”Det jeg vil sige i aften kommer til at få store konsekvenser for alle danskere.”
Corona-alvoren ramte Danmark med fuld kraft, da statsminister Mette Frederiksen onsdag aften holdte pressemøde for hele nationen. Her meddelte hun, at store dele af det offentlige lukker, og hun opfordrede samtidig private virksomheder til også at sende medarbejdere hjem – enten til hjemmearbejdspladsen eller på ferie – for at mindske smitten. Og det har mange allerede gjort – lige fra store koncerner som TDC scaleups som Dinero.
På nuværende tidspunkt er ingen grund til at argumentere imod de drastiske beslutninger for at begrænse smitten. Men de omfattende tiltag har skabt en situation i Danmark, som unægtelig vil få konsekvenser for erhvervslivet.
Virksomhederne skal ikke holde lukket, men i det omfang det er muligt skal medarbejderne løse sine opgaver hjemmefra. Alligevel har usikkerheden allerede ramt aktiemarkederne hårdt, og private virksomheder regner også med at, at den vil ramme ordrebogen.
Allerede d.7. lavede Martin Thorborg en yderst uvidenskabelig meningsmåling på sin Facebook-side, hvor 57 procent af de 2900 svar lød, at svarerens virksomhed ville blive påvirket negativt økonomisk af virussen.
https://www.facebook.com/martinthorborg/photos/pb.8771225804.-2207520000../10157286569685805/?type=3&theater
Vi er kun få dage inde i den landsdækkende karantæne, som indtil videre kører i 14 dage. Og for iværksættere og startups er der stadig et hav af spørgsmål, for hvordan skal de klare sig økonomisk, og hvor mange må dreje nøglen om?
Regerings nødpakke til lønmodtagere og virksomheder
Regeringen har i dag fremsat en særlov, som giver arbejdsgivere og selvstændigt erhvervsdrivende statslig refusion fra første sygefraværsdag for de personer, der er smittede eller i karantæne på grund af COVID-19. Loven vil gælde med tilbagevirkende kraft fra den 27. februar til første januar 2021.
Som reglerne er i dag, har arbejdsgivere pligt til at betale lønudgifter under sygdom eller sygedagpenge i 30 dage. Men den regel suspenderes altså for Corona-smittede.
Derudover har regeringen besluttet at gøre ordningen med arbejdsfordeling mere fleksibel, så virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig og undgå afskedigelser af medarbejdere. Ordningen går ud på, at virksomhederne for at undgå afskedigelser kan sætte medarbejderne ned i arbejdstid i en midlertidig periode, hvor de så kan få supplerende dagpenge. Blandt andet behøver arbejdsgiveren ikke give det lokale jobcenter besked en uge i forvejen, men kan tage ordningen i brug med det samme.
”Regeringen tager på beskæftigelsesområdet nogle vigtige initiativer for at holde hånden under virksomhederne og dermed også lønmodtagere. Vi har en klar forventning om, at virksomheder på den baggrund fortsætter med at vise stort samfundssind,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.
Villighed til lån for virksomheder i Covid-krise
Der er ikke tegn på, at finansielle stabilitet på nuværende tidspunkt er påvirket af situationen omkring Covid-19. Derfor bør sektoren også kunne understøtte virksomheder med lån og kredit i større omfang end normalt.
“Den finansielle sektor er generelt sund og robust. Derfor er jeg også glad for, at den finansielle sektor har givet udtryk for, at den er indstillet på at løfte sit samfundsansvar og vil udvise velvillighed og fleksibilitet i forhold til at finde løsninger for de danske virksomheder, der lige nu har midlertidige likviditetsudfordringer. Det mener jeg, at sektoren er i stand til, fordi institutterne er velpolstrede, og de gældende regler giver mulighed for den slags fleksibilitet i en situation som denne, uden at det vil føre til kritik fra Finanstilsynet,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelse.
Finanstilsynet vil etablere en mulighed for danske pengeinstitutter til at henvende sig til tilsynet, hvis de er i tvivl om, hvorvidt der er juridiske eller regnskabsmæssige begrænsninger i forhold til udlån til kunder, hvis økonomi er ramt som følge af corona-virussen.
Nordea har derfor besluttet at tilbyde afdragsfrie perioder til privat- og erhvervskunder i de nordiske lande, der har brug for hjælp som følge af coronaudbruddet.
Kaution fra Vækstfonden
Samtidig har regeringen præsenteret to nye garantiordninger til danske virksomheder, som skal holde hånden under danske virksomheder. Den økonomiske hjælp går gennem Vækstfonden og sker via en kautionsordning, som skal gøre det muligt for virksomheder, hvis forretning i særlig høj grad er påvirket af spredningen af COVID-19, at få en finansiel håndsrækning.
”Vi står i en helt ny situation, som kan få store konsekvenser for alle danske virksomheder, når deres ansatte ikke kan komme på arbejde, kunderne udebliver, forsyningerne svigter eller virksomheden på anden måde bliver ramt. I Vækstfonden kan vi trække på mange års erfaringer, og det kan nu komme virksomheder til gavn i denne alvorlige situation i form af målrettede kautioner,” siger Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden.
Der bliver lavet to ordninger: En målrettet danske SMV’er og en målrettet større virksomheder. Ved begge ordninger gælder det, at virksomhederne skal leve op til en række krav for at kunne søge en kaution. En kaution dækker op til 70 pct. af restgælden på finansieringer.
En mulighed for nogle
Mens krisen vil få betydning for økonomien i mange startups, præsenterer den nye situation også nye muligheder. For i en situation, hvor millioner tvinges til at arbejde hjemmefra, kan omstillingen til nye, digitale værktøjer, der kan holde gang i forretningen, pludselig gå meget stærkt, og det kan være en stor mulighed for nogle udbydere, skriver ItWatch.
Står du på vindersiden i it-branchen, kan corona-krisen betyde et syvmileskridt for din virksomhed. Sådan lyder vurderingen fra analytiker. Det, at millioner lige nu er tvunget på hjemmearbejde, tvinger brugen af digitale løsninger igennem, der ellers ville tage lang tid at indføre.
Krisen skal håndteres i fællesskab
Fra Dansk Industri hilser man tiltagene regeringen har taget for erhvervslivet velkomne, men slår også fast, at der er brug for flere:
”Vi står i en helt ekstraordinær og vanskelig situation. Virksomhederne knokler på højtryk for at håndtere situationen. Det gælder i forhold til medarbejdernes sikkerhed, men det gælder også i forhold til at holde forretningen oven vande og undgå store tab af job og kunder. Derfor er regeringens tiltag både kærkomne og vigtige – og som finansministeren slår fast, bliver der brug for yderligere skridt,” siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.
Han slår samtidig fast, at alle virksomheder bør følge regeringens anvisninger nøje, så vi som samfund kan komme igennem situationen.
”Virksomhederne skal ikke lukke ned – det understreger statsministerens også klart. Men i det omfang, at medarbejderne kan løse deres opgaver hjemmefra, bør man i de kommende dage hurtigst muligt vurdere, hvordan man kan lade dem gøre dette. Og så skal alle indrette sig på, at vi står i en vanskelig situation, som virksomheder, medarbejdere og politikere sammen skal håndtere som det stærke samfund, vi heldigvis er, siger,” siger Lars Sandahl Sørensen.