You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

De digitale butikker kommer – kan Danmark tage førertrøjen?

@sebastian

Fysiske butikker er stadigt mere pressede af nethandel, men digitalisering af den fysiske butik kan måske vende udviklingen. Og måske kan Danmark bruge sine retail-erfaringer til at komme forrest på bølgen?

Fysiske butikker er stadigt mere pressede af nethandel, men digitalisering af den fysiske butik kan måske vende udviklingen. Og måske kan Danmark bruge sine retail-erfaringer til at komme forrest på bølgen?

Onlinehandel, ændrede forbrugsmønstre og benhård konkurrence presser omsætning og overskud i butikkerne herhjemme. Det er konklusionen på en rapport, Danske Bank Research har lavet om det danske detailmarked.

Mens omsætningen fortsat stiger, så går det langt fra lige fra så hurtigt i butikkerne som på nettet. Overskudsgraden falder i de fysiske butikker i takt med at konkurrencen – blandt andet fra netbutikker i indland og udland – strammes.

Det sker samtidig med at forbrugerne ændrer sig. Forbruget af varer er steget godt 10 procent siden 2008, mens forbruget af services er steget med over 25 procent.

Meget tyder altså på, at de fysiske butikkerne skal vænne sig til en ny virkelighed i fremtiden. De skal anvende internettets datadrevne superkræfter til at styrke salget – og tilføje applikationer og services, der understøtter indkøbsoplevelsen vi kender.

Giganterne Amazon og Alibaba er allerede i gang. Men danske koncerner beviser med stadighed, at de kan skabe fysiske rammer i butikker, der kan lokke kunderne indenfor. Og måske er tiden nu særlig gunstig til for alvor at satse på digitale butikker.

Onlinehandel kan fjerne danske handelsbyer

Væksten i onlinehandel ser ikke ud til at stagnere foreløbigt, og det kan være rigtig dårligt nyt for de fysiske butikker.

Ifølge tal fra Dansk Statistik er 4000 danske butikker – svarende til én ud af syv – forsvundet siden 2007. Og Institut for Centerplanlægning vurderer, at det kan blive meget værre. Særligt for handelsbyerne i provinsen.

Der findes i dag 109 handelsbyer. Der er defineret som byer med så rigt et butiksliv, at man ikke behøver køre andre steder for at ordne sit indkøb. Hvis 30 procent af fremtidens indkøb foretages på nettet, kan det betyde, at der i 2030 kun vil være 59 handelsbyer tilbage. Hvis 50 procent af vores handel flytter online, vil kun 29 byer stadig have status af handelsby.

Butiksdøden gør fysiske butikker til ‘buyers market’

Ude i den store verden blæser der nye vinde for de fysiske butikker. Techgiganterne Amazon og Alibaba – der begge har skabt deres imperier på onlinehandel – har indenfor de seneste år begge åbnet fysiske supermarkeder. Og resultater fra Alibaba tyder på, at de digitale, datadrevne supermarkeder er med til at skrue op for salget online.

Fysiske butikker kan altså være nøglen til at sælge endnu mere – både online og offline. Det tror også den svenske fashion-butik ‘NA-KD’, der på fire år har nået en milliardomsætning, og nu vil i gang med at åbne fysiske butikker – den første på 1200 kvadratmeter i Göteborg.

“Vi skal være involveret i både digital og fysisk handel(…). Det skal for det meste ses som en af flere tests, vi udfører. Vi tester mange ting. Jeg tror ikke på at oprette showrooms, for vores kunder ønsker et stort udvalg i butikkerne,” siger stifteren Jarno Vanhatapio til Breakit.se.

Og han tilføjer, at de mange år med butikslukningen oven i købet gør det til et særligt lukrativt marked for dem, der ønsker at åbne nye butikker.

”Vi har en meget spændende situation lige nu for at komme ind i den fysiske handel. Mange steder er der tomme lokaler, og vi har et mærke, der kan tiltrække millennials til indkøbscentrene. Ejendomsejerne presses nu. De sidder på store tomme lokaler, som vi kan hjælpe dem med, hvis vi får den rigtige pris”, siger han.

Udlandet presser på – og Danmark presser på udlandet

I 2017 brugte danskere 123 milliarder kroner på onlinehandel. Heraf røg 41 milliarder til udlandet. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv. Og de forventer kun at andelen af e-grænsehandel vil stige i fremtiden.

Hvor særligt udenlandske webshops lokker danskerne til, har danske detailbutikker formået at gøre et stort indtog den anden vej.

I løbet af de seneste fire år er der kommet 1000 flere danske butikker i udlandet – svarende til 26 procent – særlig hjulpet på vej af store kæder som Jysk, Ecco, Pandora og Flying Tiger Copenhagen, der ekspanderer massivt i udlandet. Det viser en opgørelse fra Retail Institute Scandinavia.

Der er altså ingen tvivl om, at danske virksomheder er gode til at lave butikker. Og hvis vi kan følge med på den digitale udvikling indenfor fysiske butikker – gemmer der sig så et eksporteventyr eller to?

Artiklen er en del af temaet om “Fremtidens Retail”. Du kan læse næste artikel i temaet her:

SPONSERET: Salling Group: Det digitale skal være en forretning, hvis vi skal blive ved med at være relevante

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY