forsikringer, og du ved ikke, om du skal bo på gaden i den næste måned. Alligevel ofrer mange den sikkerhed, fordi de ser en upside, og fordi de har råd til at brænde broer og satse alt,” siger Strøyberg og fortsætter:

“Du skal kunne retfærdiggøre det, du gør, og du skal også retfærdiggøre det, hvis du ikke gør noget. Du skal kunne stå til ansvar for dine beslutninger. Det lærer vi i Danmark, fordi underlæggeren er så høj i vores samfund.”

“Jeg har stor forståelse for, at folk er bange for at bryde med den underlægger, fordi det er normen. Men jeg ser mange, der higer efter anerkendelse fra deres forældre, når de er 50 år og kigger tilbage på deres arbejdsliv. Vi har alle en ide om, hvornår vi har bestået i livet – ikke levet livet, men bestået livet. Det handler om at have x-antal børn, en uddannelse og en bolig et bestemt sted. Det handler ikke om alle de ting, der rigtig betyder noget. Men der kommer en generation nu, som forventer en anden helhed af deres arbejdsplads.”

Du er ikke bekymret for, at I når et punkt, hvor i ikke længere kan bibeholde den kultur og de trygge rammer, når i skal skalere?

“Det er noget, jeg tager ekstremt alvorligt. Men jeg bekymrer mig generelt ikke om noget, der er uden for min indflydelsessfære her og nu, for der er alt for meget. Jeg skal stå direkte overfor udfordringen. Derfor gør vi det i det omfang, vi kan nu. Vi hiver vores kunder og partnere ind til strategiworkshop, så de får indflydelse på det produkt, de køber. Dermed kommer de også til at lære vores grundprincipper at kende, og de kender vores værdier lige så godt, som vi selv gør,” siger Strøyberg og fortsætter:

“Før i tiden handlede selvtillid om noget, du havde, fordi du troede på sig selv. I dag er det en blanding af det, men også at have selvtillid til at være sårbar overfor kunderne og indrømme, at vi ikke har styr på det hele. Jeg vil kalde det arrogant at gøre andet,” siger Mik Strøyberg.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.