You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Data og algoritmer skal holde de fysiske butikker i live

@jakob

Handelsbyerne taber terræn til onlinehandlen. Men startups og forskningsprojekter vil med nye teknologier give de fysiske butikker adgang til den samme kundedata som onlinebutikkerne har, så de bedre kan stå imod konkurrencen.

Handelsbyerne taber terræn til onlinehandlen. Men startups og forskningsprojekter vil med nye teknologier give de fysiske butikker adgang til den samme kundedata som onlinebutikkerne har, så de bedre kan stå imod konkurrencen.

12,48 US Dollars er et historisk beløb. Det er nemlig prisen på den CD med Sting, som i 1994 var det første fysiske produkt, der blev handlet gennem en sikker forbindelse fra en online netbutik.

Da onlinehandel efterfølgende gjorde sit indtog i Danmark, var det kun forbeholdt den ganske lille målgruppe, der var koblet op på internettet. Dengang var der en vis utryghed forbundet med det at handle på nettet i forhold til de fysiske butikker, hvor man får varen med det samme.

I dag – 25 år senere – er online handlen eksploderet. Og med den konstante kontakt og personificeringen, som data fra nettet giver mulighed for, spiser onlinebutikkerne stadig markedsandele af danskernes vareforbrug.

De nye data-muligheder har indtil videre været forbeholdt onlinehandelen, og med den store konkurrence fra nettet, higer de fysiske butikker efter løsninger, der kan gøre det samme. Her kan smartphonen blive butikkernes redning.

Smartphones skal redde butikkerne

Sidste år foretog danskerne hvert femte køb på deres mobil, og det anslås, at det tal vil stige til mere end 70 procent frem mod 2021. Det er ifølge formanden for FDIH, Niels Ralund, gode nyheder for danske købmænd, ”for mobil-shopperne handler oftere og køber for mere.”

Det lille tekniske vidunder, som stort set alle danskere har liggende i lommen, vil også komme til at spille en vigtig rolle hos de fysiske butikker i fremtiden. Og det aarhusianske startup Zliide er en af de virksomheder, der vil bruge smartphonen som udgangspunkt for dataanalyser og machine learning, der kan forbedre kundeoplevelsen i fysiske butikker.

Zliide har nemlig udviklet en shopping platform, som fungerer på tværs af online og offline handel. Produktet tager udgangspunkt i en ny, digitaliseret version af de klassiske tøjalarmer, der i dag fungerer som tyverisikring på tøj i tøjbutikkerne. Forbrugeren forbinder sin smartphone til tøjalarmen gennem en app og får adgang til billeder, videoer og informationer om det produkt, alarmen sidder på.

Kunden har også mulighed for at købe produktet via app’en. Når det er betalt, så løsnes alarmen automatisk fra det købte produkt. Herefter kan kunden tage alarmen af, modtage en kvittering på sin telefon og kan forlade butikken. Og fordi det hele foregår i et digitalt lag ovenpå den fysiske butik, giver det butikkerne ny data.

”Det er egentlig alt, hvad vi kan online, som vi flytter ned i den fysiske butik. Hovedmålet er at kunne trække samme data i den fysiske butik, som i en onlinebutik. Det er det, der er super spændende. Det er det Amazon kan – og hele tiden får deres konvertering til at stige, fordi de kan give kunderne det, de vil have,” siger Morten Møgelmose, medstifter og CEO i Zliide.

Samtidig får kunderne gennem appen også adgang til butikkens andre produkter. Det kan både bruges til senere mersalg, og giver butikkerne mulighed for at lære kunderne bedre at kende gennem data, så de i den fysiske butik kan møde de samme forventninger og krav fra forbrugerne, som onlinebutikkerne allerede gør i dag.

”Vi kan fx give butikkerne data på, hvilke produkter der konverterer godt, hvad kunderne er interesserede i og tager med i prøverummet – og også marketingsdelen i at kigge på kunderne, og hvordan man kan ramme dem. Det er det, der corebusiness for os – at samle data op,” siger Morten Møgelmose.

Hele handelsbyer får ny viden om kunderne

Det er især udkantsområder i Danmark, der kæmper for at holde de fysiske butikker i live. Og for at puste nyt liv handelsbyerne, har Alexandra Instituttet indledt et forskningsprojekt, som ved hjælp af smartphonen skal give hele handelsbyer nye data at arbejde med.

Hvert fjerne minut sender vores smartphone nemlig automatisk et signal ud for at finde et muligt trådløst netværk (med mindre man manuelt har slået funktionen fra). Wifi-sensorer kan opfange dette signal, og da hver smartphone har et unikt signal, kan sensoren genkende smartphonen, hvis den har været i nærheden før. Hvis man sætter nok sensorer op i et område med butikker og kobler dem til samme system, er det derfor muligt at se, hvordan den enkelte smartphone og mennesket, der følger med, bevæger sig i området.
I Ringe, Ry og Vejle har man brugt sensorerne til at undersøge forskellige hypoteser og problematikker omhandlende butikskundernes adfærd.

”Med sensorerne kan vi eksempelvis se, om en person, der handler i Matas, også handler i Imerco, og hvis det er tilfældet, vil det give mening, at de to butikker lavede noget sammenspil. Eller hvis en butik ligger lidt afsides fra de andre, kan man bruge denne viden til at lave nogle fælles tiltag, der kan komme både butikken og kunderne til gavn,” siger Morten Skov Jørgensen, Senior Cyber-Physical Specialist ved Data Science and Engineering Lab på Alexandra Instituttet, som står bag projektet.

De indsamlede data er ikke bare guld værd for de involverede butikker men skaber samtidigt grundlag for en mere kvalificeret diskussion i byens city-foreninger.

”Vi ser et stort potentiale i at kombinere sensorerne med andre teknologier som eksempelvis kunstig intelligens. Gør man det, kan man skabe et system, der kan forudse adfærdsmønstre. Med udgangspunkt i data fra sensorerne, kan man lave et system, som indeholder nogle algoritmer, der kan forudse, hvor folk går hen, og hvornår de besøger butikkerne – og derved holde liv i det fysiske handelsliv,” siger han.

Artiklen er en del af temaet om “Fremtidens Retail”. Du kan læse næste artikel i temaet her:

Fire hardware-iværksættere vil gøre det fysiske tøj-indkøb digitalt

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY