You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ansættelser i en krisetid: Når første dag på jobbet er hjemmefra

Under Corona-karantænen kan den virtuelle fredagsbar være en af de eneste steder, det sociale samvær med kollegerne for plads. Sådan var det også for Emilie Holst som nyansat i Sumostudio.

Mens krisen får antallet er ledige til at stige voldsomt, bliver der heldigvis også stadig ansat ny medarbejdere rundt omkring. Men hvordan gør man det i en hjemmarbejdstid – og hvordan tør man?

Mens krisen får antallet er ledige til at stige voldsomt, bliver der heldigvis også stadig ansat ny medarbejdere rundt omkring. Men hvordan gør man det i en hjemmarbejdstid – og hvordan tør man?

Første samtale var overstået. Men inden Emilie Holst kunne komme til anden samtale til jobbet hos e-commerce selskabet Sumostudio, satte Mette Frederiksen Danmark i karantæne.

“Der bliver jeg selvfølgelig lidt bekymret, for anden samtale lå samme dag som lockdownen skulle effektiviseres d. mandag d. 16. marts. Men vi holdt fast i samtalen – selvfølgelig med de forbehold, der var nødvendige,” fortæller Emilie Holst.

Samtalen endte med, at Sumostudio valgte at ansætte hende lige i starten af, hvad der med al sandsynlighed lignede en økonomisk krise. Fordi alt arbejde på få uger er flyttet til hjemmekontoret, har det givet en meget anderledes opstart i den nye stilling, der har fundet sted på kontoret derhjemme med sideløbende børnepasning og uden at have mødt de nye kolleger ansigt til ansigt.

“Jeg har kun mødt Lukas og Thomas (medejer af Sumostudio red.) et par gange til samtaler – og heldigvis for det, for ellers havde det været helt skørt. Men jeg har en del kommunikation med de andre kolleger, jeg ikke har mødt endnu. Det er lidt specielt,” siger Emilie Holst.

Onboarding hjemmefra

For de fleste vil første arbejdsdag være noget med en smule nerver, inden man skal møde nye ansigter og sætte sig ind i nye systemer og nye arbejdsopgaver.

Det gælder også, når man starter hjemmefra. Her møder man bare kollegerne på en lidt anden måde, og praktikken omkring at blive sat ind i systemerne må klares på telefonen eller med skærmdeling.

“Der er da meget at sætte sig ind i, og det er vildt udfordrende, at man ikke har fået en rigtig indføring til de systemer, vi bruger. Men så sidder man og giver det en halv time mere, inden man spørger, og så finder man ud af det selv og får aha-oplevelsen,” siger Emilie Holst og tilføjer, at det nok hjælper med den rigtige indstilling og hvis man bare kaster sig ud i tingene.

Det virtuelle møde med nye kolleger kan Tanja Vanman Planitzer nikke genkendende til. Hun blev også ansat samme dag som Danmark lukkede ned – som HR Business Partner i virksomheden HelpHouse.

“Jeg startede med at sige hej til hele medarbejderflokken over Hangouts, hvor alle præsenterede sig og fortalte, hvad de savende ved ikke at være sammen, så jeg fik et indtryk af arbejdspladsen,” fortæller hun.

Og i følge Thomas de Silva, der er head of Customer Excellence i HelpHouse, har det under remote-onboardingen været særligt vigtigt at fokusere på det sociale.

“Det er altid en vigtig opgave at sikre, at en medarbejder bliver godt onboarded. Både fagligt og socialt. Fordi hele onboardingen er foregået remote, har det selvfølgelig ikke været lettere end en “normal” rekruttering. Det stiller store krav til lederen og de øvrige kolleger, især hvad angår den sociale del, men også til den nye medarbejder. I dette tilfælde er vi utrolig godt hjulpet af Tanjas sociale kompetencer,” siger han.

For Tanja foregik oplæringen i det nye arbejde digitalt her med medstifter og CEO Carl Hye Thaisen

For Lukas Storm Kaldan, der ansatte Emilie Holst i Sumostudio, har det samtidig været vigtigt at tage ansvaret for de første opgaver på sine skuldre. Den første tid i en ny stilling skal ikke give stress over, at man gerne vil vise, hvad man kan – mens det er svært at blive set på afstand.

“Møder man ind på en arbejdsplads, kan folk se, at man sidder og venter, og så er der ikke noget at have dårlig samvittighed over. Men jeg forestiller mig, at hvis man sidder derhjemme med idle-tid, vil det virkelig føles som om man syder. Så en af de første ting, jeg foretalte Emilie, var, at jeg godt ved hun får idle-tid derhjemme, og at det er okay. Jeg skal nok tage ansvar for, at hun har noget at lave – og hvis hun ikke har nok, falder det tilbage på mig,” siger han.

Lukas Storm Kaldan fra Sumostudio på hjemmearbejdspladsen under karantænen

Ansættelser trodser trenden

I fredags kom Beskæftigelsesministeriet med nye ledighedstal, og de var ikke just opløftende: Over hele landet er mere end 30.000 flere blevet ledige siden 8. marts. Så hvorfor tør man gå imod trenden og ansætte en ny medarbejder?

“Vi havde været igang med en ansættelsesproces i nogle måneder, og da Danmark bliver lukket ned, har vi én kandidat, vi gerne vil gå videre med. Vi var parat til at ansætte, men kunne jo selvfølgelig stoppe processen,” fortæller Lukas Storm Kaldan fra Sumostudio.

Sumostudio er et lille aarhusiansk e-commerce-hus, der laver webshop-løsningen specifikt til modebranchen. En branche der er særligt hårdt ramt lige nu med lukkede butikker og forsinkede kollektioner. Men den usikkerhed kom ikke til at stå i vejen for ansættelsen – måske snarere tvært imod.

“Jeg ved så lidt om, hvad der kommer til at ske over de næste tre måneder. Worst case, så har vi et rigtig, rigtig stort problem – uanset om vi er en medarbejder mere. Tilsvarende, hvis best case sker, fordi vores kunder er nødt til at finde nye salgskanaler, så er vi lige pludselig et essentielt led for deres eksistens, og det vil betyde en stigning i opgaver. Og der vil det være helt essentielt, at vi har den ekstra person, vi har manglet, for at levere på det,” siger han.

Og han tror mest på det sidste scenarie. Når landet åbner op igen, falder verden ikke bare tilbage i samme baner som før. Forbrugerne ændrer deres købsvaner hurtigt lige nu, og derfor skal virksomheden være hurtige på aftrækkeren.

“Det er ikke usædvanligt, at købsvaner ændrer sig, men her er det bare store forandringer over en kort periode, som vi skal forsøge at stille værktøjerne til rådighed for på ecommerce-siden,” siger Lukas Storm Kaldan.

Hurtigere på egne ben

Efter de første arbejdsdage fra hjemmekontoret, er Tanja Vanman Planitzer og Emilie Holst begge ude over oplæringen og har taget hul på de ‘rigtige’ arbejdsopgaver.

Fordi sidemandsoplæring ikke har været en mulighed, føler Emilie Holst, at hun i højere grad har måttet lære ved at kaste sig ud i tingene – hvilket hun tror kan bliver en fordel.

“Jeg tror faktisk, opgaverne med kunderne er kommet tidligere, fordi jeg ikke sidder på kontoret. Jeg kan jo ikke være føl med én på kontoret, så her får jeg råderum til at kaste mig ud det i det omfang, jeg har mod på det – og det tager jeg selvfølgelig bare med, for det gør nok, at jeg står på egne ben lidt hurtigere,” siger hun.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY