2018 blev rekordår for krypto-hackere: 11 milliarder stjålet
2018 blev rekordår for krypto-hackere: 11 milliarder stjålet

Værdien af kryptovalutaer er faldet voldsomt det seneste år. Alligevel blev 2018 et rekordår for kryptohackere, der slap afsted med digitale mønter for 11 milliarder kroner.

Værdien af kryptovalutaer er faldet voldsomt det seneste år. Alligevel blev 2018 et rekordår for kryptohackere, der slap afsted med digitale mønter for 11 milliarder kroner.

I 2017 kom kryptovaluta på alles læber. Ikke mindst fordi vækstraterne på kryptobørser verden over slog alle rekorder. Ved indgangen til året havde alle kryptovalutaer en samlet værdi af 17,7 milliarder dollars – i slutningen af året var den samlede værdi steget til 613 milliarder dollars.

Siden har der været et blodbad på markedet, der nu tilbage på en samlet værdi af 113 milliarder dollars.

Alligevel blev 2018 et rekordår for kryptohackere. Ifølge en rapport fra krypto-analysevirksomheden Ciphertrace stjal og scammede lurvede typer sig i løbet af året til 1,7 milliarder dollars, svarende til 11 milliarder kroner.

Børser stadig mest udsat

Allerede længe før kryptovaluta fandt vej til mainstream-medierne, havde den nye teknologi fanget hackernes opmærksomhed, der tidligt fandt det svage led i kæden hos kryptobørser, som opbevarede de digitale mønter online for sine kunder.

Læs også: De største krypto-kup: Milliardindbrud fra computerskærmens skygge

I august 2016 rapporterede Reuters, at en tredjedel af alle handelsplatforme for Bitcoins, der var aktive mellem 2009 og 2015, var blevet hacket. Halvdelen af dem var nødsaget til at dreje nøglen om på grund af hackerangrebene.

“Jeg er skeptisk for, om der kommer til at være en teknologisk ‘silver bullet’, som vil løse problemerne med sikkerhedsbrud. I dag kan ingen teknologi, kryptovaluta eller finansiel mekanisme føle sig sikker overfor hackere,” sagde Tyler Moore, der er assistant professor for cyber security ved University of Tulsa, som stod for undersøgelsen af kryptobørsernes sikkerhed i 2016.

På trods af en lang række børs-angreb til skræk og advarsel, er det stadig hos kryptobørserne, hackerne slipper afsted med flest digitale mønter. Og i takt med at kursen er steget, er det kun blevet mere lukrativt.

Talene fra Ciphertrace-rapporten viser, at over halvdelen af de stjålne kryptomønter i 2018 kom fra børsangreb – 6,2 milliarder kroner i alt. Hvilket er 3,6 gange mere end de 1,7 milliarder, der blevet stjålet fra børser i 2017.

Modsat tidligere, hvor en stor procentdel af de aktive børser blev ramt, er det store beløb i 2018 i høj grad drevet af få mega-indbrud.

Kæmpe hvidvaskningsopgave

Med paletten af blandt andet krypto-afpresning, stiftere der smutter med krypto-mønterne fra en ICO-investering og de omtalte angreb på kryptobørser, har hackerne stjålet for 11 millioner kroner digital valuta, som skal vaskes hvide.

Kryptovaluta er generelt set langt mindre anonymt end deres rygte siger, og derfor udvikles der også konstant nye og mere avancerede måder at vaske dem hvide på.

I løbet af 2019 forventes det at en lang række anti-hvidvask-foranstaltninger implementeres på globalt plan, så der opstilles langt hårdere krav til, at kryptobørserne kender sine kunder. Et tiltag der diskuteres på allerhøjeste niveau blandt G20-lederne og FATF – en internationel organisation for modvirkning af hvidvask.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.