You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dansk startup skal eksportere kreativt iværksætteri til skoleelever i Kina

Selvom ’Bloom Institute’ er en ung virksomhed, har teamet bag stor erfaring med iværksætteri og læring. Søren kommer fra en iværksætterbaggrund og returnerede for nyligt fra Silicon Valley, Karina har været direktør for Copenhagen School of Entrepeneurship og var med til at stifte det for 10 år siden, og Julie Pi er konservatorieuddannet musiker og har været udviklingschef for Væksthusene på Sjælland.

Det danske startup ‘Bloom Institute’ udvikler læringskoncepter i krydsfeltet mellem kunst og iværksætteri, så børn kan lære at omsætte deres ideer til virkelighed. Og nu er det lykkes den bare to år gamle virksomhed at eksportere konceptet til Kina.

Det danske startup ‘Bloom Institute’ udvikler læringskoncepter i krydsfeltet mellem kunst og iværksætteri, så børn kan lære at omsætte deres ideer til virkelighed. Og nu er det lykkes den bare to år gamle virksomhed at eksportere konceptet til Kina.

De seneste to år har børn kunne komme på feriecamp hos ‘Skaberiet’. En iværksætter-camp, hvor børnene lærer at finde deres egne, originale ideer og omsætte dem til virkeligheden.

“Jeg har nogle udfordringer selv med det dansk skolevæsen, og den måde vi former børn på. Der mangler plads til unikke ideer, for børn er rigtig gode til at få unikke ideer. Derfor tager vi udgangspunkt i børnenes egne udtryk, og giver dem nogle metoder – men siger aldrig, hvad de skal. Det handler om at lære dem at formidle deres eget kreative output,” siger Søren Nørgaard, som er partner i virksomheden bag iværksættercampene.

For et halvt år siden skiftede virksomheden navn til ‘Bloom Institute’, og er blevet til meget mere end sommercamps. Først er konceptet blevet udvidet til en iværksætterklub i Gentofte, hvor børn kan gå til kreativt iværksætteri hele året, ligesom de kan gå til fodbold. Og så har virksomheden indgået en aftale om deres koncept med et kinesisk selskab, så også kinesiske børn kan lære kreativt iværksætteri efter den danske model.

”Vi har fået eksklusiv ret til, at vores uddannelseskoncept skal køre på vores partners edutainment-centre, som de skal opføre 30 af, og hvor der i gennemsnit kommer en halv million besøgende i hvert center hvert år,” forklarer Søren Nørgaard.

Samtidig med at det danske iværksætterkoncept skal rulles ud i de 30 uddannelses-forlystelsesparker – som hver især bliver fire gange så stor som tivoli – har Bloom Institute grebet den kinesiske chance og startet et joint venture med en anden kinesisk virksomhed, der skal hjælpe uddannelseskonceptet ind på kinesiske skoler.

I folkeskolen er der ikke rum til at finde sit eget udtryk og forløse sin egen skabertrang Danmark er gået i modsat retning med internationale tests optimering og måling mener Søren Nørgaard Der udvikler Bloom Institute læringskoncepter til børn i krydsfeltet mellem kunst og iværksætteri der lærer dem at omsætte deres egne originale ideer til virkelighed

Delegation var vilde med metoden

Den kinesiske forbindelse opstod egentlig lidt tilfældigt, da et kinesisk konsortium for halvandet år siden var på rundrejse i EU. Delegationen søgte inspiration til at uddanne kinesiske børn på en måde, som drejer sig mindre om udenadslære og mere om kreativitet og innovation. En indsats der skal understøtte landets bevægelse fra producerende til innoverende land.

Her faldt delegationen for camp-konceptet i Gentofte, som nu skal det indføres i Kina – om end i en modificeret version.

”Når vi har kinesiske børn på besøg, synes de, det er helt vildt, at vi ikke fortæller dem, hvad der skal ske. Fx spørger de, om de må male på hele papiret – de er svært for dem, for det er en ny måde at tænke læring på. Så det er noget vi gør med stor respekt, og det kommer til at blive en iterativ proces,” siger Søren Nørgaard.

I praksis er det ikke bare undervisningsmateriale, men et helt koncept, der skal eksporteres. Kinesiske skoler og centre sætter lokaler til rådighed, som bliver indretter til “Bloom Spaces”: Rum der gøres til den ultimative legeplads, og hvor ideer kan manifestere sig som nye t-shirts, forestillinger, podcasts, interiør, design og meget andet. Derefter stiller den danske virksomhed med Bloom-undervisere, som træner de kinesiske lærere i at facilitere undervisningen i de nye lokaler.

Og selvom virksomheden endnu kun har taget de første spæde skridt i landet mod øst, har Søren Nørgaard store forventninger til ekspansionen.

”Kinesiske forældre bruger i gennemsnit 17.000 dollars – og helt op til 43.000 dollars i tier 1 byer – på aktiviteter efter skoletiden til deres børn. Det har typisk været sprog eller matematik, men vi tror, vi kan tilbyde dem noget nyt – og har allerede fået de første 30 ’letters of intent’ fra skoler i Beijing-området,” siger Søren Nørgaard.

Kinesiske partnere var afgørende

Selvom den kinesiske aftale har haft et element at tilfældighed over sig, har det også krævet hårdt arbejde, siden den kinesiske delegation var på besøg i Danmark.

Bloom Institute har samarbejdet med både konsulatet og Innovation Centre Denmark i Shanghai og haft en lokal partner, inden de kunne deltage i de enorme underskriftceremonier, som er en kulturel måde at gøre forretning på i landet. Den slags forbindelser er nemlig afgørende, hvis man vil klare sig i Kina.

”Vores kinesiske partnere har et lokalt netværk og et særligt politisk netværk, som har været afgørende. Var vi kommet helt grønne, havde vi ikke haft en chance,” siger Søren Nørgaard.

UGENS STARTUP: