You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danske DigiShares vil gøre startup-investeringer på blockchain mainstream

@sebastian

Digitale aktier udstedt med blockchain-teknologi skal være for alle. Det mener det danske startup DigiShares, der har udviklet teknologien, der gør det muligt – og så er de selv i gang med at rejse en million euro gennem den nye investeringsform.

Digitale aktier udstedt med blockchain-teknologi skal være for alle. Det mener det danske startup DigiShares, der har udviklet teknologien, der gør det muligt – og så er de selv i gang med at rejse en million euro gennem den nye investeringsform.

En ny metode til at rejse kapital ved hjælp at blockchain-teknologi er ved at vinde frem. De såkaldte Security Token Offerings (STO).

Den aalborgensiske virksomhed DigiShares benytter som det første selskab i Norden metoden til at rejse en million euro, hvilket samtidig er en første test af deres produkt: En platform der teknisk kan håndtere STO’er.

“Vores første produkt er en platform, der gør det muligt at udstede aktier på blockchain. Både for at rejse kapital for startups i en form for equity-crowdfunding, men også for at kunne styre et stort antal aktionærer på en nem måde til andre investeringstyper. Og vi bruger selv platformen til at rejse kapital som en testcase på det,” siger Claus Skaaning, CEO i DigiShares.

DigiShares har selv udviklet platformen, der gør det muligt at udstede digitale aktier på en blockchain i form af tokens. Ligesom aktier giver de udstedte tokens, investorerne køber i DigiShares, fuld stemmeret og udbytte af overskuddet.

Med krypto-aktierne bliver det nemmere og hurtigere at rejse kapital til forskellige formål, og samtidig gør modellen det muligt for mindre investorer at være med. Og den danske virksomhed håber, at deres løsning kan få STO-modellen til at nå det mainstream marked.

Næste skridt for kryptoinvestering

Kryptoscenen har været gennem en stor udvikling de seneste år. Den første model til kryptoficerede investeringer i kryptostartups var ‘Initial Coin Offerings’ (ICO), og modellen blev brugt til at rejse milliarder af dollars. Det var inden boblen sprang i starten af 2018.

Modellen var ofte drevet af spekulation, da den ikke gav ejerskab over virksomhederne, der blev investeret i. Som næste skridt har kryptoverdenen opfundet STO-modellen, der minder mere om traditionelle aktier. Tokens udstedt gennem en STO-model giver nemlig investorerne reel værdi i form af ejerskab eller del af overskuddet i den virksomhed, der investeres i.

Og selvom modellen stadig er ung, har stifteren af DigiShares stor tiltro til, at den kan ændre fundamentalt på den måde, der bliver investerer på.

“Når aktier digitaliseres og håndteres på blockchain, opnår man en række fordele. Det er langt billigere at rejse kapital på den måde, fordi det i højere grad kan automatiseres med software,” siger Claus Skaaning.

Normalt skal business angels væbne sig med tålmodighed i en årrække, før et salg af startuppet, de har investeret i, kan give dem pengene igen. Modsat kan aktierne fra en STO blive noteret på en europæisk STO-børs, så ejerskabet af et startup kan sælges videre relativt kort efter købet.

Skal gøre investeringsmodellen mainstream

Platformen, DigiShares har udviklet til at rejse kapital gennem STO-modellen, er ikke kun henvendt til startups. Den kan også anvendes af investeringsfonde, ejendomsfonde og modne virksomheder.

“Tokens kan repræsentere aktier, obligationer og andre typer specialdesignede værdipapirer med overskudsdeling, stemmeret og så videre. Vi hjælper med at designe disse tokens og de tilknyttede smarte kontrakter, og platformen styrer registrering og godkendelse af investorer, udsendelse og elektronisk underskrift af ejeraftaler og tegningsblanketter, samt udbetaling af dividender, gennemførsel af afstemninger og hvad der ellers må være af administrative opgaver,” forklarer Claus Skaaning.

Selvom DigiShares er en forholdsvis ung kryptovirksomhed, oplever de allerede interesse for modellen fra brancher, der ikke tidligere har haft noget med krypto at gøre.

“Vi har allerede været i dialog med et spansk konsulenthus, der kigger på at bruge os til at rejse kapital – og de har intet med blockchain-verdenen at gøre. Den type kunde vi ser, er typisk later stage – altså store virksomheder eller startups, der er længere fremme,” siger han.

DigiShares håber, at modellen kan åbne op for et bredere snit af investorer.

Selvom modellen er spæd, satses der allerede markant på den fra flere virksomheder rundt omkring i verden. Ikke mindst efter World Economic Forum har vurderet, at værdipapirer for mellem 12 og 14 billioner dollars flytter til blockchain inden 2025.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY