Et nyt partnerskab skal med en millionbevilling i ryggen styrke Danmarks blockchain-økosystem. Projektet kaldes ‘BlockchainBlockchain er en decentraliseret digital teknologi, der bruges til at gemme data i et netværk af computere på en sikker og uforanderlig måde. Blockchain sikr More Business Bridge’, og målet er at skabe et tæt samarbejde mellem blockchain-miljøerne i Danmark og Kina.
“Gennem en række forskellige projekter sigter vi efter at give danske virksomheder bedre kendskab til blockchainteknologien. Både teknologien i sig selv, men særligt for at finde ud af om teknologien kan give virksomhederne en konkurrencemæssig fordel og skabe ny forretning. Som led i det arbejde kigges der nu mod Kina, hvor forskellige aktører allerede bruger teknologien i forskellige sammenhænge,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.
Projektet har i alt et budget på 4,1 millioner kroner, hvoraf Industriens Fond har støtet emd 3,5 millioner. Innovation Centre Denmark Shanghai leder Blockchain Business Bridge i samarbejde med Dansk Industri, Danish-Chinese Business Forum og European Blockchain Center ved IT-Universitetet i København.
Kina og Danmark skal lære af hinanden
Med Blockchain Business Bridge kan dansk erhvervsliv drage nytte af viden og erfaringer fra blockchainmiljøet i Shanghai. Selvom projektet først nu er gået i gang, er det nemlig allerede lykkes at lande nogle prominente, kinesiske samarbejdspartnere.
“Kina satser virkelig på blockchain-teknologien, og i Shanghai er det lykkedes os at samle nogle af de stærkeste miljøer, som støtter op om projektet – herunder Tongji Universitetets Blockchain Research Institute. Med støtten fra Industriens Fond får vi nu mulighed for at matche de bedste danske blockchain-miljøer med disse førende aktører i Kina,” siger Søren Boutrup, der er direktør for Innovation Centre Denmark i den kinesiske storby Shanghai.
Samtidig skal projektet tage kinesiske blockchain-virksomheder og viden med til Danmark, så danske virksomheder kan drage nytte af den.
”Vi bygger altså bro mellem to af verdens stærkeste blockchain-miljøer og skaber dermed yderst interessante muligheder for danske virksomheder,” siger Søren Boutrup.
Tvillingeinkubator på tværs af landene
Et af projektets første aktiviteter bliver at kortlægge Shanghais blockchain-miljø og identificere overlap med dansk erhvervsliv, som kan benyttes i brobygningsarbejdet.
Læs også: Indien og Danmark indgår officielt fintech-samarbejde
Anden del af projektet bliver en studietur i 2020, der kickstarter et acceleratorprogram for danske og kinesiske blockchain-virksomheder. Derudover etableres i efteråret 2020 en todelt tvillingeinkubator med afdelinger i både København og Shanghai, som fremadrettet skal støtte og udvikle nystartede blockchain-virksomheder i de to byer.