Danske Bank vil styrke impact startups med ny matchmaking-platform
Danske Bank vil styrke impact startups med ny matchmaking-platform

Danske Bank vil hjælpe iværksættere, der arbejder med FNs verdensmål, gennem en ny digital platform. +impact.io skal forbinde startups, investorer, etablerede virksomheder og rådgivere for at styrke sammenhængskraften i et hidtil fragmenteret nordisk økosystem for impact startups.

Danske Bank vil hjælpe iværksættere, der arbejder med FNs verdensmål, gennem en ny digital platform. +impact.io skal forbinde startups, investorer, etablerede virksomheder og rådgivere for at styrke sammenhængskraften i et hidtil fragmenteret nordisk økosystem for impact startups.

Det skal være god forretning at gøre en forskel for samfundet. For både startups og investorer. Mange iværksættere i Norden har da også sat sig for at løse nogle af klodens største problemer, men de nordiske investorer har endnu ikke forelsket sig i impact-investeringer.

Der findes ikke præcise tal for hvor mange impact investeringer, der foretages i Norden. Men sidste år fremlagde The Nordic Web deres bud. I rapporten kunne man læse at der fra 2014 og frem til september 2017 er investeret 452,7 millioner US dollar fordelt på 163 impact startups. Det er kun 8 procent af de samlede investeringer i nordiske startups for samme periode.

Men impact-investeringers andel kan være på vej op. Fra 2016 til 2017 fordoblede det samlede impact-investeringsbeløb sig og har altså opnået et vist momentum ifølge samme rapport. 

Fra fondssøgning til forretning

Det momentum vil Danske Bank skubbe på med deres nye digitale platform +impact.io. I samarbejde med Rainmaking Loft har banken analyseret mere end 40 impacts startups’ største udfordringer. Konklusionen er, at de ikke er meget anderledes fra andre startups’ ditto, men en udfordring skiller sig dog ud.

“Impact startups kæmper i hovedtræk med de samme udfordringer som andre startups. Det gælder adgang til kapital og mangel på it-talenter. Men vi er også kommet frem til, at stifterne bag impact startups kæmper med at kommercialisere deres ideer og finde den rette forretningsmodel i højere grad end vi ser i andre startups,” siger Klavs Hjort, der er ansvarlig for Danske Banks nye platform, og fortsætter:

“Mange har har bygget deres virksomheder på fondsansøgninger og donationer, men der kommer et tidspunkt hvor impact startups også vil skalere og det er svært med den form for indtjening. Derfor vil vi gerne give dem muligheden for at sparre med dygtige konsulenter fra Boston Consulting Group, Implement, E&Y, PA Consulting, IBM og mine kolleger i Danske Bank.”

Platformen har til formål at binde nordiske impact-aktører sammen om at fremme startups, der vil løse sociale, miljømæssige og økonomiske udfordringer på verdensplan.

+impact platformen, der er gået live i dag

Business angels farer vild i et fragmenteret økosystem

Samme undersøgelse viser også, at iværksætterne har behov for viden om hvilke nye markeder, der kan accelererer deres vækst og skabe bedre forudsætninger for at indfri det enorme markedspotentiale som verdensmålene dækker over. Business & Sustainable Development Commission anslår at markedspotentialet udgør 12 billioner US dollars, hvis det bliver indfriet kan det skabe 380 millioner jobs i 2030 på globalt plan. Men for at det kan lykkes skal der skabes et mere sammenhængende økosystem omkring aktørerne.

“Der er ikke noget impact økosystem endnu, det er ihvertfald meget fragmenteret, og vi er også nye i det her felt. Men vi har en god fornemmelse omkring vores evne til at tiltrække investorer, og vi har fået et godt indblik i det nordiske impact-landskab gennem vores partnerskab med Impact Investment i Oslo, og vi ser også, at der er et spirende økosystem i USA,” siger Klavs Hjort.

I den første fase vil +impact være en matchmaking-platform, hvis formål er at føre impact startups sammen med mentorer, der kan hjælpe med at løse iværksætternes konkrete udfordringer.

“Derudover hører vi også fra angel investorer, der er kunder i Danske Bank, at der er en større interesse i at investere i denne type virksomheder, men mange savner et overblik af investeringsmuligheder. På sigt vil vi kigge ind i matchmaking mellem startups og private investorer, men som platformen er nu, er det en metarelation mellem de ideologiske iværksættere og forretnings kyndige konsulenthusene og erhvervsvirksomheder.”

Fra filantropi til fuldgod investering

Det nye initiativ trækker på erfaringerne fra Danske Banks platform, The Hub, der hjælper startups med at finde medarbejdere og investorer.

“Der er 4.000 startups på TheHub, og 306 af dem finder deres udgangspunkt i FNs verdensmål. Det tal håber vi at kunne øge markant, og drømmen er jo at alle 4.000 bliver impact startups af den ene eller anden art,” siger Klavs Hjort.

Flere af de 306 impact startups er blevet succesfulde, men det er sket på trods – og ikke på grund af – økosystemet. Blandt eksemplerne kan nævnes den danske iværksættervirksomhed Tiimo, der hjælper børn med ADHD og autisme gennem en app til smartwatches og smartphones. Helene Nørlem, partner og medstifter af Tiimo, siger:

”Som impact startup har vi af og til nogle bestemte behov, der afviger noget fra, hvad traditionelle startups har behov for. Derfor er det vores opfattelse, at det kan skabe værdi, at Danske Bank lancerer en ny platform, der er dedikeret til os og vores ligesindede,” siger Helene Nørlem.

Men Danske Bank vil rykke ved mere end startups med +impact. Der skal fundamentalt set ændres ved hvordan impact investeringer opfattes. Det skal ikke kun ses som et filantropisk tilføjelse til porteføljen, men som fuldgod investering, der kombinerer det bedste fra to verdener.

“Vi vil gerne være med til at ændre opfattelsen omkring impact investering og bevise at man som investor skal opsøge de her muligheder fordi man vil have gevinst af sin investering og ikke kun fordi man vil gøre noget godt for samfundet. Det er skal være muligt at forene de to incitamenter,” siger Klavs Hjort.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.