You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Bits & Pretzels: En premium startup-messe med Obama som trækplaster

@sebastian

Med Barack Obama som taler under åbningen blev den tyske startupmessen Bitz & Pretzels hurtigt udsolgt. 10 danske startups var inviteret med, og selvom messen ligger i den helt dyre ende, mente de danske iværksættere, at messen var turen værd.

Med Barack Obama som taler under åbningen blev den tyske startupmessen Bitz & Pretzels hurtigt udsolgt. 10 danske startups var inviteret med, og selvom messen ligger i den helt dyre ende, mente de danske iværksættere, at messen var turen værd.

“This is clearly the place to be!”

En storsmilende Barack Obama indtog scenen under åbningen af startup-messen ’Bits & Pretzels’ i München, hvor 8000 tilskuere sad klar til at modtage hans rosende ord om byen og dens stemning af Oktoberfest. Og han charmerede München-publikummet yderligere ved at fortælle, at han skam havde prøvet det sæt lederhosen på, som alle speakerne får som gave til messen – bare helt privat på sit værelse inden han skulle tale.

Åbningen af messen foregik med en pondus der smagte mere af hangar end af sportshal. Ud over den tidligere præsident kiggede også LinkedIn-stifteren Reid Hoffman og en række impact-startups forbi – alt sammen til en baggrund af pulserende toner fra et live-orkester og animeret bagværk på en enorm storskærm bag talerne.

Med 8000 tilskuere til åbningen, er det svært at se, at messen kun har eksisteret i fem år. Men trods vokseværk og en heftig entré-pris slog medstifteren af festivalen, Bernd Storm, fra scenen fast – selvfølgelig iklædt lederhosen – at messen stadig er for iværksætterne.

”Vi ønsker at tilskynde stiftere til at skabe forandring. Bits & Pretzels er af forundere og for forundere. Vi ønsker at styrke økosystemet indefra ved at samle alle stakeholders ét sted,” sagde han.

Premium-versionen af en startup-messe

På overfladen ligner Bits & Pretzels mange andre startup-messer. Øverst på tema-listen var Impact (“does the world really need more chokolade balls and smoothies?” spurgte en af messestifterne retorisk fra scenen), som fylder meget rundt omkring på messerne i disse år. Samtidig havde de mange inviterede talere kendte emner som førerløse biler og VC-investeringer med, og der var naturligvis også en stor pitch-konkurrence på programmet.

Men ud over de kendte rammer for en startup-messe bød Bits & Pretzels også på et eksklusivt touch og en sydtysk oktoberfest-stemning som opfordrede til at mødes over en øl.

Det mærkede de 10 danske startups, som var inviteret af Innovation Centre Denmark, og som hver havde fået en stand på messen. Og for det danske startup ‘Ingenium Golf’, var messen en god indgang til det tyske netværk.

”Den vigtigste årsag til at vi deltog i B&P var at få kickstartet vores netværk i Tyskland, inden vi går ind på markedet. Og det må man sige, at messen var meget velegnet til. Godt nok var der ikke andre med konkret tilknytning til lige netop golf – og specifikt software til golfklubber – men vi er jo så heldige, at næsten alle kender nogen, der spiller golf. Så der kom masser af gode dialoger ud af det, og vi snakkede med nogle meget lovende mennesker,” siger Jacob Markussen, stifter af Ingenium Golf.

Som ekstra lokkemad til deltagerne på messen havde Jacob Markussen til højre i de røde bukser og Ingenium Golf taget et lille golf spil med som de kunne prøve

Ud over stjerne-speakere som Obama, Reid Hoffman og Jessica Alba bød messen på gratis mad leveret af serveringspersonale i traditionelle, bayerske dragter og en karrusel med fri fadøl til deltagerne. Med en billetpris startende på 399 euro – cirka 3000 kroner – må man da også forvente lidt ekstra, men ifølge Ingenium Golf-stifteren kan prisen faktisk ligefrem have været en fordel for dem som udstiller.

”En af de ting, jeg tror gør B&P til noget specielt, er den enorme billetpris. Det sætter bare nogle helt andre standarder for, hvem der kommer forbi standen. Alle er der for at få noget ud af det. Vi har været på en del andre messer med entré på 2-300 kroner, og her kommer der virkelig mange som nærmest bare er der for at bruge tiden på et eller andet,” siger Jacob Markussen.

Første skridt mod investering

Mens alle 10 danske startups oplevede god trafik til deres stande uden at måtte træde helt frem i sælgerskoene, er det jo altid svært at vurdere, hvor mange af de gode intentioner der reelt omdanner sig til forretningsmuligheder, når først messen er overstået.

For startuppet Synap IoT var messen og det forudgående GOB2B-forløb det første store skridt mod markedet efter et års udvikling af en IOT-enhed, der kan bruges til at forudse nedbrud i industri-kølere. Og efter forløbet sluttede med Bits & Pretzels, har stifteren Peter Jordan store forventninger til, at en investor skal findes i München.

Læs også: München over Silicon Valley?: 10 startups jagter vækst i det sydtyske

Peter Jordan stifter af Synap IoT

”Det har bestemt været det helt store startskud for Synap IoT. Hele processen med at rejse kapital i Danmark er præget af lange svartider, få investorer og lave valueringer. I Tyskland er tingene bare større, og jeg kunne interagere med otte potentielle investorer hver dag. Der er bare højere til loftet i Tyskland, og deres værdisætning er så meget højere end i Danmark, at man ikke risikerer at løbe tør for penge inden man egentlig er kommet i gang,” siger han.

Han er da også allerede fløjet tilbage i München i denne uge, hvor opfølgende møder venter med tre tyske business angels.

 

Se flere billeder fra Bits & Pretzels i galleriet her:

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY