You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Aryze vil rejse 190 mio. kroner i ny krypto-finansieringsrunde

Morten Nielsen, CFO og medstifter af Aryze, har med sin baggrund i blandt andet JP Morgan været arkitekten bag den model, der skal holde det danske blockchain-startups krypto-dollars stabil. Foto: Ole Steen.

Med det tekniske fundament på plads, en avanceret model for at holde kryptovaluta stabil og en ny finansieringsmetode, vil blockchain-startuppet Aryze rejse 190 mio. kroner i sin kommende investeringsrunde.

Med det tekniske fundament på plads, en avanceret model for at holde kryptovaluta stabil og en ny finansieringsmetode, vil blockchain-startuppet Aryze rejse 190 mio. kroner i sin kommende investeringsrunde.

I foråret kunne Aryze annoncere den første, succesfulde ICO foretaget på dansk grund, hvor den unge blockchain-virksomhed rejste over 10 millioner kroner til sin mission om at gøre kryptovaluta stabil og nem at bruge for alle, som så kan bruges til at overføre penge over landegrænser stort set gratis.

Læs også: Aryze gennemfører første, danske ICO

Siden har der været travlt med at ansætte udviklere og videreudvikle forretningsmodellen. Og nu er virksomheden kommet så langt, at den annoncerer den næste, ambitiøse finansieringsrunde: Målet lyder på 29 mio. dollars – eller næsten 200 mio. Kroner.

“Pengene skal dels bruges til at udvikle vores produkter. Men den store omkostning er at købe os ind i banker gennem en endnu ikke offentliggjort model, for at sørge for at få indflydelse på bankerne. Vi vil gerne eje en stor del af den infrastruktur, der skal til, for at sikre, at vi har de risk-offsets til rådighed, som vi gerne vil have til at holde kryptovalutaerne stabile og uden kredit risiko,” siger Morten Nielsen, CFO og co-founder af Aryze.

Målet er ikke at disrupte eller at overtage bankerne, men at blive en del af det etablerede, finansielle marked. Men hvis kryptovirksomhedens cross-border og remittance-service skal foregå med en stabil og sikker kryptovaluta, er adgang til bankerne KYC, AML og finansielle værktøjer et stort skridt i den rigtige retning.

”Det er den ene gang der skal rejses penge, og vi skriver sådan set finanshistorie med vores model – og så bliver det jo lidt kompleks. Men der er mening med galskaben,” forsikrer Morten Nielsen.

Fundamentet til stabil valuta er afgørende

Virksomheden Aryze står i dag på to ben. Det ene skal lave corporate-løsninger baseret på blockchain-teknologien ’hyperledger’, der i Aryze’ version gør det så enkelt at lave betalinger gennem platformen, at man ikke opdager, det er en kryptoløsning.

Det andet ben er virksomhedens stablecoin: Transformationen af 1 almindelig dollar til 1 digital eDollar, der har samme værdi som dollaren men alle fordelene fra blockchain. Og da netop stablecoins er udråbt til én af de hellige graler, arbejder mange kryptostartups rundt om i verden på det.

”Det bliver en stor del af vores forretning, og også et af de de første produkter vi udvikler. Vi arbejder på gateway API’er, så vores stablecoin kan bruges på tværs af blockchain-løsninger. Andre arbejder på det, men vores model tager så lang tid, fordi vi tager hensyn til alle de krav, den virkelige verden har. Vi kan ikke forvente, at nogen vil lægge en masse værdier på vores blockchain løsning, hvis ikke vi har elimineret alle risici,” siger Morten Nielsen.

For virksomhedens stablecoins betyder det især at udtænke mekanismer, der holder valutaerne stabile og uden kreditrisiko.

”En dollar er en dollar er en dollar. Og her går vi meget længere end alle mulige andre, fordi vi ved, at det bliver kritisk for adoption. Når man handler appelsiner globalt, er det et utroligt konkurrencepræget marked, og netto profitten er måske nede på 5 procent. Der går det ikke at have en ekstra risikokomponent – udsving i valutaen – bare for at få en mere smidig betalingsløsning,” siger Morten Nielsen.

Foto Vinia

Debuterer med en ny investeringsmodel

I den nye investeringsrunde gør Aryze, som en af de første virksomheder i Norden, brug af en såkaldt Security Token Offering (STO). Modellen minder om den tidligere ICO-model, men i en mere reguleret version. Den nye model imiterer nemlig i højere grad traditionelle aktier, da den er bundet op på værdien af overskuddet i Aryze – og altså i mindre grad på spekulation.

I Aryze’ tilfælde udsteder virksomheden en selvstændig token – altså ved siden af deres stablecoin – som giver dividende til investorerne.

”Vi bruger halvdelen af overskuddet på at købe tokens tilbage, som vi fjerner fra markedet, så de resterende tokens stiger i værdi – ligesom aktietilbagekøb. På den måde minder STO’en mere om en børsnotering end crowdfunding,” siger Morten Nielsen.

Det betyder dog også, at den nye finansieringsrunde er underlagt nogle regler, som en ICO ikke er ramt af. Dels skal Aryze i runden være åbne og transparente i deres whitepaper, og ligesom i et børsprospekt tage højde for risiko og konkurrencesituation. Dels må de kun sælge deres token til godkendte professionelle investorer.

En børsnotering med digitale fordele

Selvom både beløbets størrelse og modellen minder mere om en børsnotering end en traditionel startup-investering, var virksomheden ikke i tvivl om, hvilken af de to finansieringsmodeller, der var mest attraktiv for dem.

”STO’en giver os store muligheder for at promovere os overfor det space, som skal være vores kunder i fremtiden: Altså kryptoudviklere og blockchainudviklere. Samtidig kan vi få investorer ind fra hele verden, og det er der en opmærksomhed i, som man ikke kan få fra andre kanaler,” siger Morten Nielsen.

Mens der for en ung virksomhed som Aryze er en fordel i ikke at skulle igennem den tunge og dyre administration i en decideret børsnotering, så mener han også, at det ville gå imod virksomheden mission, hvis ikke de brugte en kryptomodel.

”Det giver jo ikke mening, at vi bygger et produkt til at tokenisere aktiver, og så selv laver en traditionel aktieemission. Hvis vi skal være en troværdig leverandør af stablecoins, som er sikre, ind i et univers, hvor man handler med tokeniserede værdier, giver det ikke mening, at vi ikke selv gør det,” siger Morten Nielsen.

Kørt i stilling til mega-investering

Selvom det tog længere tid end forventet at rejse 10 millioner under ICO’en – ikke mindst på grund af det sløve kryptomarked – så frygter Aryze ikke den nye megarunde.

”Vi har brugt de seneste 6 måneder på at forbedre vores forretningsplan, og skabt et meget mere solidt fundament under forretningen, mens vi har udviklet på produktet. Så nu har vi hurtigere vej til markedet end forventet, og alt ammunition er kørt i stilling til at gå i gang,” siger Morten Nielsen.

Den nye investeringsrunde begynder i starten af august, hvor deltagere fra den tidligere ICO-runde samt profesionelle investorer har mulighed for at deltage.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY