Baglokalets helte: Derfor har vi gjort startups til vores levevej
Baglokalets helte: Derfor har vi gjort startups til vores levevej

80 timers arbejdsuger, konkursangst og lav jobsikkerhed. Det er ikke svært at få øje på ulemperne ved at arbejde for et startup. Så hvorfor vælger man de nystartede virksomheder som karrierevej? Det spørgsmål svarer Simone Chimera og Jonas Gundersen på her.

80 timers arbejdsuger, konkursangst og lav jobsikkerhed. Det er ikke svært at få øje på ulemperne ved at arbejde for et startup. Så hvorfor vælger man de nystartede virksomheder som karrierevej? Det spørgsmål svarer Simone Chimera og Jonas Gundersen på her.

Når der skal modtages priser eller skrives portrætter, så stiller startup-stifterne altid op. Men både hæder og forsider kræver mere end bare stiftere. Det kræver kontorbåse fyldt med motiverede, erfarne medarbejdere. Det kræver startupryttere.

Og dem er der efterhånden en del af. Fordi flere og flere vælger startups til, når de skal i gang med karrieren, siger Ninna Wicki Olsen-Stryhn, som er Managing Director ved Thehub.dk.

“Der bliver slået flere jobs op år for år, og vi ser en langt større interesse i de jobs, der bliver opslået. Det gælder alt fra entry- til senior-stillinger, cofounders, deltid- og fuldtidsstillinger,” siger Ninna Wicki Olsen-Stryhn.

Muligheden for en karriere indenfor startups har altså aldrig været større, og der er flere, der griber den. Men hvorfor egentlig? Hvad er det, der får flere til at vælge t-shirts og flad struktur fremfor slips og bureaukrati? Det spørgsmål svarer de to erfarne startupryttere Simone Chimera og Jonas Gundersen på.

Simone Chimera: Mellem anerkendelse og indflydelse

Simone Chimera

De fleste 21-årige mænd bruger deres fritid på hærge rundt i nattelivet. Sådan var det også i Simone Chimeras omgangskreds. Men med et trylleslag – eller knald – ændrede det sig for ham.

“Jeg blev far som 21-årig, og det var egentlig ikke planlagt. Men det at få en familie og den kærlighed jeg fik til mit barn, gav mig en enorm power. Det betød, at jeg var nødt til at finde ud af, hvordan jeg kunne få mere skub i min karriere,” siger Simone Chimera.

Den drivkraft mærker man, når man snakker med Simone. Eller rettere, når han snakker. For han fylder meget i både samtale og rum, og det bruger han til sin fordel. For når man har folks øre, så kan man skabe ændringer.

“Jeg har lært at acceptere, at jeg fylder meget. Både privat og fagligt. De karrieremuligheder, jeg leder efter, er steder, hvor jeg kan få indflydelse. Det tænder mig, at sætte mit præg. Det er en af de helt store fordele, der er ved startups,” siger Simone Chimera.

Han har ikke kun ledt efter karrieremuligheder. Han har fundet, taget og udviklet sig i dem.

Simone Chimera tilbragte fire år ved Trustpilot, da virksomheden vækstede voldsomt. Derefter har han været ansat ved Yourpay indtil for ganske nylig. Fælles for begge ansættelser var, at han hurtigt fik anerkendt sine evner og steg i graderne, og ved Yourpay stoppede han som CCO.

“Jeg blev aldrig den bedste fodboldspiller i gården. Men jeg var en vanvittig god træner i Brøndby IF, hvor jeg vandt Sjællandsmesterskabet og blev nr. 2 i Danmarksmesterskabet i 2006-2007 med et hold junior drenge. Det gav mig smag for mere anerkendelse og succes,” siger Simone Chimera.

Netop mødet mellem en urkraft som faderskab, ønske om indflydelse og behov for anerkendelse skabte en perfekt storm, der er personificeret i Simone Chimera. I dag er han 32 år og har fundet sin plads i startup-økosystemet.

“Jeg respekterer iværksættere utrolig meget, og jeg er blevet dygtig til at eksekvere strategisk på deres visioner. Min passion er mennesker, vækst og udvikling – uden de tre ting går ligningen ikke op. Og så brænder jeg for at bygge bro mellem corporates og startups,” siger Simone Chimera.

Men alt det, der gør livet i et startup attraktivt, har også en bagside.

“Der er en masse risici, hårdt arbejde og enormt høje krav til innovation og kreativitet. Når man får en plads ved kogepladen, så er der også forventninger til, at du arbejder røven ud bukserne – rent ud sagt. Men jeg synes folk skal prøve det af, jeg har ihvertfald ikke fortrudt,” siger Simone Chimera.

Jonas Gundersen: Man skal kunne finde roen i, at det hele sejler

Han kalder det en “lidt skæv baggrund”. Altså de 10 år Jonas Gundersen spillede Counter-Strike og poker professionelt. Mens den baggrund måske ikke forberedte ham til et corporate-liv, så var det en god vej ind i startuprytterlivet.

“Der var noget, der ræsonnerede med tempoet og måden, man arbejder på i et startup. Ligesom i poker, så skal man ikke vente på at få lov af en overordnet. Det er mere et vilde vesten, hvor anarkismen hersker,” siger Jonas Gundersen.

“Jeg kan ikke finde et andet job, der passer så godt til min hurtighed. Læringskurven er stejl, og jo mere viden du suger til dig, jo mere er der. Samtidig så kan jeg se, at det arbejde, jeg laver, gør en forskel. Jeg kan se resultaterne af mit slid – og det er virkelig fedt,” siger Jonas Gundersen.

Han har gjort karriere indenfor startups i mere end fem år. Først ved Graduateland, så i Famly og nu i Tame som CRO. I den tid er han også blevet far og meget klogere på, hvad der gør en god startup-arbejdsplads.

“Det er vigtigt, at stifterne har visioner, som, man selv synes, er fede. Det er nødvendigt, at man kan spejle sine egne værdier i startuppets, for det er ofte en virkelig lang rejse, man tager på, som måske ender med ingenting. Som tiden går, bliver jeg også mere interesseret i de senere startup-stadier, altså: ‘Hvordan går vi fra 30 til 250 mand?’,” siger Jonas Gundersen.

Netop erfaringen som startuprytter – og pokerspiller – hjælper ham til at bevare roen og overblikket, når der er udsving i virksomheden. Det er nødvendigt, siger han. Ellers kan livsstilen æde en.

“Man skal være til det. Det er hårdt hele tiden at være i gang. Det går op og ned, men over tid, så går det – forhåbentligt – op. Alligevel skal man være god til at finde ro i, at det hele sejler. Jeg tror ikke, det er alle, der kan tåle at lokummet brænder så tit,” siger Jonas Gundersen.

Alligevel mener han, at livet som startuprytter er blevet væsentligt nemmere gennem tiden. De nystartede virksomheder er blevet bedre til at tilbyde medarbejderne mere stabilitet – og en bedre kantine.

“I den tid, hvor jeg har været med, er der sket meget. Jobs i startups var mindre udbredte da jeg startede ud, men i takt med at der er kommet vækst, kapital og kultur, så er der blevet mindre kælderiværksætteri. Det er ikke længere pasta, ketchup og eksistentiel angst,” siger Jonas Gundersen.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.