Concordium åbning Lars Seier Anders Samuelsen
Aarhusianske krypto-eksperter og 50 millioner kroner skal sikre Danmark førersædet i blockchain-revolutionen
Aarhusianske krypto-eksperter og 50 millioner kroner skal sikre Danmark førersædet i blockchain-revolutionen

Det nye Concordium Blockchain Research Center blev fredag åbnet med pomp og pragt på Aarhus Universitet. Selvom centret skal forske frit i Blockchain-teknologien, har det også potentiale til at sætte Lars Seier-startuppet Concordium i en førerposition.

Det nye Concordium Blockchain Research Center blev fredag åbnet med pomp og pragt på Aarhus Universitet. Selvom centret skal forske frit i Blockchain-teknologien, har det også potentiale til at sætte Lars Seier-startuppet Concordium i en førerposition.

Selvom de første fredagsbarer rundtomkring på Aarhus Universitet havde slået dørene op, var Peter Bøgh Andersen-auditoriet i fredags fyldt i en sådan grad, at nogle af tilhørerne måtte stå op.

Institut for Datalogi åbnede nemlig et nyt research-center, og med en donation på 50 millioner kroner fra Concordium Foundation blev åbningen af Concordium Blockchain Research Center pompøst fejret med udenrigsminister Anders Samuelsen og digital konfetti.

https://www.facebook.com/techsavvymedia/videos/379415386208857/

 

Det nye center er blevet gjort muligt med donationen på 50 millioner kroner over fem år fra Concordium Foundation – en fond udsprunget af Lars Seiers blockchain-projekt Concordium. Og til åbningen forklarede den tidligere Saxo Bank-boss da også, hvorfor det er lige nu, Danmark skal satse på viden om Blockchain-teknologien.

”Nogle gange står man med en ikke helt definerbar følelse af, at det man har med at gøre er stort. Noget der kan ændre verden, uden man helt ved hvordan. Man vil bare gerne være med på rejsen,” sagde Lars Seier, formand for Concordium Foundation, under åbningsceremonien.

Lars Seier, formand for Concordium Foundation og tidligere Saxo Bank-chef, under åbningen af reserach-centret for blockchain på Aarhus Universitet.
Lars Seier, formand for Concordium Foundation og tidligere Saxo Bank-chef, under åbningen af research-centret for blockchain på Aarhus Universitet.

Den følelse oplevede han selv med internettets ungdom i 90’erne, og selvom mange var skeptiske i starten, lykkedes det ham at bygge Saxo-succesen ovenpå den nye teknologi.

”Den følelse fik jeg igen for et par år siden, da nogle kloge folk introducerede mig til Bitcoin. Den rejse skulle jeg med på – det er nøjagtigt samme følelse. Og et væsentligt fundament for den rejse er videnskab,” sagde Lars Seier.

Modning af blockchain kræver videnskab

Ligesom med internettet i 90’erne er blockchain-teknologien endnu i sin ungdom. Og ligesom med internettet kræver det en kombination af pioneerånd og videnskab, hvis teknologien skal bide sig fast, forklarede Jesper Buus Nielsen, leder for det nye Blockchain-center på Aarhus Universitet.

”Blockchain står på et fundament bygget af sand. Det er entusiaster, get-rich-fast-schemes og anarkister – og mange gange alle tre på én gang. Det er det, forskningen skal være med til at ændre på,” sagde han.

Læs også: Aryze gennemfører første, danske ICO for at bygge rygraden i fremtidens finanssektor

Trods den generøse donation på 50 millioner kroner, lagde universitetet vægt på, at der i centret skal forskes frit. Concordium har et kontor lige på den anden side af gaden, men virksomheden kommer altså ikke til at diktere, hvad der skal forskes i, og resultaterne bliver offentligt tilgængelige.

De 13 forskere og talenter i det nye center skal forske i alt fra indentitet på blokkæden og smartkontrakter til consensus-mekaniser og transaktionshastighed forklarer Jesper Buus Nielsen, som er leder af det nye forskningscenter.

Selvom centrets fornemmeste opgave bliver at bygge det tekniske fundament for blockchain-revolutionen i bred forstand, lagde den nye center-chef dog ikke skjul på, at Concordium kan komme i en gunstig position med adgangen til ny forskning.

”Der findes andre projekter, som er lavet af solide videnskabfolk i deres kældere. Fx Bitcoin. Men der mangler klart forretningslaget. Dualiteten i Concordium, som er baseret på videnskab men også har et forretningslag med folk der har en proven track-record, er unik,” siger han.

Århus med vilje

Når Concordium smider 50 millioner kroner i et forskningscenter i Aarhus skyldes det ikke bare filantropi eller en særlig kærlighed for byen. Virksomheden opdagede simpelthen, at nogle af verdens dygtigste folk på kryptografiområdet sidder i Aarhus.

Gennem årtier har universitetet været førende på verdensplan indenfor kryptografi. Professor Ivan Damgaard er den mest citerede kryptografi-professor i Verden. Og de 40 års research ud af ren nysgerrighed betyder, at universitetet på magisk vis har alle de rigtige værktøjer på hylden til at gribe den førende rolle indenfor blockchain-revolutionen.

”Det er de rigtige mennesker med den rigtige erfaring og kompetencer i det rigtige miljø. Vi har også samarbejdet med andre universitetet, men oplever ikke samme åbenhed om ideudviklsing som her,” siger Mateusz Tilewski, CTO i Concordium.

Det er da også grunden til, at Concordium har involveret sig med Aarhus Universitet: For at gribe den chance, som den nye teknologi giver.

”Det kan blive en kæmpe gevinst for området og en chance for hele Danmark, at vi kan være med til at præge det her område globalt,” siger Lars Seier.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.