Afgørelsens time: Chabber står på dørtærsklen til verdens mest magtfulde accelerator
Afgørelsens time: Chabber står på dørtærsklen til verdens mest magtfulde accelerator

I morgen falder dommen. Er det danske startup Chabber inde eller ude af acceleratoren ‘Y Combinator’? Og med startups som Soundboks, Airbnb og Dropbox på samvittigheden er der ingen tvivl om, at et ”ja” vil kunne gøre underværker for startuppets amerikanske drøm.

I morgen falder dommen. Er det danske startup Chabber inde eller ude af acceleratoren ‘Y Combinator’? Og med startups som Soundboks, Airbnb og Dropbox på samvittigheden er der ingen tvivl om, at et ”ja” vil kunne gøre underværker for startuppets amerikanske drøm.

Timingen var egentlig forfærdelig, da Chabber for en måned siden landede sit indledende interview med acceleratoren ‘Y Combinator’. De tre stiftere var nemlig spredt på tværs af Skotland, Sri Lanka og København, da de fik invitationen til et Skype-interview to dage senere. Men når den præstigefulde accelerator ringer, så svarer man, hvis man er et startup med ambitioner om USA.

”Vi var spredt over tre forskellige tidszoner, så vi havde ikke særlig gode forudsætninger for at få øvet pitchen – eller i det hele taget at få en god forbindelse. Til interviewet stod jeg ude midt i det centrale Skotland kl.6 om morgenen i mit hikingtøj, mens Valdemar stod på gaden i Sri Lanka med sit 3G-netværk,” fortæller Sebastian Løvgreen, medstifter og CEO i Chabber.

Ikke desto mindre lykkedes det, under det præcist 8 minutter lange opkald, at få pitched Chabbers freelancer-platform for tjenere, bartendere og kokke så godt, at de gik videre til den sidste runde i udvælgelsesprocessen hos ‘Y Combinator’ i Silicon Valley.

Det betyder, at Chabber er blandt de sidste 500 af 10.000 startups, som har ansøgt om de 100 pladser i acceleratoren. Og går det 10 minutter lange interview i Silicon Valley godt, kan de blive det bare femte danske startup, der bliver optaget i accelerator – som er kendt for at åbne døre til både supermentorer, det amerikanske marked og store investeringer.

Det rette produkt gav USA-drømme

Chabber er stadig en forholdsvis ubeskrevet stjerne på den danske startup-himmel. Men siden starten i 2016 er det lykkes startuppet at bootstrappe sig vej til det rette produkt, hvor virksomheder og private kan finde tjenere, bartendere og kokke på freelance-basis.

”Vi føler, at vi nu har ramt et perfekt product/market-fit. Vi fandt ud af, at det vi kan er at levere serverings- og køkkenfreelancere til events, køkkener og private. Og efter havde ramt den, og følte det kørte, valgte vi i starten af året at skalere teamet op fra 7 til 28 medarbejdere,” siger Sebastian Løvgreen.

Med en lille million-investering i ryggen fra begyndelse af 2018, som endnu ikke var brugt, lancerede Chabber nemlig sin løsning i Norge i starten af året.

”Hele øvelsen var at vise, at vi med den beskedne funding kunne starte op og i et nyt marked – og få virksomheder til at signe up og blive aktive. Samtidig med at vi gik fra at være et lille startupteam med en masse blæksprutte-funktioner, til at skulle strukturere diverse arbejdsopgaver og processer som en “rigtig virksomhed” – og lige pludselig skulle tage stilling til onboarding, kultur, motivation, udvikling af medarbejdere osv.,” siger Sebastian Løvgreen.

Modellen har dog vist sig også at fungere i Norge, hvor Chabber siden årsskiftet har fået 1000 freelancere og 200 virksomheder på platformen. Og det har givet blod på tanden for USA.

”Det er by far det største freelancemarked i verden, så det skal vi i gang med at prikke hul på. Og vi tænkte, at en god måde at kunne lave den øvelse på var, hvis vi kan være så heldige at komme ind i ‘Y Combinator’, så vil man bruge det som stepping-stone til at komme ind i USA – og gøre det til hele forløbets formål,” siger han.

Et muligt forspring ind i USA

Uanset hvordan morgendagens interview ved ‘Y Combinator’ falder ud, kommer det ikke til at ændre på Chabbers amerikanske ambition. Til gengæld kan det have stor indflydelse på tidshorisonten.

”Hvis vi bliver optaget, kan vi prioritere USA tidligere, end vi ellers ville gøre. Samtidig får vi muligheden for at slå to fluer med ét smæk, hvor vi både kan starte i USA og rejse en seed-runde til den afsluttende Demo Day,” siger Sebastian Løvgreen.

Selvom Chabber er væsentlig tættere på end begyndelsen, er der stadig et sidste nøglehul, de skal igennem. For ‘Y Combinator’ har ikke nogen trylledrik som gør de deltagende startups lige så succesfulde som Soundboks, Airbnb og Dropbox. De udvælger bare utroligt omhyggeligt blandt de 10.000 ansøgere.

”Alene det stempel det giver at være optaget åbner en masse døre. Den unfair fordel man får som startups, er ikke funding, som det var i gamle dage. Det er det unikke netværk, som stemplet som ’YC Alumni’, giver,” siger Sebastian Løvgreen.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.