You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Bank vs. Fintech: Fintech-branchen er blevet moden og meget mere nuanceret

Etablerede banker og unge fintech-startups begyndte sit forhold i konflikt – og en politianmeldelse. Men siden har forholdet hastigt udviklet sig mod mere samarbejde i takt med, at fintech er modnet. Og det får hele den finansielle branche måske snart mere brug for end nogensinde.

Etablerede banker og unge fintech-startups begyndte sit forhold i konflikt – og en politianmeldelse. Men siden har forholdet hastigt udviklet sig mod mere samarbejde i takt med, at fintech er modnet. Og det får hele den finansielle branche måske snart mere brug for end nogensinde.

Fintech-startups kommer og vælter bankerne med deres teknologi. Sådan lød fortællingen om en klassisk konflikt mellem det gamle og det nye, da begrebet ’fintech’ gjorde sit indtog i Danmark.

Det var brænde til bålet, da fintech-startuppet Spiir – som var blandt de første danske startups i fintech-kategorien – blev politianmeldt af Jyske Bank i 2014 for at kopiere bankkundernes data til sin budget-app.

Men på de få år siden er fintech-branchen modnet. Hurtigt. Og konflikt er blevet til forsoning i den meget konkrete forstand, at Jyske Bank ikke bare droppede anmeldelsen, men i dag også er kunde hos Spiirs søsterselskab Aiia.

”Den oprindelige tanke om, at det var fintech mod banker – at fintechs kommer og spiser bankernes kage – holder ikke længere stik. I dag er de mest aktive kunder for mange fintechs bankerne selv,” siger Rune Mai, CEO og medstifter af Aiia.

Han mener, at bankerne har formået at bruge PSD2 til at entrere fintech-scenen igen – blandt andet gennem samarbejder med fintech-selskaber som hans eget. Og i det lys er fortællingen om banker mod fintechs ikke så relevant mere.

”Det er mere relevant om bankerne formår at transformere sig til fintechs igen, så det bliver fintech mod fintech. For så handler det om, at bygge de bedste løsninger, og det er jo til gavn for alle,” siger Rune Mai.

Rune Mai, CEO og medstifter af Aiia.

Teknologisk klar til samarbejde

Konflikten mellem Jyske Bank og Spiir blev løst i mindelighed og endte i et samarbejde. Og indenfor de seneste par år mener Peter Schleidt, bankdirektør i Jyske Bank og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Fintech, at fintech-branchen har nået en helt anden modenhed.

Senest har Jyske Bank faktisk genudviklet sin digitale bank på en cloudbaseret platform, og en af grundene er ifølge bankdirektøren netop at gøre det nemmere at integrere med tredjeparter – som eksempelvis fintechs – så de kan samarbejde om nye løsninger.

”I stedet for kun at konkurrere, ser jeg mange muligheder i at samarbejde. Vi har allerede kunderne og distributionskraften, så det er rimelig oplagt, at vi kan være en vej til distribution af nye smarte løsninger fra fintechs,” siger Peter Schleidt.

Med en teknologisk infrastruktur der tillader hurtigere at etablere samarbejder med fintech-selskaber, er det blevet muligt for at bankerne at købe nye funktionaliteter, uden at de behøver udvikle dem selv. Det er ofte billigere og hurtigere – hvorfor bankerne også allerede har en tradition for at købe IT-løsninger ude i byen.

Spørgsmålet er så, om bankerne strategisk er klar til at samarbejde med de nye selskaber. Men også her mener Peter Schleidt, at der er sket store ændringer – hvilket for Jyske Banks eget vedkommende betyder, at de har flere pilotprojekter i gang med startups.

”Jeg har et billede af, at der for os banker er et uudnyttet potentiale. En mulighed for at gøre mere, end vi gør. Og jeg tror, der kommer til at ske meget mere det kommende år mellem fintechs og banker. Både hos os, men også generelt,” siger han.

Peter Schleidt, bankdirektør i Jyske Bank.

Udfordreren vil ikke længere udfordre

På bare seks år har udfordrer-banken Lunar fået 300.000 brugere på tværs af Danmark, Sverige og Norge. 12.000 erhvervskunder er strømmet til den unge virksomheds business-bank. Selskabet har lanceret en lang række nye produkter omkring banken – både egenudviklede og i samarbejde med andre. Og med den seneste investering på 1,5 mia. kroner er Lunar også blevet en unicorn; et startup med en værdi på over 1 mia. dollars.

Udfordrerbanken har opnået en position i markedet, der faktisk gør dem til en udfordrer. Men sideløbende er de selv stoppet med at omfavne fortællingen om dem selv som en udfordrer, der skal omvælte det eksisterende, og taler i dag meget mere om samarbejde.

”Vi startede jo egentlig ud med et samarbejde med Nykredit, hvor vi meget entydigt begyndte at bygge bro til de eksisterende aktører. Siden er vi selv begyndt at definere samarbejdsmuligheder – også med involvering af etablerede banker som en del af økosystemet, hvor vi fx samarbejder med Saxo Bank og deres investeringsplatform,” siger Morten Sønderskov, COO i Lunar.

Lunar samarbejder både med unge startups og etablerede banker, og derfor er Morten Sønderskov også fortaler for at forlade tankegangen om et ”dem” og et ”os”. Han vil hellere definere det som et samlet økosystem, der kan være konkurrenter eller samarbejdspartnere, uanset om man er gammel, veletableret bank eller ny, ung fintech-startup.

Kun sådan kan branchen forløse det store potentiale. Men hvis de etablerede banker vil være en del af det økosystem, skal de også turde både give og tage. Og der mener han stadig, at der er en form for ubalance.

”Når du går ind i et økosystem, er det sjældent, at du fra starten ved, hvor du ender – også selvom du har gode businesscases på forhånd. Det kræver åbenhed at gå ind i et økosystem, så man løbende kan vurdere, hvordan et samarbejde udvikler sig, og i den udvikling finde ud af, hvordan man deler kagen. Det er ikke min fornemmelse, at alle er lige gode til det, og den præmis mangler, hvis vi skal være i samme båd i stedet for fraktionsopdelt,” mener Morten Sønderskov.

Morten Sønderskov, COO i Lunar.

Partner eller kunde?

Ligesom Lunar kunne fintech-virksomheden Pleo, der udvikler en løsning til firmakort og udgiftshåndtering, lige inden sommerferien fejre sin nyvundne status som fintech-unicorn efter en investering på 950 mio. kroner.

Men ulig flere af fintech-kollegerne, der også startede startup-rejsen i opposition til bankerne, mener han ikke, at bankerne har nærmet sig de unge startups i nævneværdig grad, selvom branchen er blevet meget mere moden.

”For tre år siden begyndte alle at snakke om partnerskaber, men jeg synes, vi har taget et skridt tilbage igen. Jeg oplever bare slet ikke, at bankerne succesfuldt kan finde ud af partnerskaber. Der er partnerskaber, men det er på infrastruktur – der har vi også partnerskaber med JP Morgan og Danske Bank. Men jeg oplever ikke mange, der kan finde ud af at lave stærke partnerskaber på det kundevendte,” siger Jeppe Rindom, medstifter og CEO i Pleo.

Har nye fintech-selskaber brug for konti-setup eller betalingsteknologi til sin løsning, som de ikke ønsker at udvikle selv, kan de godt finde partnerskaber hos etablerede selskaber. Men han mener omvendt ikke, at bankerne ønsker egentlige samarbejde eller at distribuere nye teknologier fra startup til sine kunderne. Derfor bliver det i højere grad et kundeforhold end et partnerskab, mener han.

”De vil gerne, og taler meget om samarbejde, men det udmønter sig ikke egentlige, succesfulde partnerskaber,” mener han.

Jeppe Rindom, medstifter og CEO i Pleo.

Mere konkurrence end nogensinde

Uanset hvem der er konkurrenter og samarbejdspartnere, så er det gået stærkt for Pleo, som siden 2015 har fået 17.000 små- og mellemstore virksomheder fordelt på seks markeder som kunder. Og for stifterens synspunkt er bankerne egentlig ikke, den store konkurrent.

”De aktører, som kan finde ud af lave finansiel teknologi sammen med gode brugeroplevelser i et vist tempo, er dem, vi holder øje med. Og der failer bankerne både på brugeroplevelse og tempo, så de er slet ikke på vores radar. Vi holder øje med andre fintechs – særligt nogle af de større aktører. Og begynder Google og Facebook at gå ind i betaling på forbrugersiden, skal vi for alvor følge med,” mener Jeppe Rindom.

Også Aiia og Lunar ser i mindst lige så høj grad andre startups som konkurrenter. For i takt med at fintech-branchen er modnet, er konkurrencen om at give brugerne de bedste løsninger også blevet mere intens og nuanceret, mener Morten Sønderskov fra Lunar.

”I dag er det alle mod alle – og det er super fedt. Vi sad oprigtigt og jublede og klappede i vores hænder, da vi ugen inden vores egen funding-runde kunne se, at Pleo lancerede en unicorn-runde. Det er konge godt – også selvom at de har et produkt, som vi begynder at bevæge os ind på,” siger han.

I takt med at konkurrencen bliver international, er tiden måske derfor også mere moden end nogensinde til for alvor at samarbejde på tværs af nye og gamle spillere, mener Peter Schleidt fra Jyske Bank.

”Der er et kæmpe potentiale i at samarbejde, men det er lidt omvendt, når jeg ser til de store techleverandører som Amazon og Google. Der ser jeg mere en risiko for, at de kommer ind og vil have nogle dele den værdikæde, som vi betjener i dag som bank. Og dermed også en større grad af konkurrence end mulighed for samarbejde,” siger han.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY