You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Amning i virtual reality skal hjælpe forældre til en bedre start på forældreskabet

@Redaktionen

Et ungt startup vil aflaste de pressede fødegange og samtidig hjælpe nye forældre på vej ved at tilbyde forældretræning i virtual reality. Løsningen crowdfundes lige nu på IDA Crowdfunding.


Artiklen er udarbejdet i samarbejde med IDA Crowdfunding.

De var for få på arbejde til for mange nyfødte børn, så forældrene blev sendt hjem, før de var hjulpet ordentligt i gang med forældreskabet. Nogenlunde sådan beskrev en jordemoder sin virkelighed, da Morten Haulik og Bendegúz Barna mødte hende tilfældigt til en fest.

Det blev startskuddet på at finde en løsning, hvor nybagte forældre kan blive oplært i alt det, de travle hospitaler ikke når at lære dem. Og da Morten Haulik har seks års erfaring i udvikling af virtual reality (VR), blev det omdrejningspunktet for løsningen. En løsning hvor nybagte forældre effektivt kan lære om blandt andet ammestillinger og -teknikker gennem 360-graders video i en VR-brille.

”Allerede under test af anden prototype havde vi et forløb med en mor, der havde opgivet amningen, men tog det op igen efter at have brugt vores løsning. At se man kan flytte nybagte forældre på den måde, det gav bare stjerner i øjnene på os – vi var nødt til at gøre det her til en virksomhed,” siger Morten Haulik, der i dag har stiftet startuppet MidwifeVR sammen med Bendegúz Barna.

De to stiftere oplevede allerede tidligt et fit med forældrenes behov, og selvom markedet på nuværende tidspunkt ikke er særlig stort, var de nødt til at afprøve ideen. I første omgang med en kampagne på IDA Crowdfunding.

Find og støt MidwifeVR’s crowdfunding-kampagne her.

Indlevelsen er afgørende

På hospitalerne vil man gerne have behandling og vejledning ud i hjemmet hos den enkelte borger. Men kombinationen af en enorm informationsmængde og travle fødegange kan gøre den første tid ekstra svær, når den lille ny skal med hjem; de skal simpelthen lære mere på mindre tid fra færre personale. Det giver ifølge Morten Haulik usikre forældre, hvilket forgrener sig ud i forældreskabet. Og det er dét problem, de forsøger at afhjælpe med MidwifeVR.

”Vi har valgt at tage udgangspunkt i de første uger efter, man bliver udskrevet fra hospitalet – det er der, der er mindst hjælp at hente og mest brug for det. Det kan man jo med al tydelighed se på den kæmpe efterspørgsel der på private jordemødre,” siger han.

Gennem VR-headsettet tilbyder MidwifeVR små video-sessioner i 360-grader, hvor forældrene i ro og mag kan lære om blandt andet amning, rollen som medforældre og mere tabuiserede emner som vuggedød.

”Mange forældre tror, de skal amme med VR-briller på – sådan er det ikke. Det er små sessioner af 3-7 minutter i VR, som giver forældrene større tro på sig selv i den nye forældrerolle,” forklarer Morten Haulik.

Men hvis målet er at gøre viden tilgængelig for så mange som muligt, hvorfor tilbyder startuppet så ikke bare videoerne på Youtube, som alle kan tilgå?

”Man kan også spørge, hvorfor piloter ikke bare ser en Youtube-video med en der flyver. Det er lidt det samme: Der er bjerge og tsunamier af empiri for, hvorfor læring i VR er så effektivt. Får du en god brille med stærk immersiveness (indlevelse red.), så kan vi måle på hjernen, at den forholder sig helt anderledes til det, end hvis det bare er en almindelig video. Når du lærer noget i VR, så føler du dig op til 200 procent mere sikker på at skulle udføre det i virkeligheden,” siger Morten Haulik.

MidwifeVR er en del af et innovationsforløb på Sund Hub på Københavns Universitet, hvor de samarbejder med eksperter indenfor blandt andet amning og familieforskning. ”Eksperterne er mere end villige. De synes, det er himmelsk, at vi kan bygge bro mellem empirisk viden og forældrene,” fortæller Morten Haulik. 

Fakta: IDA Crowdfunding

  • Ingeniørforeningen IDA står bag IDA Crowdfunding, som er skabt ud fra en vision om at gøre det lettere at realisere potentialet i teknologi.
  • Platformen bygger på såkaldt reward-crowdfunding, hvor støtterne får en belønning for deres støtte til et projekt. Derfor skal projekterne på platformen også være klar til markedet, så støtterne kan få en relevante reward – fx et produkt eller noget som relaterer sig til det.
  • IDA Crowdfunding er den eneste gratis crowdfunding-platformen herhjemme, hvor hele beløbet fra kampagnen går ubeskåret til projektet eller virksomheden bag.
  • Platformen stiller sig til rådighed for at hjælpe mange typer virksomheder, men projektet skal have en teknologisk eller naturvidenskabelig kerne og vise en innovativ tilgang til sin produktudvikling.
  • Læs mere om IDA Crowdfunding og ansøg på https://crowdfunding.ida.dk/.

Crowdfunding mod hele verden

MidwifeVR regner med at levere de første briller til forældre i Sverige og Danmark fra 1. november i år. Og for at gøre det så tilgængeligt som muligt, behøver forældrene ikke eje et kostbart VR-headset i forvejen: Startuppet har leje af brillen med i prisen som en del af deres forretningsmodel.

Målet er dog at nå ud til mange flere end bare forældre i Skandinavien, og her er deres kampagne hos IDA Crowdfunding et vigtigt skridt på rejsen. Det giver nogle penge at udvikle for og et netværk af tidlige brugere. Men i virkeligheden handlerne det for stifterne mindst lige så meget om selve ideen bag crowdfunding: At det ikke er en fond, der sidder og bestemmer fremtiden, men i stedet er op til den bredde befolkning at hjælpe MidwifeVR det første skridt ud i verden.

”Det skal være en global løsning i fremtiden – det er derfor, vi gør det. Vi håber, at vi kan gøre en kæmpe forskel for forældre over hele kloden – og vi håber, at danske forældre vil hjælpe med at skubbe på den udvikling ved at støtte vores kampagne,” siger Morten Haulik og fortsætter:

”85 procent af verdens befolkning har i dag ikke fagfolk inde over forældreskabet. Vi håber, at vi har en løsning der er om 6-7 år er meget federe og meget billigere, så vi kan hjælpe nogle mennesker rundt om i verden, som er meget dårligere stillet end vi er i Skandinavien – om 10 år ser jeg en holografisk jordemoder for mig, som du kan se i AR og VR, der kan hjælpe fra Timbuktu til Sverige.”

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY